Advertisement
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. Maden Sektörü ilk yarı dönemde 1,85 milyar dolarlık ihracat yaptı.

Maden Sektörü ilk yarı dönemde 1,85 milyar dolarlık ihracat yaptı.

featured
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Türk maden sektörü, 2020’nin ilk yarı döneminde 1,85 milyar dolarlık ihracat gerçekleştirdi.

Hammadde ve enerji kaynağı olması dolayısıyla tüm sektörler üzerinden ihracata sağladığı katkı 40 milyar dolar olan sektör, İspanya’da yüzde 16, Bulgaristan’da yüzde 42, İsrail’de yüzde 9 ve Suudi Arabistan’da yüzde 7 büyüdü. Pandeminin etkilerini hızla geride bırakmak için sanal ticaret heyetlerine hız veren sektörün en büyük beklentisi ise rekabet güçlerini engelleyen orman izin süreleri ile arazi kullanım bedellerinde düzenleme yapılması.

TİM Maden Sektör Kurulu Başkanı ve İstanbul Maden İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı  Aydın Dinçer, sektörün 2020 yılı ilk yarıyıl verilerini açıkladı.  Dinçer’in verdiği bilgilere göre, yılın ilk yarısında maden ihracatı 1,85 milyar dolar olarak gerçekleşirken, bu rakamın içinde blok doğal taş ihracatı 260,8 milyon dolar, işlenmiş doğal taş ihracatı 469,3 milyon dolar olarak yer aldı. Maden ihracatının 392,1 milyon doları endüstriyel mineraller, 579,7 milyon doları metalik cevherler, 68,1 milyon doları ise ferro alyajlar ihracatı olarak gerçekleştirildi.

İMİB Başkanı Aydın Dinçer, “Tüm ihraç ürünlerinin hammaddesi olması sebebiyle Türkiye ekonomisine 40 milyar dolarlık katkı sağlayan sektörümüzün ihracatı 2019 yılında 4,3 milyar dolar olarak gerçekleşti. Maden ürünlerinden üretilen bor ve trona soda külü ihracatı da bu rakama eklendiğinde toplam 6 milyar dolarlık bir işlem hacmi ortaya çıkıyor. Covid-19 salgını nedeniyle özellikle sert karantina koşulları bütün sektörleri olduğu gibi bizleri de etkiledi; ama Haziran ile birlikte daralmalarda hızla geri çekilmeler gözlemledik. Hatta en çok ihracat yaptığımız ilk 10 arasında bulunan İspanya’da geçen yılın aynı dönemine yüzde 16,61, Bulgaristan’da yüzde 42,67, İsrail’de yüzde 9,13, Suudi Arabistan’da ise yüzde 7,17’lik artış yaşadık”dedi.

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
Maden Sektörü ilk yarı dönemde 1,85 milyar dolarlık ihracat yaptı.
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin