Arçelik Üst Yöneticisi Hakan Bulgurlu, “Sektörümüzün sürdürülebilir inovasyona odaklanması, enerji, su ve çevre konularında gerçek anlamda fark yaratan teknolojiler geliştirmeye öncelik vermesi oldukça önemli” dedi
Arçelik Üst Yöneticisi (CEO) Hakan Bulgurlu, Avrupa’nın en büyük tüketici fuarı IFA’da “insanlığın refah seviyesi artarken gezegenin fakirleşmesi” üzerine yaptığı konuşmasında iklim değişikliğiyle mücadele konusunda sektöre acil eylem planı çağrısında bulundu.
Bulgurlu, konuşmasında Arçelik’in hane halklarına su tasarrufu sağlamak ve israfı azaltmak üzere tasarladığı SaveWater teknolojisini de anlattı.
Açıklamada fuardaki konuşmasına yer verilen Bulgurlu, bir yandan inovasyon ve teknolojinin hayatları kolaylaştırırken diğer yandan mevcut ekonomik modelin daha fazla tüketime yol açtığını belirterek, ‘Aşırı tüketim eğilimi ise ekosistemi olumsuz etkiliyor. Bu paradoksun içinden sürdürülebilir inovasyon ile doğru dengenin kurulmasını sağlayarak ve bugün mücadele ettiğimiz çevre sorunlarına teknolojik çözümler getirerek çıkabileceğimize inanıyorum.’ ifadelerini kullandı.
– ‘Gezegenimiz iklim aciliyeti ile karşı karşıya’
Bulgurlu, Arçelik’in iddialı iklim hedeflerine ulaşmak için kararlı adımlar attığını aktararak, şunları kaydetti:
‘2050 yılında net sıfır emisyon hedefi soyut bir kavram değil, gezegendeki her canlının yaşamını doğrudan ilgilendiren bir konu. Gezegenimiz, iklim krizine karşı bir dönüm noktasında. İnsanlığın dünya tarihinde bizi, ‘harekete geçenler’ ya da ‘duyarsız kalanlar’ olarak tanımlayacağı bir kavşaktayız. Böyle kritik bir dönemde, sürdürülebilirlik yalnızca bir maliyet unsuru değil, zorunlu bir iş modeli olarak görülmeli.
Sektörümüzün sürdürülebilir inovasyona odaklanması, enerji, su ve çevre konularında gerçek anlamda fark yaratan teknolojiler geliştirmeye öncelik vermesi oldukça önemli. Farkındalık yaratma dönemini geride bıraktık, artık iklim krizi ile mücadelede sorumluluk alma zamanı. Bugün sürdürülebilirlik konusunda atacağımız her adım, doğaya zarar vermeden özgürce gelişebileceğimiz yaşanabilir bir geleceğin güvence altına alınması demek.’
Konuşmasında 1,5 santigrat derece hedefine de vurgu yapan Bulgurlu, dünyanın söz konusu hedefe ulaşabilmesi için atması gereken öncelikli adımlar olarak temiz enerjiye geçiş, düzenlenmeye tabi şeffaf karbon piyasalarının geliştirilmesi ve 2050’ye kadar kömürün aşamalı olarak kullanımdan kaldırılmasının da altını çizdi.