1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Yavuz Yollu: Yerli üretimle dışa bağımlılığı azalttık

Yavuz Yollu: Yerli üretimle dışa bağımlılığı azalttık

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

1955’ten günümüze Anadolu’nun ustalığı ve Avrupa’nın teknolojisini birbirine bağlayan Ata Silah ve Armsan, Gebze’de 50 milyon dolarlık dev bir yatırımla yerli üretim merkezine imza atmaya hazırlanıyor.

Yenilikçi yaklaşımlar ve teknolojik yatırımlarla ürünleri dünyada ilgi gören, 70’ten fazla ülkeye ihracat gerçekleştiren Ata Silah ve Armsan, Ar-Ge ve üretim merkezini tek çatı altında toplayacak. 70 bin metrekare üzerine kurulacak yeni tesiste, bin 1500 yeni istihdam ile yıllık 360 bin adet üretime ulaşılması hedefleniyor.

ATA SİLAH HEP İLKLERE İMZA ATTI

Türkiye’nin ilk çift kırma av tüfeği, ilk süperpoze av tüfeği, ilk yarı otomatik av tüfeği, ilk yivli av tüfeğini ve ilk çoklu (multi) kalibre keskin nişancı tüfeğini üreterek birçok ilke imza atan ATA Silah’ın Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Yollu ile yeni yatırımlarını ve gelecek planlarını konuştuk.

Ar-Ge ve inovasyonun öncü kuruluşlarından olan Ata Silah ile ilgili bilgi verir misiniz?

1955 yılında kurulduğu günden bu yana, sadece kendi kuruluşumuz adına değil tüm sektörün gelişimine, ulusal kalite anlayışının benimsenmesine fayda sağlamaya çalışan, araştırma ve geliştirme faaliyetlerinin önemini bilen ve bu faaliyetlerin her zaman daha da artmasına yönelik hedeflerini koyan firmamız, 75’ten fazla ülkeye; tasarımını ve üretimini tamamen kendi bünyesinde gerçekleştirdiği ürünlerin ihracatını gerçekleştirmektedir. Üretimde yüzde 90’lık ihracat payına ulaşan firmamız, yılda 150 bin adet ateşli silah üretim kapasitesine sahiptir. Ülkemizdeki pek çok ürün çeşidinin ilk yerli ürünleri üretmenin gurunun yanı sıra, üretim yöntemlerinde de sürekli inovasyona devam etmekteyiz.

Ar-Ge çalışmalarınız ne durumda?

Ata Silah San. A.Ş. olarak, gerek Ar-Ge faaliyetlerimiz gerek tasarım çalışmalarımız şirketimiz bünyesindeki tasarım merkezimiz öncülüğünde devam etmektedir. Başlattığımız Ar-Ge projelerinin tamamına yakını başarıyla sonuçlanmakta ve ticarileşmektedir. Geçtiğimiz yıldan devam eden iki yeni av tüfeği projemiz seri imalata geçiş aşamasında olup, yıl sonunda tamamlanması planlanmıştır. Eş zamanlı olarak 2023 yılında savunma alanında yeni iki projeye daha başlangıç yaptık.

ÜRÜNLERE ULUSLARARASI İLGİ BÜYÜK

Var olan tecrübelerimize, Ar-Ge çalışmalarımız sonucunda elde edilen bilgi birikimlerini de ekleyerek çıkardığımız yeni ürünlerimiz sayesinde uluslararası arenada yeni kazanımlar sağlayarak ihracat rakamlarımızı arttırdık.

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Kuruluşumuz; Av ve Sportif Müsabaka tüfeklerinin yanı sıra, askeri silahların üretimini de gerçekleştirmektedir. Süperpoze (Çift Namlulu) Av Tüfeği, Yarı Otomatik Av Tüfekleri, Yivli Av Tüfekleri, Tabanca, Yivli ve Yivsiz Bomba atar, Tam Otomatik Piyade Tüfeği, Keskin Nişancı Tüfekleri portföyümüzdeki ürünlerden bazılarıdır. Bu anlamda ülkemizde, sektörde en geniş ürün gamına sahip firma konumundayız. Uluslararası ölçekte de ürün gamı çeşitliliği olarak ilk üçte yer alıyoruz.

Var olduğumuz sektör dışında, sektörümüzün ana tedarikçileriyle de yaptığımız birçok proje ile yan sanayimizde kullanılan tezgâh, kesici takım gibi birçok alanda ithal olarak elde edilen yardımcı ürünlerin yerlileştirme faaliyetlerine de destek sağlamakta ve öncülük etmekteyiz.

Kısa ve orta vadede inovasyon çalışmaları ile ilgili planları nelerdir?

Kısa vadede; programımızda yer alan ürün hedeflerine uygun olarak Ar-Ge ve inovasyon faaliyetlerimiz devam edecektir. Bu kapsamda ilk 5 yıl içerisinde yeni ve özgün olarak hem sivil hem de savunma alanında 4 ürünümüzün daha çalışmaları tamamlanarak, ticarileşmesi sağlanacaktır. Yapılan ve yapılacak tüm çalışmalarımız, sınai mülkiyet hakları kapsamında hem ulusal hem de uluslararası olarak tescillenmektedir. Patentli ürün sayımızı arttırmayı ve bunları ticarileştirerek firmamıza ve ülkemize katma değer yaratmak, amaçlarımız içerisinde ilk sırada yer almaktadır. Orta vadede ise başlattığımız yeni yatırımlarla Ar-Ge ve inovasyon çalışmalarımız için istihdam, bütçe ve teknolojik olarak daha fazla imkân yaratmak birincil hedefimizdir.

2023 yılı için Ar-Ge bütçesi ve yatırımlarınız ne durumda?

2023 yılı için Ar-Ge bütçemiz 15 milyon TL olarak belirlenmiştir. 2025 yılında tamamlanacak 42 bin metrekarelik yeni üretim tesisimizde, inovasyon faaliyetlerimiz için farklı çalışmalar da yapabilmek adına programlar yapılmıştır. İlave edilecek teknolojik araç ve donanımlarla Ar-Ge merkezimizin faaliyetleri daha da büyük olanaklarla desteklenecektir. Ar-Ge personel istihdamını da yatırımın tamamlanmasıyla ilk yıl içerisinde iki katına çıkarmayı hedefliyoruz.

Türkiye’deki Ar-Ge kültürünü ve kamunun Ar-Ge teşviklerinin mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de Sanayi Bakanlığı tarafından tasdiklenmiş Savunma Sanayindeki 60 Ar-Ge ve Tasarım Merkezinden birisine bünyemizde sahip olmanın gururunu yaşıyoruz. Ata Silah ve Armsan Silah olarak 30’un üzerinde Ar-Ge personeli istihdam ediyoruz.

TEŞVİKLER İSTİHDAMI ARTIRIYOR

Sanayi Bakanlığımızın halihazırda yürüttüğü teşvik programları sayesinde iş dünyası, akademik kurumlar ve devlet iş birliği içinde hareket ederek Ar-Ge ekosistemini güçlendiriyor. Bu teşvikler istihdamın artmasında, Ar-Ge personellerinin eğitimlerinde ve proje bütçelerinde büyük kolaylıklar sağlıyor.

Uygulanan teşviklerin, iş dünyasına olan bu faydaları görüldüğü için, daha da artacağı ve kapsamının genişleyeceğini düşünüyoruz. İnovasyon faaliyetleri sonrası oluşacak ürünün, endüstriyel uygulamaya geçiş noktasında da çok daha kapsamlı teşvik uygulamalarının geleceğini temenni ediyoruz.

Kurulduğunuz ilk zamanlarda hedefleriniz nelerdi, günümüzde hangilerine ulaşabildiniz?

Kurulduğumuz günden bu yana en temel hedefimiz; “Türk” silahlarının dünyada bilinirliğinin ve güvenilirliğinin artması, ülke kalite anlayışımızın uluslararası alanda hedeflenen bir kalite anlayışı olması, firma ve ülke olarak markalaşmaktı. Bu alanda üzerimize düşeni Ata Silah olarak; attığımız her adımda, her ticari görüşmede yerine getirme inancıyla hareket ediyor ve devamını sağlamaya çalışıyoruz.

YERLİ ÜRETİMLE DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTTIK

Bir diğer hedefimiz, ülkemizin güvenlik güçlerinin tüm ihtiyaçlarının yerli imkanlarla karşılanıp ve dışa bağlı olmadan üretilmesiydi. Hafif silahlarda yürüttüğümüz Ar-Ge çalışmaları sonucunda ülkemize sunduğumuz pek çok ürünle bunu da önemli ölçüde başardığımızı düşünüyoruz ve çalışmalarımıza bu gururla devam ediyoruz.

İnovasyon yalnızca teknoloji başlığında değil, hayatın her alanında ve tüm süreçlerinde gerekli. Türkiye’de inovasyona bakış açısını nasıl değerlendirirsiniz?

Türkiye’de inovasyona verilen önem her geçen yıl daha da artıyor. Yapılan tüm inovatif faaliyetler ülkemize katma değer yarattığı ve katma değerli ürünler üretmenin imkanını verdiği gibi, insanımıza da daha refah bir yaşam imkânı sağlıyor. Hayatın tüm alanındaki inovasyon, sürdürülebilir bir büyüme ve yüksek yaşam standartları için olmazsa olmaz. Kültürel ve eğitimsel inovasyonlar, teknoloji alanında yapılacak Ar-Ge faaliyetleri için daha güçlü bir nesil yetişmesini sağlayacaktır.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Yavuz Yollu: Yerli üretimle dışa bağımlılığı azalttık
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin