Savaş Ceneviz
Belki de fark etmişsinizdir, son dönemlerde yepyeni bir kavram hayatlarımıza girdi ve çevremizde çok sık duymaya başladık. Mobility. Ya da diğer bir ismi ile Mobilite yeni dönemin trend kavramları arasında yerini alıyor.
Bununla birlikte bu kavram günümüzde hem fiziksel hem de sanal dünyada insanların etkileşimlerini ve faaliyetlerini tanımlamayı sağlayan bir kavram olmaya başladı.
Peki Mobility neyi ifade ediyor gelin ona bakalım;
Sözlük anlamını açısından bakıldığında Mobilite, hareketlilik veya taşınabilirlik anlamına geliyor. Bu terim genellikle ulaşım ve iletişim teknolojileri alanlarında kullanılıyor ve kişilerin, nesnelerin yer değiştirme ve iletişim kurma yeteneğini ifade ediyor. Mobiliteye sahip olmak, insanların veya nesnelerin fiziksel olarak farklı yerlerde bulunabilecekleri ve bilgi veya veri paylaşımı yapabilecekleri anlamını da destekliyor.
Aslında hareketlilik insanlığın varlığından bu yana önemli bir kavramdır, tarihsel olarak insan topluluklarının yerleşik yaşam tarzından daha hareketli, bağlantılı ve global bir yapıya doğru evrilmesiyle önem kazanmıştır. Sanayi Devrimi’nin ardından ulaşım ve iletişim teknolojilerindeki gelişmeler, insanların coğrafi sınırları aşmasını ve daha hızlı iletişim kurmasını sağlayarak hareketliliği artırmıştır. Özellikle 20. yüzyılın ikinci yarısında, hava, kara ve deniz taşımacılığında yaşanan büyük ilerlemeler, bireylerin ve malların dünya çapında daha hızlı ve kolay taşınabilmesine yani yer değiştirmesine olanak tanımıştır
Tarihsel süreç içerisinde toplumların genlerine işlemiş olan mobilite kavramı günümüzde, teknolojik ilerlemelerle birlikte giderek daha geniş bir anlam kazanmıştır. Örneğin, mobil telefonlar ve diğer taşınabilir cihazlar aracılığıyla insanlar her yerden iletişim kurabilir duruma gelmişlerdir. Mobilitede yaşanan ilerlemeler bu alanda yenilikçi süreçlerin oluşmasına da neden olmuştur, elektrikli araçlar ve diğer alternatif ulaşım seçenekleri insanların daha çevreci ve sürdürülebilir taşıma yöntemleri kullanmalarını sağlamasını desteklemiş, mobil teknolojiler, aygıtlar, yazılımlar ve fonksiyonel cihazlar mobilite kavramının anlamını sadece hareketlilikten çıkarmaya teknoloji, yenilikçilik, sürdürülebilirlik gibi kavramları da destekler duruma gelmesini sağlamıştır.
Mobilite, aynı zamanda iş dünyasında da etkisini göstermeye başlamıştır. Özellikle pandemi dönemi yaşanan toplumsal hayattaki değişiklikler, Uzaktan çalışma imkanları, toplantılara katılmak için telekonferans ve video konferans gibi araçların gelişmesine, işletmelerin çalışanlarına ve müşterilerine daha fazla esneklik sağlamasına ve erişilebilir olmasına neden olmuştur. Bu nedenle özellikle bilişim sektörü mobiliteyi daha hızlı ve etkili büyütmek için anahtar sektörlerden biri haline gelmiştir.
Pazarlama sektörü açısından bakıldığında ise mobilitenin genlerinde olan hareketlilik, pazarlama uygulamalarında da varlık göstermeye başlamıştır çünkü tüketicilerin alışveriş alışkanlıkları, tercihleri ve iletişim şekilleri mobil teknolojilerle büyük ölçüde değişmiştir. Mobil cihazlar, insanların her an her yerde internete erişim sağlamasını mümkün kıldığından, pazarlama stratejileri de buna uygun şekilde dönüşmeye başlamıştır.
Mobiliteyi destekleyen pazarlama araçları ağırlıklarını artırmışlardır;
- Mobil Uygulamalar: Şirketler, müşterilerine özel mobil uygulamalar sunarak direkt olarak onlarla etkileşim kurabilir. Bu uygulamalar, alışveriş, bilgi paylaşımı, kampanyalar ve indirimler gibi interaktif deneyimler sunabilir.
- Mobil Reklamcılık: Mobil cihazlarda görünen reklamlar, hedeflenmiş içerik ve yerel reklamcılık sayesinde tüketicilere daha kişiselleştirilmiş mesajlar iletebilir.
- Konum Tabanlı Pazarlama: Mobil cihazların konum bilgisini kullanarak, kullanıcılara yakınlarındaki mağazalardan ve tekliflerden haberdar edilebilir.
- Mobil Ödeme Sistemleri: Mobil cüzdanlar ve ödeme uygulamaları, kullanıcıların hızlı ve güvenli bir şekilde ödeme yapmalarını sağlar.
- Sosyal Medya Mobil Kullanımı: Sosyal medya platformlarının mobil uygulamaları, şirketlerin müşterileriyle daha yakından etkileşim kurmasını ve içeriklerini paylaşmasını sağlar.
Mobilitenin pazarlama sektöründeki bu etkileri, tüketicilerin alışveriş alışkanlıklarını değiştirerek şirketlere daha etkili ve kişiselleştirilmiş pazarlama stratejileri oluşturma fırsatı sunar. Bu nedenle, pazarlama profesyonelleri mobil teknolojileri ve hareketliliği dikkate alarak stratejiler geliştirmeli ve tüketicilerin değişen davranışlarına uyum sağlamalıdır. Hareketliliğin getirdiği riskler, eskilerin tabiri ile “atı alan üsküdarı geçmeden” önlemleri almak, kriz ihtimallerini de unutmamak önemlidir.