Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ev sahipliğinde, iki gün boyunca Ezine ve Biga’da gerçekleşen toplantılar kapsamında, Biotrend ve Doğanlar Mobilya Grubu’nun başarıları ve 2024 hedefleri paylaşıldı.
Teknoloji, insan kaynağı ve üretim gücüyle 28 şirketiyle, başta mobilya olmak üzere enerji, inşaat ve perakende sektörlerinde faaliyetlerini sürdüren Doğanlar Holding, 29-30 Nisan tarihleri arasında Ezine ve Biga’da gerçekleştirdiği toplantılar başarıyla tamamladı. Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan ev sahipliğinde gerçekleşen bu gezi kapsamında, Biotrend ve Doğanlar Mobilya markalarından Doğtaş’ın tesisleri gezildi, 2024 yılı hedefleri paylaşıldı.
Enerjide 300 milyon dolarlık yatırıma hazırlanan holding, öte yandan 150 milyon dolarlık konut projesine başladı. Böylece toplamda 450 milyon dolarlık yatırımı devreye alan holding ilk olarak 2017’de kurduğu Biotrend Enerji şirketi kapsamında kendi plastik atıklarını kullanarak kimyasal ileri dönüşüm yapacak. İzmir Aliağa’da yer alacak tesisin 2027’de tamamlaması planlanıyor.
CARİ AÇIĞA KATKI
Biotrend’in yeni projesiyle ilgili bilgi veren Doğanlar Holding Yönetim Kurulu Başkanı Davut Doğan, “Yılda 50 bin ton karbondioksit salınımının engellenmesine katkı sağlayan Biotrend, yeni yatırımıyla, Türkiye’nin plastik hammaddesi ithalatını azaltarak yerli üretimi artıracak. Yüzde 100 cari açığa katkı yapacak ve ciromuzu da 2 katına çıkaracak bir proje. Honeywell ortaklığında gerçekleşecek olan yatırımın tamamlanması ile tesiste yıllık 55 bin ton piroliz yağı üretilmesi planlanıyor. Böylece Biotrend olarak toplamda 600 milyon dolarlık bir yatırım yapmış oluyoruz” dedi.
GES İÇİN 4.2 MİLYON DOLAR YATIRIM
Biotrend’in Ezine’deki biyokütle yakma santraliyle de ilgili konuşan Doğan, “Bu tesiste ise kesim sonrası toprak altında kalan ağaç kökleri yakılarak oluşan buhar enerjiye dönüştürülüyor. Bu sayede 60 bin hanenin elektrik ihtiyacı sağlanıyor. Tesisin kurulu gücü 18.8 megavat. Ayrıca çöpten elektrik üretiyoruz. Türkiye’de günlük 80 bin ton çöp oluşuyor. Bunun 5’te 1’i tesislerimizden geçiyor. Yani tesislerimiz Türkiye’nin en büyük çöp işlenen yeri” dedi. Ayrıca mobilya fabrikalarında GES yatırımı yapacaklarını belirten Doğan, “Bu GES yatırımı için 4.2 milyon dolar bütçe ayırdık” diye konuştu.
İTALYAN BİR MARKA GELİYOR
Doğanlar Mobilya Grubu olarak ise 2024’te Doğtaş, Kelebek Mobilya, Kelebek Mutfak Banyo, Lova Yatak, Ruumstore ve Biga Home markalarıyla büyümeye devam edeceklerini belirten Doğanlar Mobilya Grubu Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Doğan, ihracattaki ülke sayısını artırmak için 2024’te konsolide bütçesinin yüzde 5’ini yatırımlara ayıracaklarını söyledi. Mobilyada ayrıca yeni satın almalar ve iş birlikleriyle büyüme hedeflediklerini belirten Doğan, İtalya’da bir markayla iletişimde olduklarını belirterek, “Bu İtalyan markayla ortak bir ticari marka yaratmak veya yeni marka oluşturmak için çalışmalar yapabiliriz. Yıl sonu gibi tamamlamayı düşünüyoruz” dedi.
YENİBOSNA’DA KENTSEL DÖNÜŞÜM PROJESİ
Türkiye’de bir kentsel dönüşüm projesine imza atacaklarını anlatan Davut Doğan, “Araziyi 10 yıl önce almıştık. İstanbul Yenibosna’da 300 dairelik bir kentsel dönüşüm projesi olacak. Eylül ayında yapımına başlanacak ve yaklaşık 150 milyon dolarlık bir yatırımla hayata geçecek. 30 aylık bir sürede tamamlamayı planlıyoruz. Ayrıca geçtiğimiz yıl açılan ve Senegal’in ilk ve tek mobilya fabrikası olan Biga Home markasının bugün 19 satış noktası var ve Afrika pazarında büyümeye devam ediyor. Yine Senegal’de yeni arsa aldık. Orada yine farklı inşaat projelerimiz devam edecek” dedi.
“MOBİLYACILARIN BİRLEŞMESİ GEREKİYOR”
Mobilya Yatak Sanayicileri ve Perakendecileri Konfederasyonu (MOYKON) Genel Başkanlığı görevini de yürüten Davut Doğan, mobilya sektöründe küçük üreticilerin sıkıntılı günler yaşadığına dikkat çekti. Nakit akışını iyi yürüten firmaların bu süreçten güçlü çıkacağını vurgulayan Doğan, “Küçük işletmelerle eskiden fiyat makasımız çok açıktı ama bugün fark kapanıyor. Onlar pazarlarını kaybediyor. Küçük üreticilerin birleşmesi lazım yoksa çoğu kapanmak zorunda kalıyor. Marka olanların önü açık. Kredi kartı taksit kısıtlamasından da küçükler etkileniyor” dedi.