Dünya genelinde merkez bankaları parasal sıkılaşma politikaları izlerken, nakde erişim zorlaşıyor. Böylesi bir ekonomik ortamda paranın yön arayışında olduğuna işaret eden Angel Effect Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akar “Girişimcilerin yatırım alabilmek için her zamankinden daha çok çaba sarf etmesi ve daha dikkatli adımlar atması gerekiyor” dedi.
Gerek geleneksel piyasada gerekse girişimcilik ekosisteminde en iyi yatırımları bulmanın kilit noktası bir adım önde kalabilen şirketleri tespit edebilmekten geçiyor. Şirketin gelecek vaadinin ve rekabet avantajının temelinde her ne kadar hangi ihtiyaca yanıt verdiği, işin sürdürülebilirliği önemli bir etken gibi görülse de ekip, strateji, çeviklik gibi pek çok faktör de bir o kadar kritik rol oynuyor.
Özellikle dünya ekonomilerinin dar boğazdan geçtiği mevcut konjonktürde yatırımcıların paralarını yatırmak için daha ince eleyip sık dokuduğuna dikkat çeken Angel Effect Yönetim Kurulu Başkanı Gökhan Akar, girişimlerin güvenli limanları bulma noktasında seçici davranan yatırımcıların odağında kalmak ve yatırım alabilmek için her zamankinden daha fazla efor sarf etmesi gerektiğini söyledi. Gökhan Akar, yatırımcıların bir girişime yatırım yapmadan önce dikkat ettikleri en temel 4 ana nokta olduğunu belirtti.
Yönetim ekibi fikir ve ürün kadar önemli
Bir girişimin arkasındaki yönetim ekibinin, genellikle fikir ya da üründen daha önemli kabul edildiğine dikkat çeken Akar “Yatırımcılar, ekibin işi büyütmek için gereken yetkinliğe, motivasyona, deneyime sahip olup olmadığını bilmek ister. Bu noktada girişimcilerin deneyimleri, güvenilirliği, deneyimli danışmanları sürece dahil etmeleri gibi pek çok etken yatırımcıların gözündeki konumlarını güçlendirmede önemlidir” dedi.
Benzersiz fikir yatırım iştahını kabartıyor
Yatırımcıların fikrin benzersiz ve mükemmel olduğuna inandıkları sürece yüksek riskli girişimlere dahi yatırım yapmaktan korkmayacağına işaret eden Akar “Dolayısıyla öncelikli olarak ürünün eşsizliğini vurgulayın. Bunu yaparken ise MVP (Minimum Viable Product) üretmek önemlidir. Yapacağınız ana ürüne pazarda bir ihtiyaç olup olmadığını anlamak için ürünün hedef kitlesinden hızlıca geri bildirim adına minimum efor ile hayata geçireceğiniz hali yatırımcılar için alacağınız finansmanı nasıl/ne şekilde kullanacağınız konusunda kritik bir referans noktası olacaktır” şeklinde konuştu.
İşin potansiyeli ve gelir modeli belirleyici rol oynuyor
Yatırımcıların, ölçeklenebilir girişimleri markajına aldıklarını ifade eden Akar, şöyle konuştu: “Bu nedenle girişimlerin büyüme potansiyelini ve işin önemini yatırımcılara net bir biçimde aktarması gerekiyor. Dolayısıyla “küçük” ve “sınırlı” fikirlerden kaçının. Yatırımcılar ayrıca zaman içinde pazarın ne kadarına hâkim olmak istediğinize dair bir planı da görmek/bilmek ister. Yatırımcı, fikrin net bir değer önerisinin olmasının yanında adreslenebilir bir pazarı olduğuna, bu pazarı oluşturmanın zamanının şimdi olduğuna, ürünün/çözümün eşsiz olduğuna, bu fikri ortaya koyma noktasında ekinizin güçlü olduğuna inanmalıdır. Buna ek olarak kârlılık bir şirketin ayakta kalabilmesi için mutlak bir zorunluluktur. Gelir modeliniz bunu başarmak için net yollar sunmalıdır.”
İnovasyon ve teknoloji entegrasyonu yatırımcılar için öncelik
“Dijitalleşmenin bu denli hızlandığı günümüzde inovasyon yatırımcılar için büyük bir öncelik taşıyor” diyen Gökhan Akar, sözlerine şöyle devam etti: “Ancak yenilik, sadece fikrin ne kadar emsalsiz olduğu anlamına gelmiyor. Herhangi bir fikrin nasıl uygulandığı yatırımcılar için inovasyonun en temel kısmını oluşturuyor. Buna ek olarak yatırımcılar en son teknolojiyle somut bir uyum sergileyen girişimleri finanse etme ve onlara rehberlik etme noktasında daha iştahlı. Hem mevcut hem de gelecekteki teknolojiye uyarlanabilirlik, fikri veya ürünü geleceğe hazırlamakla kalmıyor, aynı zamanda yatırımcının gözünde daha uygulanabilir hale getiriyor. Özetle; küresel ölçekteki parasal daralma ile birlikte girişimcilik ekosisteminde daha ince elenip sık dokunan dönemden geçiyoruz. Bu noktada girişimlerin yatırımcının gözünde güvenli liman olabilmek için işine çok daha fazla sarılması ve çok daha fazla çaba sarf etmesi şart.”