Güneydoğu Anadolu bölgesinde, yılın ilk 5 ayında buğday unu ihracatı 211 milyon dolar oldu. Buğday ihracatı geçtiğimiz yılın aynı dönemine göre yüzde 4,7 azalmasına rağmen Türkiye’nin toplam buğday ihracatının yüzde 36’sını gerçekleştirmeyi başaran bölgenin ihracatında ilk iki sırada Irak ve Suriye yer aldı.
Mezopotamya kültüründe önemli bir yer işgal eden buğdayın başlıca ihracat kalemlerinden olmanın yanı sıra, tüm dünyanın Gaziantep ile özdeşleştirdiği baklavanın temel malzemesi olduğuna işaret eden Güneydoğu Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Celal Kadooğlu şunları söyledi:
“Medeniyetlerin gelişimine öncülük eden buğdayın tarihte toprakla ilk kez buluştuğu bu coğrafyada, eşsiz bir un kültürü var. Tarih boyunca buğday, arpa, çavdar, nohut, pirinç ve birçok tahılı işleyerek un haline getirmişiz, lezzet katmışız. Bu lezzetlerin doruk noktası şüphesiz ki baklava. Gerek ihraç kalemi olarak gerekse gastronomik turizmde bir cazibe unsuru olarak bölge ekonomisine büyük değer katan baklavaya lezzet veren ana unsurlardan biri, bölgemize has durum buğdayından üretilen unumuz. Bu unun en temel özelliği, sert yapısı sayesinde baklavaya gevreklik kazandırması, uzama yeteneği sayesinde yoğurmaya dayanıklı bir yapıda olması. Bu sayede ince açılabiliyor, pişirme esnasında iyice kızarıp güzel şerbet çekebiliyor. Gaziantep dışındaki illerde yaşayan ve bayramda hakiki Gaziantep baklavasına erişme imkânı olmayan vatandaşlarımıza, iyi baklava için ununu Güneydoğu Anadolu’dan temin eden tatlıcıları tercih etmelerini öneriyoruz.”
2022’de buğday ihracatı 600 milyon doları geçti
Geçtiğimiz yıl 1,3 milyon ton buğday ihracatı ile 611 milyon dolar gelir elden eden bölgedeki markalaşmış un üreticilerinin varlığının ticari bir çeşitlilik yarattığını belirten Kadooğlu şunları belirti:
“İhraç ettiğimiz unun kullanım alanlarını sürekli çeşitlendirmeye çalışan yenilikçi firmalarımız var. İtalyanlar pizza, Çinliler noodle için bizim unumuzu tercih etsin istiyoruz. İşletmelerimizin sağladığı un çeşitliliği sayesinde, diyabet ve çölyak gibi rahatsızlıklar konusunda da hassas üretim yapabiliyoruz. Undaki bu deneyimimiz sayesinde Güneydoğu Anadolu, makarna alanında dünyanın önemli üretim merkezlerinden biri haline geldi. Bölgemiz geçtiğimiz yıl sadece makarna ihracatından 650 milyon dolar gelir elde etti.”