1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. KalDer: Kalite konusunda farkındalık için kongre ve etkinlikler düzenliyoruz

KalDer: Kalite konusunda farkındalık için kongre ve etkinlikler düzenliyoruz

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Ülkemizde sürdürülebilir iş kalitesine yön gösteren ve dönüşüme liderlik eden bir sivil toplum kuruluşu olmak hedefiyle 31 yıldan beri varlığını sürdüren Türkiye Kalite Derneği KalDer, Türkiye’de çok merkezli bir şekilde çalışmalarına son hızla devam ediyor.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar ile 22-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Kalite Kongresi öncesinde sorularımızı yanıtladı.

Türkiye Kalite Derneği (KalDer) hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

KalDer olarak çağdaş yönetim kalite felsefesinin ülkemizde etkinlik kazanması ve yaygınlaştırılması amacıyla 1991 yılında faaliyetlerimize başladık. Türkiye’de sürdürülebilir iş ve yaşam kalitesine yön veren ve dönüşüme liderlik eden bir sivil toplum kuruluşu olarak mükemmellik kültürünü yaşam biçimine dönüştürerek ülkemizin rekabet gücünün ve refah düzeyinin yükseltilmesine katkıda bulunmak amacıyla çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Ana faaliyetlerimiz arasında; Ulusal Kalite Hareketi, Kalite ve Yönetim Alanındaki Eğitimler, Kurumsallaşma Ölçümü ve Çevik Yönetim Programı, KOBİ’ler için Stratejik Plan Rehberliği, Özdeğerlendirme ve Dış Değerlendirme Hizmetleri, Mevcut Durum Analizleri, Rehberlikler, Kıyaslama Çalışmaları, Teknik Geziler, Sürdürülebilirlik Danışmanlığı, Kalite Kongresi ve Tanıma ve Ödüllendirme Programları gibi birçok çalışmalar bulunuyor. KalDer üye tabanlı bir organizasyon olarak hizmet vermektedir. Toplamda 2 binin üzerinde üyemiz bulunuyor. Üyelerimizin 850’sini tüzel kişiler, 700’ünü bireysel üyeler, 500’ünü ise üniversite öğrencilerinden oluşan GençKal üyeleri oluşturuyor. Ankara, Bursa, Eskişehir, İzmir ve Kayseri’de ise şubelerimiz mevcut.  Bunlara ek olarak sırasıyla Denizli Temsilciliği, Trakya Temsilciliği, Doğu Marmara Gönüllü Temsilciliği ve Batı Akdeniz Gönüllü Temsilciliği olmak üzere dört temsilciliğimiz mevcut.

KalDer olarak temel amacınız nedir?

Bir sivil toplum örgütü olarak tüm hedeflerimizi birbirini bütünleyici bir şekilde kurguluyoruz. Tüm çalışmalarımızı ülkemizde kalite bilincinin yerleştirilmesi, kaliteli çalışmanın teşvik edilmesi, dış piyasada rekabet olanaklarımızın artırılması, sanayi ve hizmet sektörüne bu konuda teknik yardım ve koordinasyonun sağlanması üzerine inşa ediyoruz. Bunlar için dört farklı etki mekanizmamız var. Bireyler ve kuruluşların gereksinimleri doğrultusunda gelişim fırsatları yaratacak eğitimler sunuyoruz. Ulusal Kalite Hareketi ile kuruluşları daha iyiye ulaşmaları için bir program dâhilinde destekliyoruz. Kalite konusunda bireysel olarak ve kuruluşlar seviyesinde farkındalıkların artırılması için kongreler ve etkinlikler düzenliyoruz. Ayrıca ulusal ve uluslararası tanıma programları ve ödüllendirmeler gerçekleştiriyoruz. Tüm bu bütüncül mekanizma ile “Bir kuruluş ideal olarak nasıl yönetilmeli? Bir kuruluş faaliyet ömrünü nasıl uzatır?” sorusuna yanıtlar arıyor ve çeşitli kanallarla ideal yönetim anlayışı olan EFQM Modelini kurumlara aktarıyoruz.

Mükemmellik kültürünün iş dünyasındaki karşılığı olan EFQM Modelinden bahseder misiniz?

EFQM (European Foundation for Quality Management-Avrupa Kalite Yönetim Vakfı), yenilikçi yaklaşımlar ve veriye dayalı bilgiyle elde edilen içgörüyü, etkin ilişki ağını ve tanımlanmış bir modeli kullanarak dünya genelinde bireylerin ve kuruluşların öğrenme ve gelişimlerini destekleyen kâr amacı gütmeyen bir sivil toplum örgütü. Aslında EFQM Modeli; güncellenen içerikler, kuruluşlardan elde edilen içgörülere dayanarak oluşturulan veriler, yeni bir dil, içinde yaşadığımız dünyayı yeniden şekillendiren küresel eğilim ve değişimlere yeni bir bakış açısı getiren uygulamalarla iyi olanın modern bir anlayışla nasıl yansıdığını ortaya koyuyor. Dünyanın çeşitli ülkelerindeki çalışmalarıyla temel paydaşlar için performansı iyileştirerek fayda sağlamak üzere kültürel değişimi ve dönüşümü yöneten liderlere destek oluyor. Biz de Avrupa Kalite Yönetim Vakfı’nın (EFQM) Ulusal İş Birliği Ortağı, Amerika Kalite Derneği’nin (ASQ) Küresel İş Birliği Ortağı ve Orta Doğu Kalite Organizasyonu’nun (MEQA) kurucu üyesiyiz.

Ülkemizde EFQM Modelinin yaygınlaşması adına hangi çalışmaları yürütüyorsunuz?

Ülkemiz iş dünyasında EFQM Modelinin her katmanda karşılık bulması adına çok önemli çalışmalara imza atıyoruz.  KalDer olarak başlattığımız Ulusal Kalite Hareketi ile her ölçekteki ve sektördeki kuruluşlarla deneyim ve bilgi birikimini paylaşarak, onlara bir ışık yakarak, rekabet ortamında kendilerine bir istikamet belirlemelerine ve yol haritası oluşturmalarına katkıda bulunmayı hedefliyoruz. Bu programla kuruluşların performans iyileştirme stratejisi olarak EFQM Modelini esas alan özdeğerlendirme yöntemleri ile güçlü ve iyileştirmeye açık alanlarını düzenli aralıklarla belirleyip, bulgular doğrultusunda sürekli iyileştirme planlamaları ve uygulamaları hayata geçiriyoruz. KalDer Akademi ile “Mükemmellik” kültürünü ve “EFQM Mükemmellik Modelini’’ esas alarak kurumsal performansı yükseltecek ve değişim projelerini hızla hayata geçirecek kurumlara ve bireylere özel programlar sunuyoruz. Buna ek olarak kuruluşların EFQM Modelini benimsemeleri ve Modeli temel olarak özdeğerlendirme yapmaları konusunda tam 31 yıldır Kalite Kongresi’ni düzenliyoruz.

22-23 Kasım tarihleri arasında gerçekleşecek Kalite Kongresi hakkında kısaca bilgi verir misiniz?

Kurulduğumuz yıldan bu zamana kadar Kalite Kongresi’ni düzenli bir şekilde hayata geçiriyoruz. 30 yılda 150 bin katılımcı ve 2 bin 800 konuşmacının yer aldığı kongre dizisi boyunca, her yıl yaklaşık 4 bin kişiye ev sahipliği yapıyoruz. Gelenekselleşen kongremizde her sene farklı bir tema ve konuyu bilim, akademi, medya ve iş dünyasının önde gelen temsilcileriyle ele alıyoruz. Bu sene ise Kocaeli Büyükşehir Belediyesi’nin ev sahipliğinde ve Kocaeli Sanayi Odası’nın değerli katkılarıyla 31’incisini düzenleyeceğimiz Kalite Kongresi, “Riskin Ötesi: Bilim, Sektör ve Toplumda Adalet” temasıyla 22-23 Kasım tarihlerinde Kocaeli Kongre Merkezi’nde olacak. Açış konuşmasını KalDer Yönetim Kurulu Başkanı Yılmaz Bayraktar ve TÜSİAD Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Turan’ın gerçekleştireceği kongrenin ana konuşmacısı ise Sabancı Üniversitesi Finans Kürsü Başkanı Prof. Dr. Özgür Demirtaş olacak. Aygaz, Opet ve Tüpraş’ın altın sponsor olduğu kongrede 10 farklı oturumda 10 farklı konu, alanında uzman konuşmacılarla ele alınacak. İki günlük kongre maratonu sonunda Türkiye Mükemmellik Ödülleri değerlendirme sürecindeki 14 kuruluşumuz arasından sahiplerini bulacak. Ayrıca bu sene bir ilke imza atılarak kongre sonrasında KalDer Kongre Bildirgesi yayınlanacak.

Bu sene kongrede hangi konuşmacılar yer alacak?

Kongrenin ilk oturumu olan Enerji: Dönüşüm Nasıl Olacak? oturumunda İTÜ Enerji Enstitüsü Nükleer Araştırma Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Asiye Beril Tuğrul, dünyanın son elli yılda yaşadığı en sert enerji krizini ele alacak. Moderatörlüğünü EWA Kurumsal Danışmanlık Kurucu Ortağı Dilek Emil’in yapacağı Gıda: 2030’a Doğru Gıda Güvenliği oturumunda Hacettepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Vural Gökmen, Gıda Kurtarma Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Berat İnci ve EBRD Türkiye Başkan Yardımcısı Mehmet Uvez, gıda sisteminin iklim değişikliği başta olmak üzere karşı karşıya olduğu riskleri ve bu riskleri aşmanın yollarını masaya yatıracak. Kaynaklar: Zincir Ne Kadar Güçlü? oturumunun moderatörlüğünü UND Başkan Yardımcısı Fatih Şener üstlenirken konuşmacı olarak Ekol Lojistik Kurumsal Sürdürülebilirlik & ESG Direktörü Enise Matbay Âdemoğlu, Türk Ekonomi Bankası Tedarik Direktörü Arda Polat ve KeyLine Lojistik Kurucusu Dr. Kayıhan Turan talep ve değer zincirinin önemine dikkat çekecek. Günün son oturumu olan Kapsayıcılık: Daha Dirençli Bir Ekonomi’nin moderatörlüğünü İKV Genel Sekreteri Dr. Çiğdem Nas yaparken konuşmacılar ise Kocaeli Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, Dışişleri Bakanlığı Avrupa Birliği Başkanlığı Mali İş Birliği ve Proje Uygulama Genel Müdürü Bülent Özcan ile Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdür Yardımcısı Bahar Güçlü olacak.

Kongrenin ikinci gününün ilk oturumu olan Teknoloji: Gelecek İçin Sorumlu Teknoloji’de gelişmelerin küresel ölçekte kapsayıcı, eşitlikçi ve erişilebilir olması için yapılması gerekenler KalDer İzmir Şube Yönetim Kurulu Başkanı Senem Kılıç modetörlüğünde, Equinix Türkiye Genel Müdürü Aslı Güreşçiler ve Cyberthink Yönetim Kurulu Başkanı Mahir Yüksel tarafından tartışılacak. Göç: Küresel İnsan Hareketliliği oturumunda Bahçeşehir Üniversitesi Sağlık, Toplum ve Önleme Çalışmaları Merkezi (CHSPS) Kurucu Direktörü Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Konda Araştırma Yönetim Kurulu Üyesi Bekir Ağırdır, küresel ölçekte değişen toplumun resmini çizecek. İstihdam: 5 Milyarın İstihdamı oturumunun modetörlüğünü Borusan Grubu İnsan, İletişim ve Sürdürülebilirlik Grup Başkanı Nursel Ölmez Ateş üstlenecek. Oturumun konuşmacıları ise ILO Türkiye Ofisi Direktörü Numan Özcan, Ford Otosan Genel Müdür Yardımcısı İnsan Kaynakları ve Dönüşüm Direktörü Başak Çalıkoğlu Akyol ve Deloitte Türkiye İnsan Yönetimi Hizmetleri Lideri Cem Sezgin olacak. Son olarak kongrenin kapanış konuşmasını Türkiye’nin FIFA Kokartlı İlk Kadın Hakemi olan Prof. Dr. Lale Orta yapacak. Yaşam Biçimi Olarak Kalite konulu konuşmasında Prof. Dr. Orta, bir stadyumun ekosisteminde ve futbol karşılaşmasının tüm paydaşları metaforunda ekonomide ve yaşamda etik ve adaletin yerini ve önemini anlatacak.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
KalDer: Kalite konusunda farkındalık için kongre ve etkinlikler düzenliyoruz
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin