Türkiye’de altı üretim tesisi ve günlük 5 bin ton süt işleme kapasitesiyle süt ve süt ürünleri sektörünün en büyük işletmesi konumunda olan Ak Gıda’nın, Sakarya üretim tesisinden Avrupa Birliği’ne ihracat gerçekleştirmek için yaptığı başvuru onaylandı. Böylece Ak Gıda, ürettiği İçim markalı labne ve taze peynir çeşitlerini Avrupalı tüketicilerle buluşturabilecek.
İçim süt ve süt ürünleri üreticisi Ak Gıda’nın Sakarya’daki üretim tesisinden Avrupa Birliği’ne (AB) labne ve taze peynir ihracatı başlatmak için yaptığı başvuru, Tarım ve Orman Bakanlığı denetimlerinin başarıyla sonuçlanmasının ardından AB komisyonu tarafından onaylandı.
Yenilikçi ürünlerimizle hedeflediğimiz pazarlarda ihracatımızı artıracağız
İhracat ağını geliştirerek yeni pazarlara ulaşmayı hedeflediklerini dile getiren Ak Gıda CEO’su Ali Sözen, “Ekonomide sürdürülebilir büyümeyi sağlayacak en temel dinamiklerden biri ihracat. Salgının olumsuz etkilerine rağmen, Türkiye’nin ihracatını 2020 Aralık ayında bir önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16 gibi rekor seviyede artırmış olması oldukça sevindirici bir gelişme. Ülkemizin yakaladığı bu ivmenin önümüzdeki aylarda da devam etmesi önemli. Biz de Ak Gıda olarak, 2021 yol haritamız doğrultusunda yüksek katma değerli üretimimizle küresel ihracattaki payımızı artırarak işimizi büyütmeyi ve aynı zamanda ülke ekonomisine katkı sağlamayı hedefliyoruz. Öncelikli olarak Avrupa’nın etnik pazarlarında büyüyerek İçim kalitesi ve lezzetini Avrupalı tüketicilere tanıtmayı ve onların günlük tüketim alışkanlıklarından pay almayı hedefliyoruz. Labne ve taze peynir ürünlerimizin Avrupa Birliği ülkelerine ihracatı için onay belgesi alarak hedefimize bir adım daha yaklaşmış olduk.” dedi.
Ak Gıda yakın coğrafyada Kafkaslar, Mısır, Kuzey Afrika ve Orta Doğu’nun da dahil olduğu 30’dan fazla ülkeye; sütten peynire, ayrandan pudinge kadar yılda toplam 20 bin tondan fazla ürün ihraç ediyor. Sektöründe Çin’e ilk ihracat gerçekleştiren firmalardan biri olan Ak Gıda, ihracat ağını uzak pazarlarla da genişletmeye devam ediyor.