Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com
Geçtiğimiz günlerde 1. yaşını kutlayan Largus Capital Partners, yurt dışında yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlara nitelikli yatırım ve finansal danışmanlık hizmeti veriyor.
Yurt dışında yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlara nitelikli yatırım ve finansal danışmanlık hizmeti veren Largus Capital’i Largus Capital Partners Kurucu Ortağı Levent Özdemir’den dinledik.
Largus Capital olarak neler yapıyorsunuz?
Geçtiğimiz günlerde 1. yaşını kutladığımız Largus Capital Partners olarak yurt dışında yatırım yapmak isteyen kişi ve kurumlara nitelikli yatırım ve finansal danışmanlık hizmeti veriyoruz. Eca Kredileri, Finansal Danışmanlık, Mali Durum Tespit Çalışması, Hukuk Danışmanlığı, Yurt Dışı Proje Geliştirme, Yatırım Kredisi, Birleşme ve Satın Alma Da-nışmanlığı, Proje Finansmanı, Yenilenebilir Enerji Finansmanı ve Risk Yönetimi gibi konularda danışmanlık veriyoruz.
Portföy büyüklüğünüzün hacmi nedir?
Largus Capital Partners, para piyasasında para işleten bir portföy şirketi değil. Bizim portföyümüz yatırımlardan oluşuyor. Sağlık projeleri, büyük kompleks gayrimenkul projeleri, güneş enerjisi projeleri ve yenilenebilir enerjinin diğer alanları, gemi ve tekne finansmanı gibi alanlarda yurt içi ve yurtdışındaki projeleri fonluyoruz. Yaptığımız finansmanın toplam değeri 2024 yılında yaklaşık 200 milyon Euro’yu buldu.
2024’ü nasıl kapatacaksınız?
Largus Capital Partners olarak bir yıl önce bu yola çıktığımızda hayallerimizi hedeflerimiz haline getirmiştik. Şu an geldiğimiz noktada attığımız sağlam adımlarla kurucu ortağım Melec Çakmak ile sektörümüzde önemli bir yer edindiğimizi görüyoruz. Yurt dışı finans sektöründe network’ümüzün daha seçkin olması, aynı zamanda sektörel bazda çözümler üretiyor olmamız ve hızlı süreç yönetimimiz fark yarattığımız alanlar oldu. Şirketimiz 2024 yılında 175 milyon Euro ihracat kredisini onaylattı ve bunun 80 milyon Euro’luk kısmını gerçekleştirdi. Ayrıca farklı Avrupa ülkelerinde 6 sağlık projesi gerçekleştirdik ve bunların 2 tanesi ile anlaşma imzaladık.
Tüm bunların yanı sıra, yine geçtiğimiz yıl içerisinde 60 milyon dolar tutarında güneş enerjisi finansman alternatifi oluşturduk. Avusturya’da 10 milyon euro’luk gayrimenkul yatırımcı anlaşmalarında yer aldık ve 25 milyon dolarlık gemi finansmanı teklifinde bulunduk.
Türkiye yatırımcı bağlamında hâlâ iştahlı bir ülke mi?
Türkiye belli başlı projelerde evet iştahlı. Özellikle sağlık ve yenilenebilir enerji projelerinde ve çok büyük mega lüks kompleks gayrimenkul projelerinde hâlâ iştahlı bir ülke. Bizim şimdilik ilgilenmediğimiz belli başlı maden alanlarında da ilgi devam etmekte. Buraya çok ciddi potansiyel yatırımcı eğilimi var. Özellikle önümüzdeki günlerde ekonomik durumla ilgili bir takım faiz kararları alındığında da çok daha fazla ilgi olacağı kanaatindeyiz.
Küçük yatırımcılara tavsiyeleriniz nelerdir?
Küçük yatırımcılara tavsiyem, getirisi yüksek olan ve çıkış opsiyonları kolay sektörlere yönelmeleri yönünde olabilir.
Enflasyonist ortamda yatırımlara devam edilmeli mi?
Evet edilmeli. Türkiye’de ne kadar enflasyon ortamı varsa bir yandan da resesyon var. Resesyon ekonomik durgunluk demek. Burada talep yoksunluğundan dolayı genel fiyat seviyelerin düşmesi ve durgunluk anlamına geliyor. Bakıldığında birçok sektörde çok ciddi fırsatlar olabilir. Ciddi ve ucuza sektörde bir takım hisse alımları veya yatırımların finansmanı açısından ucuza devir alımlar ve birleşmeler olabilir. Bu anlamda enflasyonist ortamda Türkiye’nin hâlâ daha cazip olduğunu düşünüyorum. Bunun nedenin de resesyon kaynaklı olabileceği düşüncesindeyim.
Avrupa’ya gelince; Avrupa’da bir faiz beklentisi var. Faiz ve indirim beklentisine istinaden orada da bir para bolluğu var fakat aynı zamanda bir durgunluk da var ve enflasyondan dolayı yatırım yok. Oradaki yatırımcılar da parayı ya yurtdışına yatırmak istiyorlar ya da Ortadoğu’da seçilmiş bazı yatırımlara yönelmek istiyorlar. Orada yatırım olmadığını düşünürsek, Türkiye’de bazı iştahlı ve yurtdışına yatırım yapmak isteyen yatırımcılar için ya oradaki doğru finansman kaynağını kullandıracağız ya da oradan gelecek yatırım ve kaynakları Türkiye için kullandıracağız. Her anlamda da bu finansmanda faizin indirilmesi beklentileri ucuz kredilerin kullandırılacağı anlamına gelmiyor. Paraya ulaşım yine zor olacak.
2025 hedefleriniz nelerdir?
2025 yılında da farklı proje finansmanları ile ilgili planlarımız, kredi hedeflerimiz var, çeşitliliğimizi artıracağımız bir döneme giriyoruz. Şirketimizin makro hedeflerini üç ana başlıkta toplayabiliriz. Birincisi sürdürülebilir büyüme sağlayarak müşterilerimize uzun vadeli finansal çözümler sunmak ve küresel pazarda öncü konumda yer almak. İkinci olarak ise sağlık, gayrimenkul ve yenilenebilir enerji sektörlerinde global iş birliklerini artırarak yeni pazarlara açılmak ve uluslararası genişlemeye fırsat yaratmak. Son makro hedef de stratejik danışmanlık ve risk yönetimiyle müşterilerimizin yatırım süreçlerini kolaylaştırmak ve optimize etmek, kısacası yenilikçi finansal çözümler geliştirmek.
Largus Capital Partners olarak 2025 yılı içerisinde gerçekleştirmeyi planladığımız stratejik hedeflerimiz ise: İlki farklı sektörlerdeki 200 milyon euro’luk ECA kredi hedefi olarak şekilleniyor. Bir diğeri ise yine çeşitli sektörler için planlanan 100 milyon euro tutarındaki proje finansman hedefi… Aynı zamanda Largus Capital Partners Avrupa’da iki sağlık yatırımına da aracılık etmek istiyor, 2025 yılı için ayrıca 3 güneş enerjisi proje finansmanı da Avrupa ve Türkiye için hedefliyoruz. Yolumuza hem uluslararası alanda hem de ülkemizde yapacağımız iş birlikleri ile devam ederek nitelikli danışmanlık hizmeti sunmaya devam edeceğiz.