Darphane tarafından ihraç edilen Darphane Altın Sertifikası, Borsa İstanbul’da gerçekleştirilen gong töreniyle işlem görmeye başladı.
Törene Hazine ve Maliye Bakan Yardımcısı Murat Zaman, Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun, Ziraat Yatırım Menkul Değerler AŞ Genel Müdürü Uğur Boğday, Darphane ve Damga Matbaası Genel Müdürü Abdullah Yasir Şahin ve Darphane çalışanları katıldı.
“ALTIN SERTİFİKASINDAN ELDE EDİLECEK KAZANÇLAR İÇİN STOPAJ ORANI SIFIR”
Borsa İstanbul AŞ Genel Müdürü Korkmaz Ergun konuşmasında altın sertifikasının avantajlarına dikkati çekerek, şunları kaydetti:
“Yatırımcılarımız, pay piyasasında hisse senedini alıp sattıkları gibi, altın sertifikasını da alıp satabilecekler. Yatırımcılarımız altın sertifikasının karşılığı olan altınların saklama maliyetlerine katlanmayacaklar. Çünkü altınlar Darphane tarafından saklanacaktır. İsterlerse altın sertifikasının karşılığı olan altınları Darphaneden fiziken teslim alabileceklerdir. Altın sertifikası, 1 gram altının yüzde biri değerinde, yani küçük parçalar halinde alınıp satılabildiği için her bütçeye uygun bir üründür. Altın sertifikasından elde edilecek kazançlar için stopaj oranı sıfırdır.”
Ergun, bu ürünün yatırımcılar tarafından yüksek bir ilgi görmesini beklediklerini belirterek, “Diğer emtiaları da borsamıza kazandırarak finansal ürün çeşitliliğimizi artırmayı hedefliyoruz” dedi.
“DARPHANE ALTINLARI, ‘DARPHANE SERTİFİKASI’ OLARAK MKK NEZDİNDE KAYDEN İZLENECEK”
“Tören sonrasında edinilen bilgiye göre, Sermaye Piyasası Kurulu düzenlemesi kapsamında, menkul kıymetleştirilen Darphane altınları, Darphane Sertifikası olarak MKK sisteminde ihraç edilerek, yatırımcı hesaplarında saklanmaya başlanacak. Menkul kıymetleştirme ile Borsa İstanbul’un ilgili piyasasında gerçekleşen alım satım işlemlerinin yanı sıra yatırımcı hesaplarında gerçekleşen tüm işlemler, MKK e-YATIRIMCI Bilgilendirme Sisteminden yatırımcılar tarafından izlenebilecek, istenmesi halinde ilgili kıymetlerin yatırımcı inisiyatifi dışında hareketini engellemek amacıyla bloke edilmesi sağlanabilecek.
Altınların fiziki teslimi sürecinde, yatırımcı talepleri aracı kurumlar tarafından MKK sistemine bildirilecek, MKK ile Darphane arasında geliştirilen entegrasyon ile taleplerin Darphane’ye iletilmesi sağlanacak.”