Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) 1 Temmuz’dan itibaren geçerli olmak üzere yeni düzenlemelere gidildi. Buna göre, BES ‘te dijital süreçlerin önemi artmış oldu. Ek olarak, tüm emeklilik yatırım fonları merkezi bir platformdan (BEFAS) alınıp satılabilecek ve katılımcılar piyasadaki tüm şirketlerin fonlarını portföylerine ekleyebilecek. Türkiye Sigorta Birliği (TSB) Başkanı Atilla Benli, “BES’te yeni bir döneme adım atıyoruz. BES, güncel piyasa koşullarına uygun ve esnek bir yatırım aracına dönüşüyor” dedi.
Ülkemizde gerçekleştirilen tasarruf reformlarının en önemli başarı hikayelerinden biri olan Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) sürdürülebilir ve sağlıklı büyümesi yönünde önemli değişikliklere gidildi. Yönetmelik değişikliği ile sektörde dijitalleşmenin ve daha çok fon seçeneğinin önü açıldı. Buna göre, BES’te yılda 6 adet ile sınırlandırılan fon dağılımının sayısı 12’ye çıkartılırken, işlemlerin daha hızlı şekilde gerçekleştirilmesi yönünde matbu gönderime alternatif olarak elektronik iletişim araçları, imzaya alternatif olarak da dijital onayın kullanılabileceği alanlar genişletilmiş oldu.
“BES’te dijitalleşmenin önemi vurgulandı”
Dijitalleşme konusunda talepte bulunan TSB’nin girişimleri olumlu sonuçlanarak sektörün ve sigortalıların lehine olacak şekilde önemli adımlar atıldı. Yönetmelik değişikliği ile birlikte yürürlüğe giren daha çok elektronik iletişim araçları ile bilgilendirme süreçlerine dayalı bir yapının oluşturulması ve bunun yanı sıra ıslak imzaya alternatif olarak dijital onay mekanizmasının bir alternatif olarak getirilmesi, işlemlerin oldukça hızlı şekilde gerçekleştirilmesini sağlayacak.
TSB Başkanı Atilla Benli, dijitalleşme konusundaki gelişmeleri de yakından takip ettiklerini ve dijitalleşme konusunun en önemli gündem maddelerinden biri olduğunu belirtti. Benli şöyle devam etti; “Salgın dönemindeki en önemli kazanımlardan biri olan dijitalleşmenin iş süreçlerinde kalıcı hale getirildiğini görmek memnuniyet verici. Dijitalleşme ile sektöre ve BES katılımcılarına kolaylık sağlanmasını oldukça önemsiyoruz. TSB olarak bu kapsamdaki işlemlerde kullanılan bilgi ve belgelerin matbu olarak iletilmesinin yanı sıra dijital kanallarla katılımcıya iletilmesinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz. Sektörümüze ve katılımcılarımıza fayda sağlayacak her nevi girişimin savunucusu ve takipçisi olacağız.”
Yönetmelikteki bir diğer değişiklik de EGM tarafından e-devlet üzerinden operasyonların merkezileşmesi yönünde. Bu sayede BES işlem maliyetlerinin azalmasının sağlanması bekleniyor. Buna göre, katılımcıların cayma-aktarım-ayrılma ve emeklilik talepleri ile hak sahiplerince aranmayan paralara ilişkin bilgilendirmenin şirketler adına ilgililere iletilmesine aracılık edilebilecek.
“BEFAS devreye girecek, fon değişiklik hakkı 6’dan 12’ye çıkacak”
TSB Başkanı Atilla Benli, BES’in gelişen piyasa koşulları ve robotik uygulamalarla birlikte fon dağılım değişikliği taleplerini karşılamada daha esnek olacağını belirterek, bu gelişmenin katılımcıların son derece yararına olduğunun altını çizdi. Benli; “Yönetmelik değişikliği sayesinde katılımcılar, büyüyen fonlarını, günümüzün gelişen piyasa dinamiklerini takip ederek daha fazla sayıda fon dağılım değişikliği hakkına sahip olarak değerlendirebilecekler. Yıl içerisinde 6 kez fon değişikliği yapabilen katılımcılar artık 12’ye çıkan değişiklik hakları sayesinde işlem yapma alanlarını genişletmiş oluyorlar. Diğer yandan BEFAS sayesinde sadece BES sözleşmelerinin bulunduğu şirketin değil, diğer tüm emeklilik şirketlerinin sunduğu fon seçeneklerinden de yararlanabilecekler. Yılda 12’ye çıkan fon dağılım değişikliği hakkı, katılımcılara dijital fon yönetimi platformlarının sunduğu yapay zekâ uygulamalarını daha etkin kullanarak, daha verimli bir fon yönetimi yapabilme imkânı da veriyor.” dedi.