Advertisement
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Kruvaziyer turizminde Homeport ile gelir katlanacak

Kruvaziyer turizminde Homeport ile gelir katlanacak

featured
Google'da Abone Ol
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sea Genesis Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, İstanbul’un kruvaziyer seferlerinde ana liman konumuna yükselmesinin Türkiye’nin turizm gelirlerini artıracak stratejik bir dönüşüm olduğunu belirtti.

Akdeniz’de kruvaziyer turizmi yeniden büyüme dönemine girerken, Türkiye de bu hareketlilikten aldığı payı artırmaya devam ediyor. Yüksek harcama potansiyeline sahip turistleri liman kentleriyle buluşturan kruvaziyer sektörü, 2026 yaz sezonuna da güçlü rakamlarla başladı. Nisan ayında 103 bin 896 kruvaziyer yolcusunun Türkiye limanlarını ziyaret etmesiyle birlikte yılın ilk dört ayında toplam yolcu sayısı 197 bin 683’e yükseldi.

Ancak sektör temsilcilerine göre bu yılın asıl dikkat çekici gelişmesi yalnızca yolcu sayılarındaki artış değil. Türkiye’nin kruvaziyer turizminde “uğrak liman” kimliğinden çıkarak Akdeniz’in önemli “homeport” merkezlerinden biri haline gelmeye başlaması, yeni dönemin en önemli göstergesi olarak değerlendiriliyor.

İstanbul’un kruvaziyer seferlerinin başlangıç ve bitiş noktası olarak daha fazla tercih edilmeye başlaması, sektörün ekonomik etkisini de büyütüyor. Kruvaziyer turizminde yaşanan dönüşümün rakamların ötesinde değerlendirilmesi gerektiğini belirten Sea Genesis Group Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Yazıcı, “Türkiye son yıllarda kruvaziyer turizminde önemli bir ivme yakaladı. Ancak bugün geldiğimiz noktada konuşmamız gereken konu sadece yolcu sayıları değil. Artık İstanbul başta olmak üzere bazı limanlarımız kruvaziyer şirketleri tarafından sefer başlangıç noktası olarak tercih ediliyor. Bu dönüşüm, Türkiye’nin kruvaziyer ekonomisinden aldığı payı büyütecek çok önemli bir gelişmedir.” dedi.

Kruvaziyer turizminde homeport modelinin klasik uğrak limanlara göre çok daha yüksek ekonomik değer oluşturduğunu belirten Ahmet Yazıcı, yolcuların seyahat öncesinde ve sonrasında şehirlerde konakladığını, ulaşım, yeme içme, alışveriş ve kültür turizmine daha fazla harcama yaptığını söyledi.

Yazıcı, “Homeport yolcuları otellerde konaklıyor, havalimanlarını kullanıyor, şehir ekonomisine doğrudan katkı sağlıyor. Bu nedenle Türkiye’nin hedefi yalnızca daha fazla gemi ağırlamak değil, daha fazla ana liman operasyonuna ev sahipliği yapmak olmalıdır.” açıklamasını yaptı.

İSTANBUL, AKDENİZ’İN YENİ KRUVAZİYER MERKEZİ OLUYOR

2026 sezonunda birçok uluslararası kruvaziyer markasının İstanbul çıkışlı sefer sayılarını artırdığı görülüyor. İstanbul’un Avrupa, Orta Doğu ve Körfez ülkeleri arasındaki güçlü hava bağlantıları, kruvaziyer şirketlerinin Türkiye’ye ilgisini artırıyor.

Özellikle Galataport’un sunduğu altyapı sayesinde İstanbul’un Akdeniz kruvaziyer ağında daha stratejik bir konuma yükseldiğini değerlendiren Yazıcı, “İstanbul artık yalnızca ziyaret edilen bir şehir değil; yolculuğun başladığı bir merkez haline geliyor. Bu gelişme, Türkiye’nin kruvaziyer turizmindeki konumunu yeniden tanımlıyor. Önümüzdeki yıllarda İstanbul’un Akdeniz’in en önemli homeport destinasyonlarından biri haline geleceğine inanıyoruz.” diye konuştu.

Sektörde dikkat çeken bir diğer gelişme ise Körfez ülkeleri ile Akdeniz arasında kurulan yeni kruvaziyer bağlantıları oldu. 2026 sezonunda İstanbul çıkışlı Akdeniz programlarının artması ve Körfez pazarına yönelik yeni rotaların devreye alınması, Türkiye’nin uluslararası kruvaziyer ağındaki önemini artırıyor. Özellikle İstanbul merkezli yeni seferlerin hem yabancı turist sayısını hem de liman gelirlerini yükseltmesi bekleniyor.

YAZ SEZONUNDA YENİ REKORLAR BEKLENİYOR

Nisan ayında ulaşılan rakamların sezonun geri kalanı için güçlü bir gösterge olduğunu vurgulayan Ahmet Yazıcı, yaz aylarında çok daha yüksek yolcu ve gemi hareketliliği beklediklerini söyledi.

Yazıcı, şöyle devam etti:

“Mayıs ayından itibaren Akdeniz sezonu tam anlamıyla açılmış durumda. İstanbul, Kuşadası, Bodrum ve İzmir başta olmak üzere Türkiye limanlarında yoğun bir kruvaziyer trafiği göreceğiz. Türkiye’nin sahip olduğu tarihi miras, güçlü liman altyapısı ve ulaşım ağı sayesinde önümüzdeki yıllarda kruvaziyer turizminde çok daha büyük başarı hikâyeleri yazacağına inanıyoruz.”

Kruvaziyer turizminde Homeport ile gelir katlanacak
0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!