Legrand, küresel ölçekte elektrik ve dijital altyapı çözümlerinde öncü bir marka olarak büyümesini sürdürüyor.
2030 yılına kadar şirketin satışlarını iki katına çıkarmayı hedefleyen Legrand, aynı zamanda inovasyon, müşteri odaklılık ve kurumsal sosyal sorumluluk alanlarında önemli adımlar atıyor. Türkiye’deki yatırımları ve ekonomik kriz karşısındaki stratejileri de ele alan Xerri, Legrand’ın geleceğe yönelik vizyonunu paylaşıyor.
Avrupa Bölgesi Başkanı ve İcra Kurulu Üyesi Frédéric Xerri ile Legrand’ın uzun vadeli planlarını, sürdürülebilirlik hedeflerini ve Türkiye pazarındaki stratejik konumunu konuştuk.
Legrand Grup’un uzun dönemli planları nedir? Hedef 2030?
Legrand’ta, uzun vadeli başarı için net bir vizyonun şart olduğuna inanıyoruz. Bu beni, yıllık satışları bugünkü 8,6 Milyar €’dan 2030 yılına kadar 15 Milyar €’ya, yani neredeyse iki katına çıkarma planımız olan HEDEF 2030’a getiriyor. Ayrıca, bir önceki yıla göre %2,8 büyüme gerçekleştirdik.
Bu iddialı hedef iki temel üzerine inşa edilmiştir:
- Enerji ve dijital dönüşüm çözümlerinde büyümeyi hızlandırmak.
- Temel bina altyapılarında istikrarlı büyümeyi sürdürmek.
HEDEF 2030’a olan güvenimiz Legrand’ın benzersiz güçlü yanlarına dayanıyor:
- Güçlü Temeller: Şeffaf, kanıtlanmış bir iş modeli ve büyüme için net bir yol haritamız var.
- Kültür ve Değerler: “Yaşamları İyileştirmek” amacımız inovasyona ve olumlu bir etki yaratmaya olan bağlılığımızı yansıtıyor.
- Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS): 20 yıllık taahhütlerimiz ve 25 Mart’ta yayınlanan 6. yol haritasıyla KSS, müşterilerimiz, çalışanlarımız ve paydaşlarımız için değer yaratıyor.
- Yeniliğe Bağlılık: Yıllık satışlarımızın %5’ini oluşturan sürdürülebilir Ar-Ge yatırımları bizi trendlerin ön saflarında tutuyor.
- Ek olarak, müşteri memnuniyeti temel odak noktamız olmaya devam ediyor. 2024’te Müşteri Memnuniyeti Endeksimiz (CSAT) %80’e ulaştı ve Net Tavsiye Skorumuz (NPS) da müşterilerimiz değerli geri bildirimleri sayesinde 51’e yükseldi.
Hedeflerimize ulaşmak için şunları yapacağız:
- %50 organik büyüme ve %50’si birleşme ve satın almalarla yönlendirilen satışları neredeyse iki katına çıkaracağız.
- Önümüzdeki beş yıl içinde Ar-Ge’ye 3 Milyar€ ve birleşme ve satın almalara 5 Milyar€ yatırım yapacağız.
Legrand Grup’un sürdürülebilirlik hedefleri nelerdir? Henüz açıklanan yeni KSS yol haritasındaki ana hedefler neler?
Toplumsal ve çevresel zorluklar, ekonomik modelimizin her zaman merkezinde yer almıştır. Gelişimimize tamamen entegre edilmiş ve varoluş nedenimizi yansıtan – amacımızı, Kurumsal Sosyal Sorumluluk (KSS) yaklaşımımız en üst düzeyde yönetilmektedir ve tüm paydaşlarla etkileşim halindedir. Bu yaklaşım, grubun süreçleri, karar alma süreçleri ve yönetimi üzerinde etkili olmaktadır.
KSS yaklaşımımız, gelişimimizin temel ve tarihi bir bileşenidir. Bu nedenle, finansal, çevresel ve toplumsal performansın ayrılmaz olduğunu düşünüyoruz; “Yaşamları iyileştirmek” amacımızla tam uyum içinde, bir bileşenin mükemmelliği diğerlerine fayda sağlıyor. Bu taahhütler, bizim için sürdürülebilir bir geleceğin kapılarını açıyor.
Legrand, KSS ile ilgili ana uluslararası standartları uygulamaktadır. Grup, 2006 yılından beri Birleşmiş Milletler Küresel İlkeler Sözleşmesi’nin bir üyesidir. Evrensel İnsan Hakları Bildirgesi, GRI (Küresel Raporlama İnisiyatifi) ve ISO26000 çerçevelerinin ilkelerine uymaktadır. BM tarafından yayınlanan 17 Sürdürülebilir Kalkınma Hedefi’nden 9’unu karşılamaktadır. CSRD’ye (Kurumsal Sürdürülebilirlik Raporlama Direktifi) uyum sağlamak, Grubun sürdürülebilirlik raporlamasının şeffaflığını ve karşılaştırılabilirliğini artırma fırsatı sunmaktadır.
Bu hafta içinde, 6. KSS yol haritamızı başlattık. Stratejimize entegre edilen KSS taahhütlerimiz, Grup ve paydaşlar için en önemli zorlukları içeren beş eylem alanı etrafında yapılandırılmıştır. Her gün, bu alanlardaki hedeflerimize doğru ilerlemeler kaydediyoruz.
- Çeşitlilik ve Kapsayıcılığı Teşvik Etmek
- İklim Değişikliğini Hafifletmek
- Daha Döngüsel Bir Ekonomi Geliştirmek
- Müşterilerimize Hizmet Etmek
- Sorumlu Bir İşletme Olmak
Bu yeni yol haritası ile “Müşterilerimize Hizmet Etmek” adlı 5. ana hedefi ekleyerek müşteri odaklılığımızı daha da netleştirdik ve müşterilerimizi eylemlerimizin merkezine nasıl koyduğumuzu gösterdik. Amacımız, tüm müşteri ihtiyaçlarını karşılayan ve sürdürülebilir ve çevre dostu ürünler sunmaktır. İnşaat ve yapı sektörünün tüm alanlarını etkileyen büyük değişiklikler, müşteri memnuniyetine daha fazla dikkat etmemiz gerektiği anlamına gelmektedir.
Türkiye organizasyonunun Legrand Grup içindeki yeri nedir?
Türkiye, Legrand için önemli bir pazar olup Avrupa bölgesinin değerli yapıtaşlarından biridir. Legrand, 2025 yılında Türkiye’de faaliyet göstermesinin 35. yılını kutlamaktadır. Legrand, 1990 yılından bu yana Türkiye’de 3 satın alma gerçekleştirmiştir. Türkiye’de, diğer tesislerimiz için de örnek teşkil eden 2 üretim tesisimiz bulunmaktadır. Bu üretim tesisleri hem yerel hem de küresel pazarlar için çalışmaktadır. Türkiye’ye ve Türk ekibimize olan güvenimizi sürekli yatırımlar yaparak göstermekteyiz. Avrupa Bölgesi yönetimi olarak, Avrupa Ülke Müdürleri Toplantısı için buradayız ve altyapı dahil tamamen otomatik olan yeni ürün hattını açtık. Bu ürün hattı ile Gebze tesisimiz, sadece yerel pazar için değil, aynı zamanda küresel pazarlar için de yeni modüler seri -devre kesici ve KAK- üretmeye başlamıştır, 10kA devre kesici dahil.
Yeni üretim hattı ve lansmanı da dahil olmak üzere Legrand Grup’un TR’deki son yatırımları nelerdir?
Türkiye’ye sürekli olarak yatırım yapmaktayız. Özellikle 2016 yılından itibaren yatırımlar hızlandı. 2019 yılında Pelitli’de Inform için yaklaşık 8 milyon € değerinde bir üretim tesisi yatırımı yaptık. 2023 yılında başlayan ve Gebze’de altyapı, tamamen otomatik üretim hatları ve güneş enerjisi sistemi dahil olmak üzere 13 milyon € değerindeki yeni yatırımımızı tamamladık.
Yeni ürün hatları, daha çevre dostu devre kesici ve kaçak akım anahtarı içeren yeni nesil modüler koruma ürünleri için. Gebze tesisi, yıllardır devre kesicileri üretmektedir, ancak bu yatırımla birlikte 10kA MCB de Türkiye’de tam otomasyon ile üretilecektir.
Legrand’ın değerlerinden biri yetenekli ve vizyoner ekiplerimiz sayesinde tüm bina türleri için kalıcı, yenilikçi ve yüksek performanslı çözümler geliştirme ile “geleceği yakalamak”tır.
Gebze tesisindeki çatı güneş enerjisi sistemi yatırımı, yenilenebilir enerji kullanımıyla sürdürülebilirlik taahhüdümüz için önemli bir adımdır.
Türkiye’deki ekonomik kriz ve bunun endüstriye, özellikle inşaat ve elektrik sektörlerine, olan etkisini nasıl değerlendiriyorsunuz?
Türkiye ekonomisi, yeni gelişen bir ekonomi. Diğer gelişen ekonomiler gibi, değişen koşullara karşı çok dayanıklı değil. Gelişmiş ülkelerden daha reaktif bir yapıya sahip. Öte yandan, farklı krizlerle tekrar tekrar karşılaşmak, Türkiye’yi krizleri aşma konusunda deneyimli bir ülke haline getirmiş durumda. Bu nedenle, Türkiye’ye ve Türkiye’deki yatırımlarımıza inanıyoruz.
Ancak, bu sefer kriz daha derin. Sadece bir veya birkaç sektörü etkilemiyor, tüm sanayi yavaşladı çünkü paraya ulaşmak zor, enflasyon oranı yüksek ve faiz oranları yüksek olduğu için yatırımcıların yatırım yapma iştahı yok. Projeler durdu. İnşaat sektörü, Türkiye ekonomisinin ana itici güçlerinden biridir. Yeni bina stoğuna ihtiyaç duyulsa bile, yatırımcılar bekliyor. Devlet, inşaat sektöründeki en büyük ve en önemli yatırımcı ve bu krizde Devlet projeleri bile yavaşladı.
Türkiye ekonomisinin iyileşmesi ile ilgili beklentileriniz nedir?
Faiz oranları, toparlanmanın anahtarı. Faiz oranları, yatırımcıların iştahının geri döneceği bir noktaya düştüğünde, Türkiye ekonomisinin toparlanması başlayacaktır. İnşaat sektörü ana itici güçlerden biri olduğu için, paralel olarak toparlanacaktır.
Ek olarak, toparlanmaya yardımcı olacak küresel trendler hakkında bazı noktaları vurgulamak istiyorum;
- Enerji Geçişi: Elektrifikasyon ve enerji verimliliği, 2050 yılına kadar küresel elektrik talebinin iki katına çıkmasına neden olacak.
- Veri Merkezleri ve Dijitalleşme: Bulut hizmetleri ve yapay zekanın benimsenmesi, Veri Merkezlerinin elektrik talebini 2022’de %2’den 2030’da %4’e çıkaracak. Bağlı cihazlar 2023’te 13 Milyardan 2030’da 29 Milyara çıkacak.
- Demografi: Küresel orta sınıf, önümüzdeki on yılda kentleşmeyle birlikte %37 büyüyecek ve 2050 yılına kadar dünya nüfusunun %68’i şehirlerde yaşayacak.
Bu trendler, Legrand’ın faaliyet gösterdiği inşaat ve elektrik sektörlerinin yükseleceğini de göstermektedir.
Legrand, yeni nesil ürün ve çözümler -EAŞİ, VM çözümleri- ve organizasyon -VM, EAŞİ alanlarındaki şirket satın alımları ve LDCS (Lg VM çözümleri) organizasyonu gibi özel organizasyonlar- ile bu trendlere hazırdır.
Legrand Grup’un şimdiye kadar Türkiye’de 3 şirket satın alımı yaptığını belirttiniz. Legrand Grup TR’de şirket satın alımlarına devam edecek mi?
Legrand’ın büyüme stratejisi, organik büyüme ve satın almalar olmak üzere iki temele dayanmaktadır. Her yıl dünya çapında birçok şirket satın alınmaktadır. 2024 yılında 7 farklı satın alma gerçekleştirdik ve 2025 yılında bile 1 satın alma duyurduk. Belirttiğim gibi, hedeflerimize ulaşmak için (Hedef 2030), şunları yapacağız:
- %50 organik büyüme ve %50’si birleşme ve satın almalarla yönlendirilen satışları neredeyse iki katına çıkaracağız.
- Önümüzdeki beş yıl içinde Ar-Ge’ye 3 Milyar€ ve birleşme ve satın almalara 5 Milyar€ yatırım yapacağız.
Bu aksiyonlar, satın almalara devam edeceğimizi de göstermektedir. Türkiye’de zaten Bufer Elektrik, İnform Elektronik ve Estap gibi satın almalar gerçekleştirdik. Türkiye’nin yenilikçilik yeteneklerine ve insan kaynaklarına inanıyoruz. Yeni fırsatlara her zaman açığız.
AC tip elektrikli araç şarj istasyonunda adetsel bağlamda pazarda önemli bir yerimiz var. DC adetsel bağlamda daha az olsa da ciroya etkisi daha yüksek.
Şu an bütün Legrand Grup genel cirosunun %20’sini veri merkezleri çözümleri oluşturuyor. Şu an bu Avrupa bölgesinde %11 seviyesinde. Önümüzdeki 5 yıl içinde Avrupa’da en az %16 seviyelerine gelmesini ön görüyoruz. Ancak isteğimiz %20 seviyelerine ulaştırmak.
Ciroda Avrupa’da iki dev: Fransa ve İtalya. Sonrasında İngiltere ve İrlanda geliyor. Türkiye, İspanya, Almanya ve Benelüks aynı seviyede ciroya sahip olan ülkeler arasında yer alıyor.








