Şirketler için en büyük gider kalemlerinden biri, yanlış işe alım süreçlerinden kaynaklanan kayıplardır. AyThink Gelişim Kurucuları ve Eğitim & Kariyer Danışmanları Yasin İkizoğlu ve Aykut Açkalmaz, iş dünyasında sıkça yapılan hataları ve bu hataların finansal boyutlarını değerlendirerek, Davranış Stili Analizi gibi bilimsel yöntemlerin işe alım süreçlerine dahil edilmesi gerektiğini söylüyor.
Birçok şirketin yalnızca CV ve mülakatla işe alım yaparak büyük bir risk aldığına dikkat çeken, Yasin İkizoğlu, “Bir adayın özgeçmişi güçlü olabilir, mülakatı iyi geçebilir, ancak bu onun şirkete uzun vadede katkı sağlayacağı anlamına gelmez. İşe alınan kişinin davranış stili, iş yapış biçimi, ekip uyumu ve stresle başa çıkma yetisi gibi unsurlar analiz edilmediğinde, kısa sürede büyük sorunlar ortaya çıkabiliyor” diye konuştu.
YANLIŞ İŞE ALIMIN ŞİRKETLERE YILLIK MALİYETİ NE KADAR?
Yanlış bir işe alımın şirkete maliyeti, sadece o kişinin maaşıyla sınırlı değil. Bir çalışanın yıllık maliyetinin 2 ila 3 katına kadar zarar verebileceği araştırmalarla kanıtlanmış durumda. İkizoğlu, bu durumu şöyle özetliyor:
“İşten ayrılan veya düşük performans gösteren bir çalışan, şirketi yalnızca maaş gideriyle değil; eğitim, adaptasyon süreci, ekip motivasyonu kaybı, verimlilik düşüşü ve yeni işe alım süreçleriyle de maddi ve manevi zarara uğratır. Yıllık zarar, kişinin maaşına bağlı olarak ortalama 400.000 – 1.000.000 TL arasında değişebilir.”
CV VE MÜLAKAT YETERLİ Mİ? NEDEN DAVRANIŞ STİLİ ANALİZİ YAPILMALI?
Çoğu şirketin, adayları yalnızca CV ve mülakat süreciyle değerlendirdiğini belirten İkizoğlu, bunun gerçek potansiyeli ve iş ortamına uyumu anlamak için yeterli olmadığına dikkat çekiyor.
CV’de harika görünen bir adayın iş yerinde uyum sağlaması ya da yüksek performans göstermesinin garanti olmadığını belirten İkizoğlu, “Çalışanın stresle başa çıkma şekli, ekip içindeki rolü, liderlik eğilimleri ve motivasyon kaynakları analiz edilmeden yapılan işe alımlar, ciddi risk taşır. Davranış Stili Analizi ve bilişsel becerilerin analizi, tam da bu noktada devreye girer ve şirketlere bilimsel bir rehber sunar. Bu noktada bir konunun altını çizmek isterim analiz araçlarından daha değerli olan analizden gelen verileri değerlendirecek davranış danışmanın yetkin olmasıdır. Araba sürücü ilişkisi gibi hem araba iyi olacak hem de sürücü iyi olacak.” dedi.
YANLIŞ POZİSYONDA ÇALIŞAN BİR KİŞİ VERİMLİLİĞİ NE KADAR DÜŞÜREBİLİR?
Yanlış pozisyonda çalışan biri, potansiyelinin en fazla %50’sini kullanabilir diyen İkizoğlu, “Bir çalışanın yanlış görevde olması, yeteneklerinden tam verim alınamamasına neden olur. Bu da şirketin üretkenlik ve kârlılık kaybı yaşaması anlamına gelir. Doğru insan, doğru yerde olursa hem mutlu olur hem de daha fazla katkı sağlar” diye konuştu.
ŞİRKETİN FİNANSAL KAYIPLARI SADECE MALİ HATALARDAN MI KAYNAKLANIR?
AyThink Gelişim Kurucusu ve Eğitim & Kariyer Danışmanı Aykut Açkalmaz da, “Şirketler genellikle finansal kayıpları bütçe yönetimiyle ilişkilendirir. Ancak en büyük kayıp, yanlış çalışanların işe alınması ve onların kötü yönetilmesinden kaynaklanır. Doğru işe alım ve doğru yönetim, bir şirketin büyümesini sağlayan temel unsurlardır” diye konuştu.
ŞİRKETİNİZDE KİM HANGİ KAHVEYİ İÇER?
İşe alım süreçlerinde davranış stilleri analiz edilirken, kahve tercihlerini de tahmin etmek mümkün mü? İkizoğlu, mizahi bir yaklaşımla kahve seçimleri üzerinden çalışan profillerini şöyle özetliyor:
– Lider ve karar odaklı insanlar → Türk Kahvesi, Espresso
– Sosyal ve enerjik çalışanlar → White Chocolate Mocha, Frappuccino
– Düzen ve huzur sevenler → Toffee Nut Latte, Ice Chocolate Mocha
– Analitik ve detaycılar → Cold Brew, Flat White
İkizoğlu: “Hatta şirketinizin kahve maliyetlerini optimize etmek ve doğru kahve makinesi almak için bile bir analiz yapabiliriz! İşin şakası bir yana, doğru insanları tanımak, her anlamda şirketinizin verimliliğini artırır.”
DOĞRU İŞE ALIM, ŞİRKETİN GELECEĞİNİ BELİRLER!
İkizoğlu: “Davranış Stili Analizi ve Bilişsel Becerilerin Analizi , şirketlerin doğru kişileri işe almasını, mevcut ekibi daha iyi yönetmesini ve verimliliği artırmasını sağlar. İş dünyasında başarı, sadece finansal yönetimle değil, insan kaynağını doğru değerlendirmekle mümkündür. Unutmayın, yanlış bir işe alım yalnızca bir kişinin değil, tüm şirketin kaybıdır!”