Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), kuruluşunun 30. yılında, Cumhuriyetin 100., yazılım 50. yılı temalı gala gecesini 2 Aralık 2023’te Hilton Bosphorus Hotel’de gerçekleştirdi. Gala gecesine Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu, YASAD Başkanı Gönül Kamalı ile çok sayıda sektör temsilcisi katıldı. Gala gecesinde meslek duayenleri 25. yıl, 20. yıl Onur ve Özel Ödülleriyle ödüllendirildi.
Yazılım Sanayicileri Derneği (YASAD), “Cumhuriyetin 100., Yazılımın 50. Yılı” ana temasıyla yazılım ekosistemini 2 Aralık 2023’te İstanbul Hilton Boshorus’ta bir araya getirdi. Galaya katılan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Zekeriya Çoştu, Ticaret Bakan Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, TÜBİTAK Başkanı Prof.Dr. Hasan Mandal, KOSGEB Başkanı Serdar İbrahimcioğlu, YASAD Başkanı Gönül Kamalı önemli açıklamalarda bulundu. Kamu, bilişim, akademi ve iş dünyasının önde gelen isimlerini bir araya getiren gala gecesinde yazılım sektörüne iz bırakanlara 25. yıl, 20. yıl Onur ve Özel Ödülleri verildi.
Törende konuşan Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Çoştu, “Türkiye büyümeye ve gelişmeye devam ediyor. Özellikle teknoloji alanında son yirmi yılda Sayın Cumhurbaşkanımızın liderliğinde atılan istikrarlı ve kuvvetli adımlar neticesinde bu adımların meyvelerini almaya başladığımız ve açıkçası bir sıçrama noktasına geldiğimizi gördüğümüzü düşünüyorum, buna kanaat getiriyorum. Teknoloji geliştirmenin ana unsuru olan insan kaynağı boyutunda son yirmi yılda yaklaşık 10 katlık bir artışla Ar-Ge ekosistemi insan kaynağını yani tam zaman eşdeğer Ar-Ge insan kaynağımızın tam 20 kat arttırarak 272 bin seviyelerine ulaştırılmış durumdayız” diye konuştu.
Çoştu, TÜİK tarafından son yayınlanan istatistiğe göre yüksek teknoloji üretiminin ve yüksek teknoloji üretim endeksinin yıllık bazda tam yüzde 50 seviyesinde arttığını hatırlattı. Çoştu, “Benzer şekilde bunun bir göstergesi olarak yüksek teknoloji üretimlerinde özellikle savunma sanayindeki ihracatımız son dönemde çok hızlı bir artış gösterdi. Savunma sanayi ihracatımız son üç yılda tam üç kat artarak 6 milyar dolar seviyesine ulaştı. Sadece bu üç veri artık teknoloji ekosistemimizin ne seviyeye geldiğini ve artık aslında kabuğunu kırma noktasına geldiğini gösteriyor diye inanıyorum” diye konuştu.
Yerli yazılım kamu alımlarında desteklenecek
Bu gelişmede yazılım ekosisteminin önemli olduğunu kaydeden Çoştu, şu bilgileri verdi: “Yerli yazılım ekosistemini geliştirmeyi ulusal öncelik olarak görüyoruz. Yerli yazılımı geliştirmede radikal kararlar alacağımızı söylemek istiyorum. Öncelikle insan kaynağı darboğazını çözmek en öncelikli hedefimiz. Sektörü talep tarafında kuvvetli destekleyeceğiz. Özellikle kamu alımlarını sektörün gelişimi için kaldıraç olarak kullanacağız. Sanayileşme İcra Komitesini önümüzdeki dönemde hayata geçireceğiz, savunma sektöründeki başarıların bir örneğini bilişim ve yazılım sektöründe gerçekleştireceğiz. Dijital ekonomide bir pazar olmak istemiyoruz. Net bir şekilde küresel oyuncuların domine ettiği bizim de öğrenilmiş çaresizliklere saplandığımız oyunu kabul edemeyiz. Türkiye büyük bir ülke ve ekonomi. Bunu kaldıraç olarak kullanıp yerli oyuncularımızı güçlendireceğiz. Doğru öncelikleri belirleyerek netice almak bizim boynumuzun borcu.”
“İşsizlik oranı Eylül ayında yüzde 9.1’e geriledi”
Ticaret Bakanı Yardımcısı Özgür Volkan Ağar, 2023’ün Türkiye yüzyılı, yazılım yılı olmasını temenni ettiğini söyledi. Ağar, ülkemiz 2023 yılının üçüncü çeyreğinde yüzde 5.9 oranında büyüyerek büyüme performansını kesintisiz on üç çeyrektir sürdürmeyi başardığını hatırlattı. Ağar, şunları söyledi: “Yine bu yılın ilk dokuz ayında ekonomimiz yüzde 4.7 oranında büyümüştür. Türkiye üçüncü çeyrekte verisi açıklanan OECD ülkeleri arasında en hızlı büyüyen ekonomi olmuştur. Büyüme tarafındaki olumlu gelişmeler ihracat ve istihdam rakamlarımıza da yansımaktadır. İhracatımız bu yılın Temmuz ayında 20.1 milyar dolar gerçekleşmesinin ardından aylık bazda Ağustos ayında 21.6 milyar dolar, Eylül ayında 22 buçuk milyar dolar, Ekim ayında 22.9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Söz konusu artış serisi yine Bakanlığımızca açıklanan Kasım ayı verilerinde de görüldüğü gibi bir önceki Kasım ayına göre yüzde 5.2 milyar dolar, yüzde 5.2 oran artışla 23.11 milyar dolar olmuştur. İşsizlik oranı ise Eylül ayında yüzde 9.1’e gerileyerek 2013 Aralık ayından bu yana en düşük seviyesine inmiş durumdadır.”
2028’de 10 milyar dolar bilişim ihracatı hedefleniyor
Hizmetler sektörünün katma değer olanakları ve cari açığın azaltılması noktasında önemli bir yer tuttuğunu söyleyen Ağar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “2021 6.1 trilyon dolar seviyesinde olan dünya hizmet ihracatı 2022’de pandeminin olumsuz etkilerinin azalmasıyla yüzde 16.4’lük artış ile 7.1 trilyon dolara ulaşmıştır. Ülkemiz hizmet sektöründe öne çıkan ülkeler arasındadır. 2002 yılında 14 miyar dolar olan hizmet ihracatımız 2022’te 6 katından fazla artışla 89.5 milyar dolar seviyesine ulaşmıştır. Dünya hizmet ihracatından aldığımız pay yüzde 1.3’e sıralamadaki yerimiz ise 23. sıraya yükselmiştir. 2023- Ocak Eylül ayında hizmet ihracatı yüzde 14.29 artış göstermiş 74.9 milyar dolar olarak gerçekleşmiştir. Yıl sonunda 100 milyar dolara ulaşmasını bekliyoruz. 2028’de ise 200 milyar dolarlık hizmet ihracatına ulaşmasını bekliyoruz.”
Hizmet sektörünün önemli bileşeninin yazılım olduğunu hatırlatan Ağar, konuşmasını şöyle sürdürdü: “Yazılım lojistikten eğitime sağlıktan iş yönetime her alanda doğrudan ve dolaylı olarak iletişimde olması nedeniyle gelişmekte olan ülkelerin ekonomilerine verimlilik artışı yönünden katkılarda bulunmaktadır. Bilişim ve yazılım ihracatımızın sürdürülebilir artışı için katma değeri yüksek yenilikçi sektörlere yönelik çalışmalarımızı bakanlık olarak da çok yoğun şekilde devam ettiriyoruz. Dünyanın en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olan bilişim sektörü hizmet ihracatımız 2021 yılında 2.5 milyar dolar, 2022’de 3 milyar dolar olarak gerçekleşti. 2028 bilişim sektöründeki hizmet ihracatını 10 milyar dolara ulaştırmayı hedefliyoruz.” Yazılımın sektörünün küreselleşmesi ve dış pazarlara açılması için bakanlık olarak destek sağladıklarını kaydeden Ağar, “2023’te mal ve hizmet ihracatçılarımıza 9.4 milyar TL destek ödemesi gerçekleştirildi. 2024’te bunu iki katına çıkaracağız” dedi. Ağar,
TÜBİTAK 6659 firmaya 15 milyar TL destek sağladı
TÜBİTAK Başkanı Hasan Mandal, küresel güçlüklerin çözümünün dijital dönüşümden geçtiğini, dijital dönüşümde katalizör görevini ise yazılım sektörünün yürüttüğünü, yazılımın sektörlerin en önemli geliştiricisi konumunda olduğunu söyledi. Ülkemize rekabet avantajı sağlayan Ar-Ge konusunda ise TÜBİTAK’ın 2023’te 60. yılını kutladığını hatırlatan Mandal, “TÜBİTAK son 20 yılda sadece özel sektörde 6659 yazılım firmasına 15 milyar TL’ye yakın destek sağlandı. Bugünkü başarı hikayelerinin artmasında TÜBİTAK’ın etkisi olduğunu söyleyebiliriz. Özellikle son 10 yılda girişimcilik ekosisteminde en fazla yazılım sektörü büyümüştür” bilgisini verdi. TÜBİTAK’ın 3 bine yakın girişimciye verdiği Bireysel Genç Girişimci desteğinin yüzde 40’ını yazılıma ait olduğunu hatırlatan Mandal, “Siparişe Dayalı Ar-Ge, SAYEM gibi destek programlarımızda ekosistemi büyütme noktasındayız. YASAD’ın 2021’den bu yana stratejik paydaşı olmaktan memnuniyet duyuyoruz. TÜBİTAK olarak yazılım firmalarının yanında olmaya devam edeceğiz” diye konuştu.
Yerli yazılım sektörü globalleşme yolunda hızlanıyor
YASAD Yönetim Kurulu Başkanı Gönül Kamalı, derneğin kurulduğu günden itibaren ülkemizde yazılım sektörünün stratejik ve teknolojik boyutu ile kalkınma politikalarda yerli ve milli değer haline gelmesi yolunda kamu ve özel sektör arasında köprü görevi üstlendiğini söyledi. Kamalı konuşmasında yazılım sektörünün tarihsel gelişimine değindi. Sektörün büyümesi yönünde YASAD olarak önemli projeleri hayata geçirdiklerini kaydeden Kamalı “Yazılım ihracatının tüm şirketlerimizin hedefi haline gelmesi, kapsam ve kapasitesinin artırılması ve hızlandırılması sürecinde ülkemizde son bir yılda çok önemli aşamalar kaydedilmiştir. Öncelikle teşvik sistemlerindeki büyük yenilikler, kurumlardaki globalleşme programları, oluşturulan platformlar, girişim sermayesi kuruluşlarının faaliyete geçmesi ve yatırımcı ağının genişlemesi ile yazılım şirketlerimizin globalleşme adına büyük fırsat yaratmıştır. Bizde derneğimiz olarak Avrupa’da iki stratejik merkezde şubelerimizi açmak suretiyle bu yolculuğa destek olmak üzere çalışmalarımızı hızlandırdık” diye konuştu.
Kamalı, “Temel utkumuz yaktığımız ateşin gelecek nesillere örnek ve ışık olması, gençlerimizin hızla büyüyen sektörümüze yönlenmeleri ve hayallerinin peşinden koşabilmeleridir” dedi.
YASAD’ın Cumhuriyetin 100., Yazılım 50. Yılı Gala Gecesi ve Ödül Töreni’ne yaklaşık 450 kişi katıldı.