Geleceği tasarlayanlarla melek yatırımcıları bir araya getiriyoruz
Koronavirüs salgını global ekonomiyi tehdit edip, sektörleri derinden etkilerken, Türkiye’deki startupları durduramadı. Startup yatırımları kısmi karantinanın uygulandığı yılın ikinci çeyreğinde, ilk çeyreğe kıyasla yüzde 44 arttı. Dünyanın En Yaygın Melek Yatırımcı Ağı Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren, pandeminin başladığı mart ayından itibaren gözlerin startup’lara çevrildiğini belirtti.
Keiretsu Forum Türkiye olarak, bu seneyi yatırım rekorlarıyla kapattıklarını açıklayan Duygu Eren, “Kendi yatırım ortalamamızın, normal şartlar altında kurulduğumuz 2012 yılından bu yana iki katı bir yatırımla yılı kapatıyoruz. Bunun en önemli sebeplerinden biri; Dünyadaki iş kültürüne baktığımızda konvansiyonel ekonomideki insanlar, artık startup’larla işbirliği yaparak problemlerini çözmekte” dedi.
Keiretsu Forum Türkiye Genel Müdürü Duygu Eren; “dünyanın en büyük ağı olmanın yanı sıra aynı zamanda biz, bir nevi geleceği tasarlayanlarla melek yatırımcıları bir araya getiriyor ve onlara yatırım yaptırıyoruz. İçinde teknoloji barındıran, inovasyonu görebileceğiniz ve ölçeklenebilir ise biz buna startup diyoruz. Bizim beklentimiz geometrik büyüme, yani iki çarpı iki dört, dört çarpı iki sekiz şeklinde bir büyüme değil. Aslında dünyadaki en ideal olan aylık %20 büyüme beklentimiz var şirketler için. Genel olarak iyi startup’lar bunu yakalayabiliyor” dedi.
Türkiye’den her ay ortalama 100 startup başvuruyor
Bize her ay ortalama 100 startup sadece Türkiye’den başvuruyor. Bir de dünyadaki diğer şubelerimizde de entegre ve iletişim halinde olduğumuz için tabi oralara da çok fazla başvuru oluyor.
Girişimlere ‘büyüme sermayesi’ veriyoruz
Fikri olan, girişimci olmak isteyen birinin yapması gereken şey öncelikle ön kuluçka merkezine başvurmak. Biz de fikrini olgunlaştırmış ve pazara çıkmış girişimleri alıp büyüme sermayesi veriyoruz, hızlı büyümeleri için bir anlamda ‘benzin’ sağlıyoruz.
Çok daha kritik, çok daha heyecanlı bir hale gelecek
Girişimciler bize ilk sunumlarını yaparken, onlardan çıkış stratejilerini anlatmalarını bekliyoruz. Çıkış planlaması konusunda çalışma yapmak yatırımcının tünelin ucundaki ışığı görmesi açısından önemli. Duygu Eren son olarak; “Holdinglerin kendi içlerinde Girişim Sermayesi kurması ve bu Kurumsal Girişim Sermayesi firmalarının her geçen gün sayı olarak artması girişimcilik ekosisteminin büyümesi anlamında 2021 itibariyle çok daha kritik, çok daha heyecanlı bir hale geleceğini düşünüyorum ve bunu gözlemliyorum” dedi.