Advertisement
  1. Haberler
  2. EKONOMİ
  3. 2025’te bekleyen değil, hazırlıklı olan kazanacak

2025’te bekleyen değil, hazırlıklı olan kazanacak

featured
Screenshot
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

AGS Global’in yeni araştırması, 2025’in ilk yarısında iş dünyasının temkinli seyrini ve küresel belirsizlikler karşısındaki stratejik duruşunu ortaya koydu.

Bağımsız araştırma şirketi AGS Global, Türkiye’nin önde gelen sanayi ve ticaret şehirlerinde, üst düzey yönetici ve iş insanlarının katılımıyla gerçekleştirdiği “Tünelin Ucundaki Işık mı, Yeni Bir Tünel mi?” başlıklı araştırması ile Türkiye iş dünyasının nabzını tuttu.

Araştırma; Trump’ın olası ikinci başkanlık döneminde artan küresel gümrük vergileri, iç siyasi gündem, faiz politikaları ve jeopolitik riskler çerçevesinde iş dünyasının önceliklerini ve beklentilerini ortaya koyuyor.

 Küresel Ekonomide Trump Endişesi

Araştırmaya katılan her 10 iş insanından 8’i (%80,7), Trump’ın yeniden seçilmesiyle birlikte küresel ekonomide kötüleşme beklerken, yalnızca %3,2’si iyimser. ABD’nin agresif gümrük politikalarının Türkiye’ye yeni fırsatlar yaratabileceğini düşünenlerin oranı %38,7; ancak %58,1’i bu sürecin yeni sorunlara yol açacağı görüşünde.

Faiz Politikalarında Bölünmüş Görüşler

TCMB’nin faiz artışı kararı iş dünyasında farklı şekillerde yankı buldu. Katılımcıların %38,7’si bu adımı enflasyonla mücadele için olumlu bulurken, %35,5’i uzun vadeli risklere işaret ediyor. %25,8’lik bir kesim ise faiz artışının iş dünyası üzerindeki yükleri artırdığını düşünüyor.

AB ile Yakınlaşma Olumlu, Çin ile Dengeli Yaklaşım

AB ile ilişkilerin ticaret ve yatırımı destekleyeceğini düşünenlerin oranı %54,8 olurken, Çin ile ekonomik ilişkiler konusunda ise katılımcılar daha temkinli. Çin ürünlerinin yerli üretim üzerinde baskı yaratabileceğini düşünenlerin oranı %58,1’e ulaşıyor.

 “İş Dünyası Duygu Barometresi”nde Temkinli Bekleyiş Zirvede

AGS Global’in simgesel göstergesi “İş Dünyası Duygu Barometresi”ne göre, şirketlerin %64,5’i temkinli bekleyişi tercih ederken, yalnızca %19,3’ü fırsatlar için tetikte olduğunu belirtiyor.

Ahmet Güler: “Bekleyen değil, hazırlıklı olan kazanacak”

AGS Global Kurucusu ve CEO’su Ahmet Güler, araştırmanın sonuçlarına dair yaptığı açıklamada şunları söyledi:

“2025 yılı için başlangıçta öngördüğümüz dengelenme süreci, küresel belirsizlikler ve iç siyasi-ekonomik gelişmeler nedeniyle ertelenmiş görünüyor. Şirketlerin büyük çoğunluğu artık daha temkinli. Ancak bu dönemde dijitalleşme, ihracat ve finansal dayanıklılığa yatırım yapan şirketler için fırsatlar çok daha erken gelebilir.”

Güler, proaktif davranan ve yeni bölgesel fırsatlara odaklanan şirketlerin tünelin sonundaki ışığa daha erken ulaşabileceğine dikkat çekti.

 

0
mutlu
Mutlu
0
kahkaha
Kahkaha
0
_a_rm_
Şaşırmış
0
susuyorum
Susuyorum
0
_zg_n
Üzgün
0
a_l_yorum
Ağlıyorum
0
sinirli
Sinirli
0
alk_
Alkış
0
be_enmedim
Beğenmedim
2025’te bekleyen değil, hazırlıklı olan kazanacak
Yorum Yap

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin