1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. SOCAR’ı protesto edenler Aramco’ya gidebilir mi?

SOCAR’ı protesto edenler Aramco’ya gidebilir mi?

umutimza
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Umut Çelik / Business World Global Yazı İşleri Müdürü

2025’in ilk büyük yatırım açıklaması SOCAR Türkiye’den geldi. Şirketin İstanbul’da üst düzey yöneticilerin katılımıyla yaptığı toplantıda yıl değerlendirmesi ve yeni projeler anlatıldı.

Bir grup gazeteci ile yemekte bir araya geldiğim SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, şirketin Türkiye’deki yatırımlarının son 17 yılda 18.5 milyar dolara ulaştığını söylerken, Petrokimya İş Birimi Başkanı Kanan Mirzayev de petrokimya alanında 7 milyar dolarlık yatırım planlandığını belirtti.

“Kendimizi evimizde hissediyoruz”

2008 yılında Petkim’in yüzde 51’ini alarak Türkiye pazarına girdiklerini ve aradan geçen sürede toplam 18.5 milyar dolarlık yatırım yaptıklarını söyleyen SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov, Türkiye’de doğrudan ve dolaylı 10 bin kişiye istihdam sağladıklarını vurguladı. Kendilerini Türkiye’de yabancı yatırımcı olarak görmediklerini kaydeden Ibadov, “Ben de SOCAR’da çalışan arkadaşlarım da kendimizi yabancı gibi değil evimizde hissediyoruz. En az yatırım yaptığımız yıl bile Türkiye’ye 200 milyon dolar yatırım yaparız. Şimdi de Petkim’in geleceği ile ilgili önemli bir yatırım kararı aldık” diye konuştu.

“İsrail ile ticaretimiz yok, iddia eden ispatlasın”

Toplantıda “SOCAR’ın İsrail’e petrol satışı” iddialarını gündeme getirmesi üzerine Elçin Ibadov, net bir cevap verdi: “SOCAR’ın İsrail’e petrol satışı bulunmamaktadır.”

SOCAR Türkiye CEO’su Elchin Ibadov konuyla ilgili olarak: “2024 yılı içerisinde asılsız bu haberler sebebiyle çok üzüldük ve canımız yandı. Ofislerimize fiziksel müdahaleler oldu, kapılarımızı kırdılar. Bu iddialar ve haberler tamamıyla asılsız. Bununla ilgili gerekli basın açıklamalarımızı yaptık. SOCAR ham petrol üretici bir şirket olarak İsrail ile herhangi bir şekilde ham petrol ticareti söz konusu değildir. Bunun olduğunu söyleyen birisi varsa biz ispatını bekliyoruz. Dolayısıyla böyle bir ticaret kesinlikle doğru değil. Azerbaycan’ın açık denizlere çıkışı olmadığı için biz petrol sattığımız zaman Türkiye üzerinden satıyoruz. Türkiye’nin de zaten İsrail ile ticari ambargosu mevcut. Dolayısıyla bu haberler asılsızdır” açıklamasında bulundu.

Özetle, SOCAR CEO’su Ibadov İsrail ile ticareti ispatlamaya davet etti.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı daha önce “Ceyhan’dan İsrail’e petrol sevkiyatı yapıldığı ve Türkiye’nin buna izin verdiği yönündeki iddialar tamamen asılsızdır” diyerek iddiayı yalanlamıştı.

İnsan merak ediyor. Binlerce Türk insanına ekmek veren SOCAR’ın kapısına dayanmak neyi çözdü? Kardeş ülkenin büyük yatırımcısına saldırmak da nedir yahu?

BAE, Ürdün, Bahreyn Büyükelçilikleri önünde protesto edin. Gücünüz Azeri şirketine mi yetiyor?

Aynısını Riyad’da Saudi Aramco’ya karşı da yaparlarsa belki samimiyetlerine inanırız.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
SOCAR’ı protesto edenler Aramco’ya gidebilir mi?
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin