Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Sürdürülebilir kalite standartlarını inovatif bakış açısıyla birleştirerek dünya çapında, ulaşılabilir ve etkili ürünler sunmaya odaklanan World Medicine, 450’den fazla farmakolojik ürünü içeren geniş ürün portföyünü yaptığı tesis ve teknolojik alt yapı yatırımlarının yanı sıra AR-GE çalışmalarıyla da daha fazla genişletmeyi hedefliyor. Türkiye’de ilaç ihracatındaki birincilik koltuğunu koruma ve zirvede kalıcı olma hedefi doğrultusunda yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüklerini söyleyen World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Raushan Tahiyeu; “2022 yılında da hayata geçirdiğimiz yatırımlarla global pazar payımızı istikrarlı bir ivmeyle arttırmaya devam ediyoruz. 2023 yılı boyunca da bu ivmeyi sürdüreceğiz. Amacımız her zaman ilaç ihracatında Türkiye ekonomisine en çok katkı yapan şirket olmak” açıklamasında bulundu.
Sağlık sektörüne yaptıkları yatırımlarla her geçen gün büyümeye devam ettiklerini ve World Medicine olarak Türkiye’de ilaç ihracatı denilince akla ilk gelen şirket olma hedefiyle Türkiye’nin ilaç ihracat markasına dönüşmek istediklerini ve global pazar paylarını arttırma hedefiyle de üretim faaliyetlerine her yıl biraz daha hız verdiklerini söyleyen World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Raushan Tahiyeu; “2022 yılında 43 ülkeye ihracat gerçekleştirdik. İhracatımızı artırmak için kendimize seçtiğimiz hedef pazarımız Avrupa. Öncelikli olarak global bazda pazar payımızı büyütmek için Avrupa pazar payımızı büyütmemiz gerektiğine inanıyorum. Bunun için birçok ülkede ruhsatlandırma çalışmalarına başladık, satışımız olan ülkelerde çalışmalarımıza hız verdik, 2-3 sene gibi yakın bir zamanda satışlarımızın çok iyi bir konuma geleceğini düşünüyorum” diye konuştu.
Büyümemiz sürecek
Geçtiğimiz yıl Çerkezköy Organize Sanayi Bölgesi’nde Türkiye’nin ve Doğu Avrupa’nın en büyük ilaç üretim tesislerinden birini faaliyete geçirdiklerini söyleyen World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Raushan Tahiyeu; “Türkiye’nin en büyük üretim alanlarından birine ve yüksek teknoloji makinelere sahip üretim tesisimiz yıllık 1.3 milyar kutu üretim gerçekleştirebilecek kapasiteye sahip. Gelişmiş üretim tesisimiz çok farklı ürün gruplarını üretmemize olanak tanıyor. Fabrikamızda Non steril likit ve Yarı katı formlar, Katı formlar, Steril likit formlar ve Liyofilize toz formların üretimi başta Avrupa olmak üzere uluslararası sertifikalarla tasdiklenmiş şekilde standartlara uygun olarak yapılıyor. Bunun yanında World Medicine Çerkezköy Fabrikamız için önemli bir yatırıma daha imza atıyoruz, yakın zamanda Sefalosporin grubu ürünler için üretim bölümünü devreye alacağız. Bu üretim hattımıza ait önemli yatırımımızın yanı sıra geçtiğimiz aylarda yine Çerkezköy OSB’de temelini attığımız 17 bin 582 metrekare alan üzerine inşa edilmekte olan ek üretim tesisi ve ambalaj alanı yatırımımız tamamlandığında toplamda 23 bin 300 metrekarelik kapalı alana sahip olacak.” dedi. Ayrıca Tahiyeu; “Yaptığımız yatırımlarla ilaç sektöründe Türkiye’de ve uluslararası arenada her geçen gün büyümeye devam edeceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.
Üretim artıkça, ihracat da artmaya devam ediyor
İhracat alanındaki yatırım ve girişimlerini her geçen gün devam ettiklerini söyleyen World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Raushan Tahiyeu; “Bulunduğumuz ve güçlü olduğumuz ülkelerde yüzde 5 ile yüzde 12 arasında değişen Pazar payına sahibiz. Sürdürülebilir ve karlı büyüme ile dünyada bulunduğumuz ülkelerde ilk 20 ilaç üreticisi arasında yer almak için çalışıyoruz. Bunun yanı sıra ihracat yaptığımız ülkelerin sayısını arttırmak için de girişimlerimiz devam ediyor. Hedef pazarlarımız arasında Avrupa ve Amerika yer alıyor. Türkiye pazarına sunduğumuz ürün sayısını arttırmak için de çalışıyoruz. En büyük hedefimizin ilaç ihracatında Türkiye ekonomisine en çok katkı sağlayan şirket unvanına sahip olmak olduğunu her fırsatta dile getiriyorum ve bu hedefimize de emin adımlarla ilerliyoruz” dedi.
Geçen yıllara göre doğru yatırımlar yaparak ihracattaki hedeflerini gerçekleştirdiklerini söyleyen Raushan Tahiyeu ihracatın genel satışlarındaki payının ise yüzde 76 seviyesinde gerçekleştiğini ve 2023 yılında ise bu payın artacağını ön gördüklerini belirtti. Raushan Tahiyeu; “Hedef pazarlarımıza baktığımızda buradaki tüm ihracatı Türkiye üzerinden yaparak faaliyetlerimizi yürütmek istiyoruz. Türkiye gerek kalifiye insan kaynağı gerekse üretim alt yapısı ve lojistik operasyonlar açısından potansiyeli çok yüksek bir ülke, işte bu nedenle Türkiye’yi ilaç ihracatı alanında ana üretim ve merkez üssümüz yapmak konusunda ısrarcıyız.” şeklinde konuştu.
Sektöre katkı sunmak için Ar-Ge’ye önem veriyoruz
World Medicine’ın en önemli hedeflerinden birinin uluslararası ilaç pazarında rekabet gücünü arttırmak olduğunu ve bu alanda sektöre de katkı sunmak için projeler de geliştirdiklerini ifade eden Raushan Tahiyeu; “İleri düzey analitik çalışmalar gerektiren talepler doğrultusunda WMARGE Merkezi çatısı altında WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarını kurduk. Ülke ekonomimizde katma değer yaratacak, uluslararası pazarda rekabet gücümüzü artıracak ileri teknoloji içeren ve Dünya çapında önemli ilaç otoritelerinin talep ettiği birçok analizi bünyesinde yapabilen WMINOLAB İnovasyon Laboratuvarımızı “Sağlık birlikte paylaştığımız hazinedir” felsefemizden hareketle ulusal ve uluslararası tüm şirketlerin de kullanımı için hizmete açtık” dedi. Tahiyeu; “WMARGE markamızla Türkiye genelinde tüm şirketler arasında 449 projeyle en çok proje üreten 2’nci şirket olduk. Böylesine önemli bir konuda sektörde lider olmak ve yön verici konumda bulunmak bizim için çok kıymetli. Her yıl satış gelirlerimizin yaklaşık yüzde 5’ini Ar-Ge için kaynak oluşturmaya ayırıyoruz.” açıklamasında bulundu.
Amacımız Türkiye’de milli ilaç üretimi alanında kaliteyi arttırmak
Yüksek teknolojili alt yapımız ile ilaç kalitesini daha da arttırıyoruz diyen ve WMARGE çatısı altında bulunan laboratuvarlarının da son teknolojili cihazlara sahip olduğunu vurgulayan World Medicine Yönetim Kurulu Başkanı Raushan Tahiyeu; “WMARGE laboratuvarlarımız gelişmiş düzeyde yüksek teknolojili cihazlara sahip. Sektörün rekabet seviyesinin artırmayı, teknolojik yeniliklerin ülkemiz sınırları içerisinde de aktif kullanılmasını çok önemsiyoruz.
İlaç kalitemizin artması ve dışa bağımlı olmadan, her türlü araştırma ve geliştirme faaliyetlerini gerçekleştirmek adına önemli çalışmalara imza atıyoruz. İlaç sektöründe öncü bir firma olarak bu hassasiyet, kalite ve güvence koşullarında Türkiye’nin en önemli ARGE laboratuvarlarından birini kurduğumuz için çok gururluyuz. İleri teknoloji analiz hizmetleri sunan laboratuvarlarımız ile hem sektöre hem de Türkiye ekonomisine katma değer yaratıyoruz. Amacımız Türkiye’de milli ilaç kalitesinin artırılmasını sağlamak” dedi.