1. Haberler
  2. FİNANS
  3. Çakar: Para politikası enflasyonun düşürülmesine odaklandı

Çakar: Para politikası enflasyonun düşürülmesine odaklandı

featured
Screenshot
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türkiye Bankalar Birliği (TBB), 68. Genel Kurul Toplantısını İstanbul’da gerçekleştirdi. Açılış konuşmasını TBB Yönetim Kurulu Başkanı Alpaslan Çakar yaptı. Çakar, küresel ve ulusal ekonomik gelişmelerin yanı sıra bankacılık sektörünün mevcut durumu ve geleceğine ilişkin önemli değerlendirmelerde bulundu.

Açılışta konuşan Çakar, son 50 yılda küresel ekonomi politikalarında açıklık, rekabet, entegrasyon ve öngörülebilirliğin ön plana çıktığını belirterek, dünya gelirinin 10 kat, ticaret hacminin ise 15 kat arttığını ifade etti. Ancak son yıllarda art arda yaşanan küresel şoklar, jeopolitik krizler ve belirsizlik ortamı nedeniyle büyümenin yavaşladığını vurguladı.

Belirsizlik, Küresel Ekonominin Yeni Normali

2025 yılında küresel gelir artışının %3’ün altına gerileyeceğini, ticaret hacmindeki büyümenin ise uzun dönem ortalaması olan %6,5’ten %1,7’ye düşmesinin beklendiğini kaydeden Çakar, dünya ekonomisinde “belirsizliğin” temel belirleyici haline geldiğini söyledi.

“Dezenflasyon Süreci Önemli Bir Fırsat”

Türkiye ekonomisine dair değerlendirmelerinde, uygulanan para ve maliye politikalarının koordinasyonuna ve yapısal reformların devamına dikkat çeken Çakar, “Dezenflasyon sürecinin devamı, makro istikrarın sağlanması ve bilançoların sağlıklı yapıya kavuşturulması açısından kritik öneme sahiptir” dedi.

Orta Vadeli Program’ın (OVP) hedefleriyle genel uyumun sağlandığını belirten Çakar, özellikle TL’ye olan güvenin arttığını, bütçe açıklarının kontrol altına alındığını ve rezervlerin güçlendiğini vurguladı.

Bankacılık Sektöründe Güçlü Performans

Bankacılık sektörünün son bir yılda %40 büyüyerek 36 trilyon TL’lik bilançoya ulaştığını açıklayan Çakar, TL mevduatın artış göstererek toplam mevduat içindeki payının %57’ye çıktığını söyledi. Kredi hacmi %32 artışla 18 trilyon TL’yi aştı; KOBİ’lere verilen krediler toplam kredilerin %26’sını oluşturdu.

Sektörün aktif kalitesinin yüksek olduğuna işaret eden Çakar, tahsili gecikmiş alacak oranının %2,1 seviyesinde olduğunu, sorunlu krediler için yeterli karşılık ayrıldığını belirtti. Sermaye yeterlilik oranı ise %18 seviyesinde bulunuyor.

Birlik Faaliyetleri ve Uluslararası İşbirliği

TBB’nin Türk Devletleri Bankalar Birlikleri Konseyi çerçevesinde dijital bankacılıktan KOBİ bankacılığına kadar birçok alanda eğitim ve iş birliği sağladığını belirten Çakar, Arap Bankalar Birliği ile de Mutabakat Zaptı imzalandığını aktardı.

Finansal okuryazarlık ve akademik iş birliklerine de önem verdiklerini vurgulayan Çakar, Brüksel’de düzenlenen uluslararası çocuklar arası finansal okuryazarlık yarışmasında Türkiye’yi iki öğrencinin temsil ettiğini gururla paylaştı.

“Bankacılık, Türkiye’nin Büyümesinde İtici Güç”

Geleceğe dair olumlu mesajlar veren Alpaslan Çakar, bankacılık sektörünün güçlü rekabet ortamı içerisinde iş birliği ve dayanışmayı önceleyerek Türkiye’nin kalkınmasında itici güç olmayı sürdüreceğini ifade etti. Sektörün, riskleri dikkatle izleyip fırsatları değerlendirme konusunda kararlı olduğunu dile getirdi.

Toplantı, kamu kurumları, bankacılık sektörü temsilcileri ve medya mensuplarının yoğun katılımıyla sona erdi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Çakar: Para politikası enflasyonun düşürülmesine odaklandı
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin