Hitit (HTTBT), 2024 yılının üçüncü çeyrek bilançosunu açıkladı. Kamuyu Aydınlatma Platformu’na (KAP) yapılan açıklamaya göre Hitit, 2024 yılının üçüncü çeyreği itibarıyla satış gelirlerini, bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 27 artırarak 24,3 milyon dolara ulaştırdı.
Faiz, Amortisman ve Vergi Öncesi Karı (FAVÖK) 9,4 milyon dolar olarak açıklanan şirketin, FAVÖK marjı ise, yüzde 39 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin önde gelen teknoloji ihracatçılarından olan Hitit, bu dönemde satışlarının yaklaşık %79’unu yabancı para cinsinden gelirlerden oluştururken, gelirlerinin yüzde 63’ünü yurt dışı, yüzde 37’sini ise yurt içi partnerlerinden elde etti.
Partnerlerimizi 6,5 milyar dolarlık satış hacmine ulaştırdık
Türkiye’den çıkan bir teknoloji şirketi olarak dünyanın en büyük üçüncü, Avrupa’nın ise en büyük ikinci havayolu rezervasyon sistemi sağlayıcısı olmaktan gurur duyduklarını kaydeden Hitit’in Genel Müdürü Nevra Onursal Karaağaç, “Kullandığımız teknolojilerle havayolu taşımacılığı ve seyahat sektörünün dijital dönüşümünde esnek ve talebe uygun çözümlerimiz ile bunları kısa zamanda entegre edebilme yetkinliğine sahibiz. Bu yetkinlik, bize küresel ve köklü şirketlere karşı önemli avantaj sağlıyor. Bugün, Hitit’in teknolojik altyapısını kullanan partnerlerimiz yılda 6,5 milyar dolarlık bir satış hacmi gerçekleştiriyor. Bu nedenle de yatırımlarımızı hız kesmeden sürdürüyor, yapay zeka (AI) ve makina öğrenimi temelli inovatif çözümler geliştirmeye devam ediyoruz” şeklinde konuştu.
Misyonumuz havacılık ve seyahat teknoloji alanında Türkiye’yi dünyada öncü yapmak
Havacılık ve seyahat teknolojileri alanında Türkiye’yi dünyada öncü yapma misyonuyla hareket ettiklerini ifade eden Karaağaç, bu misyonla yatırımlarını hız kesmeden sürdürdüklerini vurguladı. Üçüncü çeyrek sonu itibarıyla 10,3 milyon dolar Ar-Ge yatırımı yaptıklarını kaydeden Karaağaç, “Maliyetlerimizde azaltıcı ve gelirlerimizde artırıcı yatırımlarımızı sürdürüyoruz.” dedi.
2024’ün üçüncü çeyreğinde şirketin 30. kuruluş yıldönümünü Hitit Partner’s Event etkinliğinde dünyanın altı kıtasından gelen partnerleri ile kutladıklarını belirten Karaağaç sözlerine şöyle devam etti: “49 ülkede 75 Partner ile hizmet sözleşmemiz bulunuyor. Teknoloji ve yazılımlarımız 750’nin üzerinde havalimanında kullanılıyor. Partnerlerimize, 85 ülkenin gümrük ve vergi sistemi ile veri alışverişi, 75’ten fazla bankacılık ve ödeme sistemiyle entegre çalışan bir teknolojik ağ sunuyoruz.”
Öte yandan havacılık endüstrisinde IATA tarafından kurgulanan ve seyahat deneyimini çeşitlendirilerek kişiselleştirmesi yoluyla, yolcu memnuniyetinin artması konusunda son dönemde yapılan çalışmaların başında gelen Havayolu Perakendeciliği Olgunluk Endeksi’ndeki dünya birinciliklerini bu çeyrekte de korumaya devam ettiklerini belirten Karaağaç: “Teklif ve sipariş yönetim sistemi konsepti altında IATA’nın gerçekleştirdiği Havayolu Perakendeciliği Olgunluk Endeksi’nde kabiliyet sayımız 49’a çıktı. Crane PSS çözümümüz, Yeni Dağıtım Kapasitesi (NDC) v21.3 kabiliyetleri konusunda yeni sertifikasyonlar da alarak toplam puanını artırarak, rakipleriyle arasındaki farklı genişletti.” dedi