Business World Global

Cobot’lar, üretimde Endüstri 4.0 yatırımlarını hızlandırıyor

Cobot’lar, üretimde Endüstri 4.0 yatırımlarını hızlandırıyor
04 Kasım 2020 - 19:54

Cobot’lar, Endüstri 4.0’a uyumun ve rekabetin anahtarı oluyor

Universal Robots, kolaboratif robotların Endüstri 4.0 ve dijitalleşmeye katkılarını anlatmak üzere Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği ile düzenlediği ücretiz canlı webinarda üretimin geleceğini masaya yatırdı. Pandemiyle birlikte üretim modellerinde yaşanan değişimin hızlandığını belirten Universal Robots Türkiye&MEA Ülke Müdürü Kandan Özgür Gök,  cobotların, geleceğin üretim modeli Endüstri 4.0’a uyumun ve rekabetin anahtarı olduğunun altını çizdi.

Dünyanın 1 numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots, hizmet verdiği sektörlerin gelişimine destek olan etkinliklerine bir yenisini daha ekledi. Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği ile birlikte üretimde teknolojinin ve otomasyonun değerlendirildiği ‘Endüstri 4.0 yolunda: Cobotlar’ konulu webinarda, görüşlerini paylaşan Universal Robots Türkiye&MEA Ülke Müdürü  Kandan Özgür Gök, cobot’ların Endüstri 4.0’a ve dijitalleşmeye etkilerini, üretime sağladığı avantajları paylaşarak sektörün geleceğine ışık tutan açıklamalarda bulundu.

“Cobot’lar fabrika ve tesisleri geleceğin üretim modeli Endüstri 4.0’a hazırlıyor”

Günümüz teknolojisiyle birlikte üretim modellerinde de yeni bir değişimin yaşandığını belirten Gök, “Covid-19 pandemisiyle birlikte, yıllarca ertelenen otomasyon yatırımlarının, zorunlu bir ihtiyaç olduğu net bir şekilde anlaşıldı. Pandemiyle, Esnek üretim modelinin artık son derece önemli olduğu anlaşıldı ve üreticiler, insanla ve birlikte ya da ihtiyaca göre insandan bağımsız bir şekilde kesintisiz üretim sağlayan Endüstri 4.0 yatırımlarına ağırlık vermeye başladı. Cobot’lar, küçük ve orta ölçekli kobilerden büyük organizasyonlara kadar her seviyede, sağladıkları avantajlarla; esnek üretim, düşük yatırım ve işletme maliyetleri, kalite standartları, verimlilik ve karlı üretim avantajlarıyla, fabrika ve tesisleri geleceğin üretim modeli Endüstri 4.0’a hazırlıyor” şeklinde konuştu.

Digitalleşme- Endüstri 4.0 yolunda cobot’lar küçük, orta ve büyük işletmeler için kilit bir rolde

Cobot’ların geleceğin üretim modelinin merkezinde yer aldığını vurgulayan Gök, “Gelecekte, hammaddenin fabrikaya girişinden fabrikadan çıkışına kadar insanların daha kalifiye şekilde konumlandığı üretim modelleri kurgulanıyor. Nesnelerin interneti ve yapay zekanın yönettiği fabrikalar uluslararası firmaların öncelikli yatırım planları arasında yer alıyor. Kolayca programlanabilen cobot’lar, IOT teknolojileri ve yapay zekaya entegre olabilme özellikleriyle küçük, orta ya da büyük ölçekli işletmelerin esnek üretim konseptine geçişini de hızlandırıyor. Kolay kurulum, kolay programlama, esnek üretim ve Türkçe kullanım panelleri ile cobot’lar, üretimde dijital dönüşümü herkes için ulaşılır hale getiriyor” dedi.

Cobot’lar pazarda rekabet, prestij ve liderliği getiriyor

Gök, şöyle devam etti, “Hızlı kurulumu, uygun maliyeti, kolay programlama, hafif ve kompakt yapıları ile fiyat ve kalite rekabet avantajı da sunan cobot’lar, 360 derece hareket kabiliyetiyle üretimde paketleme, makine besleme, kalite kontrol, boyama, cilalamaya kadar başarıyla yer alabiliyor. Verimlilik artışıyla hızlı yatırım geri dönüş süresi de sağlayan cobot’lar yüzde 500’e varan üretim artışlarıyla başarı hikayelerinin yazılmasını sağlıyor. Patentli güvenlik sistemi ile insanlarla güvenle ama onlardan  bağımsız bir şekilde de çalışabilen cobotlar, üretimin her koşulda kesintisiz devam etmesini de garanti ediyor. Bu durum birçok pazarda rekabet, prestij ve liderliği getiriyor.”

Dijitalleşme ve Endüstri 4.0 Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Ali Rıza Ersoy’un yanı sıra katılımcıların da sorularını yanıtlayan Gök, elektrik ve elektronik sektöründe cobot uygulamalarıyla elde edilen yüzde 50 verim artışı, yıllık 80 bin dolarlık maliyet tasarrufu gibi başarılı uygulamaların detaylarını da katılımcılarla paylaştı.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

[reklam]