Advertisement
  1. Haberler
  2. İŞ DÜNYASI
  3. Celal Koloğlu: İnşaat sadece yapı değil ekonominin itici gücüdür

Celal Koloğlu: İnşaat sadece yapı değil ekonominin itici gücüdür

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

İnşaat sektörünün 2025’te yıllık yüzde 10,8’lik güçlü büyüme performansıyla öne çıktığını belirten İNTES Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, “Özellikle büyük ölçekli kamu altyapı yatırımları, sektörün ekonomiye katkısını artıran temel unsurlar arasında yer alıyor” dedi.

Türkiye’de inşaat sektörünün ekonomideki kritik rolüne dikkat çeken Türkiye İnşaat Sanayicileri İşveren Sendikası (İNTES) Yönetim Kurulu Başkanı Celal Koloğlu, sektörün yatırım, üretim ve istihdam kapasitesiyle milli gelire önemli katkı sunduğunu vurguladı. Koloğlu, inşaatın yalnızca ekonomik büyüklüğüyle değil, çok sayıda alt sektörü harekete geçiren yapısı ve yurt dışındaki temsil gücüyle de stratejik bir konumda olduğunu belirtti.

TÜİK verilerine göre sektörün 2025’te yüzde 10,8 büyüdüğünü ve 2 milyon 224 bin kişiye istihdam sağladığını aktaran Koloğlu, kamu altyapı yatırımlarının bu performansta belirleyici olduğunu ifade etti. Nitelikli iş gücünün önemine de değinen Koloğlu, İNTES bünyesinde bugüne kadar 52 binden fazla çalışanın belgelendirildiğini söyledi.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Ocak 2026’da yayımladığı raporda, ülkemizde güvenli yapılaşmanın sağlanması amacıyla 2012 yılında başlatılan kentsel dönüşüm çalışmaları kapsamında bugüne kadar 2 milyon 400 bin bağımsız bölümün dönüşümünün tamamlandığının belirtildiğine dikkat çeken Koloğlu, şunları söyledi:

“Buna karşılık 6,5 milyon konutun afet riski altında olduğu ifade ediliyor. Bu tablo, önümüzde hâlâ çok geniş bir dönüşüm alanı bulunduğunu ve kentsel dönüşümün önümüzdeki yıllarda da sektörün en önemli faaliyet başlıklarından biri olmayı sürdüreceğini gösteriyor. Kentsel dönüşüm projeleri, inşaat sektörü açısından yeni binalar üretmenin ötesinde; daha güvenli, sağlıklı, dirençli ve sürdürülebilir şehirler inşa etme fırsatıdır.”

“2026 YILI KAMU YATIRIM PROGRAMI’NDA TOPLAM 13 BİN 887 PROJE VAR”

Şehirlerin dirençli ve sürdürülebilir olması için yalnızca yapıların yenilenmesinin yeterli olmadığını vurgulayan Celal Koloğlu, ulaşım, su, enerji ve haberleşme gibi alanlarda güçlü altyapı yatırımlarının şart olduğunu belirtti.

2026 Kamu Yatırım Programı’nda 3 bin 857’si ana proje olmak üzere toplam 13 bin 887 projenin yer aldığını hatırlatan Koloğlu, yatırımların doğru önceliklendirilmesi ve planlı yürütülmesinin kaynak verimliliği açısından kritik olduğunu ifade etti.

Koloğlu ayrıca, yatırım planlarının ve ödeneklerin yıl başında netleşmesinin sektörün maliyet ve finansman planlamasını kolaylaştıracağını, düzenli ödeme takvimlerinin ise nakit akışını iyileştirerek projelerin zamanında tamamlanmasına katkı sağlayacağını söyledi.

Celal Koloğlu: İnşaat sadece yapı değil ekonominin itici gücüdür
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!