Gelecek nesillere yaşanabilir bir dünya bırakmak için tüm iş süreçlerini Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesinin 10 İlkesi’ne uyumlu yürüten Orka Holding, “Sürdürülebilirlik” alanındaki çalışmaları ile moda perakendesine öncülük etmeyi sürdürüyor.
Global bir moda kuruluşu olarak küresel ekosistemin korunmasına yönelik sorumluklarını yerine getirmeye odaklandıklarını vurgulayan Orka Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Pazarlama Grup Başkanı Büşra Orakçıoğlu, “Sürdürülebilirlik bizim için olmazsa olmaz. Tek bir gezegenimiz var ve bu konuda gelecek nesillere borçluyuz. Sürdürülebilirlik yolunda atacağımız her adım büyük önem taşıyor. Bu anlayışla, üretim, lojistik ve perakende kanadındaki tüm süreçlerde sürdürülebilirliği bütünsel bir yaklaşımla ele alıyor, dijital ve yeşil dönüşümü, ikiz bir dönüşüm süreci halinde yürütüyoruz. İnanıyoruz ki, gelecekte doğaya saygı duymayan hiçbir marka varlığını sürdüremeyecek” dedi.
2025’te koleksiyonların yüzde 90’ı geri dönüşümlü malzemeden oluşacak
Sürdürülebilirlik adımlarına yıllar öncesinde başlayan ve Ar-Ge çalışmalarını büyük bir titizlikle yürüten grup, geri dönüşümlü malzemeleri kullanarak oluşturduğu ilk çevre dostu koleksiyonu Damat Tween 2020/21 Sonbahar Kış sezonunda müşterilerinin beğenisine sundu, koleksiyon kapsamında 50 pet şişeden bir takım elbise üretimi gerçekleştirdi. Yine “Sürdürülebilir Gardırop” felsefesi ile hem kadınların hem de erkeklerin giyebileceği ortak ürünlere ilk kez Damat Tween 2021/22 Sonbahar/Kış Koleksiyonunda yer verdi. Büşra Orakçıoğlu “Müşterilerimizin gardıroplarını ve ürünlerin öncesindeki tüm aşamaları sürdürülebilir hale getirmek için uzun süredir çalışıyoruz. Sürdürülebilir moda felsefesi ile artık koleksiyonlarımızın yüzde 30’u geri dönüşümden oluşuyor. Günümüz teknolojisinde recycle ürünler, Tencel- lyocell gibi selülozik ve mukavemetleri yüksek, cordura gibi yün ile uyumlu ve dayanımı yüksek elyaflardan oluşan ürünlerin kullanımının yapılmaya başlaması yaşam ömürlerinin de artması sonucunu doğurdu. Son iki sezondur global mağazalarımıza koleksiyon tanıtımlarını artık tamamen dijital showroomlarda sunmaya başladık. Numune servislerinde artık 3D çizim yapan platformlar sayesinde kaynak kullanımını daha aza indiriyoruz. Koleksiyonlarımızın 2025 yılında yüzde 90’ını geri dönüştürülmüş malzemelerden üretmeyi hedefliyoruz” dedi.
Giresun’daki üretim tesislerinde su ve enerji tasarrufu sağlıyor
Orka Holding, bu çalışmalarının verimini Giresun’da sahibi olduğu dünyanın en iyi hazır giyim üretim tesislerinden olan Giteks’te de alıyor.
Büşra Orakçıoğlu “Giresun’daki fabrikalarımızda hava ve su kirliliğini önlemeye yönelik filtreleme işlemi, yağmur sularının depolanması, elektriğin güneş panellerinden sağlanması gibi uygulamalarımızla sorumlu üretim ve tüketime öncülük ediyoruz. Üretim tesislerimizde olduğu kadar dünyanın 82 ülkesinde yer alan mağazalarımızda gereksiz tüketimi engelleyerek elektrik ve su tasarrufu sağlıyoruz. Çalışanlarımıza Temiz Çevre-Geri Dönüşüm ve Sıfır Atık, Temiz Çevre-Ekolojik Denge, Temiz Çevre-Çevre Duyarlılığı, Dijital Cihazlar ve Çevremiz ve Çevre Bilinci” başlıklı beş farklı program ile çevre bilinci eğitimleri veriyoruz” dedi.
Lojistik de yeşil dönüşümü başlattı
Orka Holding’in sürdürülebilirlik yolunda attığı en yeni adım ise Log D ile hem çevreye hem de şirketlerin döngüsel ekonomisine katkı sağlayan Milk Run Yönetim Sistemi oldu. Lojistiğin yeşil dönüşümüne katkı sağlamak üzere Milk Run Yönetim Sistemine geçtiklerini vurgulayan Büşra Orakçıoğlu “İş birliğimiz ile lojistikte kullandığımız karton kutu yerine geri dönüştürülmüş plastikten üretilen geri dönüştürülmüş kutular ve geri dönüştürülmüş kağıttan üretilen etiketler ve zeytin çekirdeğinden üretilen bioplastik mühür kullanıyoruz. Sadece lojistik alanındaki uygulamalarımızla sadece son iki ayda toplam bin 213 ağacı koruduk ve 49 bin 927 kg karbon ayak izinin azalmasını sağladık” dedi.