Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner, Türkiye’deki 5G altyapı çalışmalarının 2023 yılında devam edeceğini sürecin ise 2024 yılında tamamlanacağını öngördüklerini söyledi. Cihaner “Yaklaşık bir yıl önce Foxconn ile stratejik bir iş ortaklığına gittik. Bu gittiğimiz ortaklık ile beraber 5G Genişbant ve sabit genişbant ürünleri geliştiriyoruz, projelendirmesini yapıyoruz. General Mobile markası adı altında Amerika ve Çin hariç tüm dünyaya satıyoruz” dedi.
Foxconn ile stratejik ODM tedarikçi iş birliği gerçekleştiren General Mobile, yapılan iş birliği sayesinde geniş bant çözümlerini tüm dünyaya yüksek hızlı veri iletim teknolojisiyle sunuyor. Türkiye’de yüksek teknoloji ve katma değerli akıllı mobil ürünlerin üretimi konusunda öncü marka olan General Mobile, 60 milyon dolar yatırım ile 4,2 milyon üretim kapasitesine sahip son teknoloji üretim tesisinde geniş bant ürünlerinin üretimi ve yerliliği konusunda iddialı adımlar attı. General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner ile General Mobile’ın 5G yolculuğunu konuştuk.
Yaklaşık bir yıl önce Foxconn ile stratejik bir iş ortaklığına gittiklerini anlatan Cihaner “Bu ortaklık ile beraber 5G genişbant ve sabit genişbant ürünleri geliştiriyoruz, projelendirmesini yapıyoruz. General Mobile markası adı altında Amerika ve Çin hariç tüm dünyaya satıyoruz. O pazarlar dışında tüm pazarlar bizim için hedef pazar. Yakın zamanda Vietnam’a 650 bin adetlik satış gerçekleştirdik. Biz bir teknoloji ihracatçısı olarak kendimizi marka olarak o yöne çevirme yolundayız” dedi.
“DÜNYAYA AÇILMAYA DEVAM EDİYORUZ”
Türkiye’nin en büyük operatörleriyle ihale süreçlerinden de bahseden İlkay Cihaner “Wi-Fi 6 işlerimiz var, sabit genişbant ürünlerimiz ile fiber ürünlerimizle ilgili operatörler ile görüşüyoruz. Onun dışında Birleşik Arap Emirlikleri’nin en büyük operatörlerinden biriyle imza atmış üç markadan biriyiz. Biz burda yeni bir oyuncuyuz ama Foxconn’un bilgi birikimi, tedarik zinciri alanındaki gücü fiyat anlamında çok rekabetçi olabiliyor. Çünkü baktığınız zaman Nokia’nında modemlerini veya işte genişbant ürünlerini üretiyor, Huawei’inde. Dolayısıyla tedarik gücü anlamında hem fiyatta pazarlık gücü var hem de termin anlamında. Orada şu an General Mobile projesiyle ilgilenen 200 e yakın mühendis var. 200 e yakın mühendisin 40 tanesi bizim buradaki mühendislerimiz ile çalışıyorlar. Buradaki amacımız da bilgi birikimizi yurtdışındaki paydaşlarımız ile paylaşabilmek. Wi-Fi 6 ile ihaleye girerken 2022’nin son çeyreğinde Wifi 7 teknolojisini bir yandan hazırlıyoruz” diyerek yeni işbirliklerinin mesajını verdi.
5G, TÜRKİYE’DE 2024’TE HIZLANACAK
Türkiye’de 5G hızının 2024 yılında olacağını düşündüklerini aktaran General Mobile Strateji ve İş Geliştirmeden Sorumlu Genel Müdür Yardımcısı İlkay Cihaner “2023 yılında da altyapı çalışmaları devam edecek. Türkiye’de baktığınız zaman şöyle bir şey var, akıllı telefonlara bakın herkes 5G yi bağırıyor. Cihaz konusunda 4G den daha hızlı dönüşü var 5G’nin aslında. 2024 yılında hızlanacağını düşünüyoruz. Ürün daha hızlı gidiyor. Fiber konusunda da ülkenin coğrafi yapısını düşündüğümüz zaman, fiber altyapının olmasında da bazı engeller var. Bu nedenle bazı bölgelerde çözüm olması gerekecek. Yerli üretim burada ciddi bir konu. Biz mesela bu bahsettiğim Wi-Fi 6 sabit genişbant ürünümüzde %92.76 oranında yerlilik oranı belgesi aldık. Ürünün plastik aksanından tutun da bataryasına ana kartın üretimine kadar yerli üretebilecek kapasiteye sahibiz. Yönetim Kurulu Başkanımız Sebahattin Yaman ülkede kimse yokken 2017 yılında ‘Üretim yapacağım, istihdam sağlayacağım ve teknoloji üreteceğim’ dedi ve bu fabrikayı kurdu. Biz Türkiye’de üretim yapmanın en maliyetli olduğu dönemde yaptık bu işi” diyerek şirket olarak büyük yatırım yaptıklarının altını çizdi.
“PAZAR PAYIMIZI ARTIRACAĞIZ”
Telefon sektörü ihtiyaçlar listesinde ilk beşe girdiğini anlatan İlkay Cihaner şöyle devam etti: “Fabrikamızda 4.2 milyon tam kapasiteli üretim bandımız var. Fabrikayı kurarken biz o dönem Foxconn’dan danışmanlık hizmeti almıştık. Dolayısıyla sadece akıllı telefon üretmek için kurmadık bu fabrikayı. Pandemide 120 bin tablet temini sağladık devlete. Şimdilerde genişbant tarafında da işlerimiz olacak. Otomotiv tarafında da chipset üretiyoruz. Türkiye’de pandemi öncesi 10 milyona yakın pazar payı vardı, Pandemiyle birlikte %14 daraldı.
Biz pandemi öncesinde GM 9 Proyu lanse etmiştik, o üründe ciddi başarılarımız oldu. Hemen sonrasında GM 10 VE G 20 serisiyle yeni ürünlerimizi lanse etmeye devam ettik. Yaklaşık pandemi dönemi ve sonrasında yüzde 5.5’lik bir pazar payına sahibiz. Türkiye’de Android ekosistemi sunan dördüncü marka konumundaydık. Bununla birlikte pandemide eğitimi desteklemek için tablet hediye ettik. Baktığınız zaman General Mobile akıllı telefon alanında başarısını kanıtlamış bir marka. Hem tüketici nezdinde olsun hem diğer paydaşlar olsun hem de şirketin gelecek sürdürülebilirliği açısından olsun tek bir ürün gamına odaklanmak riski dağıtmak açısından bakıldığında da yeterli değil.
“DÜNYA DEVLERİ İLE YARIŞMAK ZORUNDASINIZ”
Telefonda rakip çok fazla ve global oyuncular var. Bizim şu an içinde bulunduğumuz sektör öyle bir sektör ki dünyanın en büyükleriyle yarışmaya çalışıyorsunuz.
Biz geçtiğimiz yılı 455 bin adetle kapattık. Yüzde 5.5’e yakın pazar payı elde ettik. Bu yıl ihracatla beraber toplam 600 bin hedefimiz var. Türkiye pazarındaki yüzde 5.5’lik pazar payımızı koruma hedefimiz var.
FİYATLARIMIZ ULAŞILABİLİR SEVİYEDE
Biz 22 serimizde yaklaşık Ocak sonunda lanse ettiğimiz 22 serimizde 3.299 Tl giriş fiyatı sunduk. GM 22 Plus 4.399 orta segment ürünümüz, 5.999 TL de Pro ürünümüz. Fiyat olarak ulaşılabilir dağıtım ağı olarak da ulaşılabilir. Biz bugün aslımda bütün dağıtım kanallarıyla çalışıyoruz. Zincir mağaza, operatör, toptancı, online pazar yerleri ve kendi online sitemiz üzerinden gerçekleştiriyoruz” diyor.
“YENİ MODELLERDE GENÇ KİTLEYİ HEDEFLİYORUZ”
İlkay Cihaner, General Mobile olarak gençleşmeyi düşündüklerini ve çalışmalarının o doğrultuda ilerlediğini söyleyerek “Hem ürün anlamında hem pazarlama hem de basın da yaptığımız çalışmalara kadar. Şöyle GM 22 Pro ürününü baz alacak olursak doğrudan gençlere hitap ediyor. Mesela dedik ki sen bunda çok iyi oyun oynayabilirsin, multitaskingini kullanabilirsin. Biz normalde gelişmiş cihazlarımızda 108 megapikseli yazılımsal olarak sunuyorduk burada direkt kullandığımız sensör ile donanımsal olarak 108 megapikseli tüketicimiz ile buluşturduk. Bunlar aslında sizin dediğinize paralel olarak genç kitleyi hedeflediğimiz argümanlar. Onda da ürün gayet başarılı oldu. Hatta şu anda bumble haline getirip kendi özel sitemizde fark yaratmak adına, akıllı saatimizi ve kulaklığımızı da teknoloji paketi haline getirip tüketiciler ile buluşturuyoruz” diyerek sözlerini noktaladı.