Dış Ekonomik İlişkiler Kurulu (DEİK) ev sahipliğinde düzenlenen Türkiye-Paraguay İş Forumu, T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, Paraguay Sanayi ve Ticaret Bakanı Liz Cramer, DEİK Başkanı Nail Olpak ile DEİK/Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı Oğuz Satıcı ile iki ülke iş insanlarının katılımlarıyla İstanbul’da gerçekleşti.
Türkiye ile Paraguay’ın, ticari ve ekonomik ilişkilerini çok daha üst seviyelere taşıyabilecek bir potansiyele sahip olduğunu belirten T.C. Ticaret Bakanı Ruhsar Pekcan, “Coğrafi olarak birbirimize uzak olsak da aslında Paraguay ile aramızda ekonomik iş birliği açısından çok önemli fırsatlar bulunuyor. 2018 yılı Aralık ayında Sayın Cumhurbaşkanımız ile Paraguay’ı ziyaretimiz sırasında görüştüğüm Paraguaylı mevkidaşım Sayın Liz Cramer ile ortak hedeflerimiz olduğunu ve ilişkilerimize aynı perspektiften baktığımızı gördük. Bugün de bu ortak hedef doğrultusunda ilk adımları atıyor, yeni tohumları ekiyoruz. Artık yeni ortaklıklar kurmanın ve karşılıklı fırsatları hızla somut projelere dönüştürecek adımlar atmanın zamanı. Türkiye, bir parçası olduğumuz Avrupa coğrafyasının, kültürünü paylaştığımız Orta Asya, Balkanlar ve Kafkasya ile yanı başımızdaki Ortadoğu’nun en dinamik ve önümüzdeki yıllarda da en hızla büyüyecek ülkesi. Paraguay’da Latin Amerika’nın merkezinde. Benzer kültürlerimiz var ve bu da bizi yakınlaştırıyor. Kültürel birlikteliklerimizi ticari alana da yansıtacağımızı düşünüyorum. Biz, küresel pazarların tümünde başarılı olmak istiyoruz. Paraguay’daki Büyükelçiliğimiz de 2018 yılında faal hale geldi.” dedi.
Pekcan: “İş dünyamızdan ürün yelpazesinin çeşitlendirilmesini istiyoruz”
Son dönemde küresel ticaret savaşlarıyla birlikte bazı ticaret kapıların kapanmasına rağmen Türkiye ile Paraguay’ın karşılıklı olarak iş dünyalarına yeni kapılar açtığını vurgulayan Pekcan, “Karşılıklı iş ve yatırım imkânlarının tanıtıldığı organizasyonların artarak devam etmesini sağlayacağız. Bu yöndeki gelecek bir diğer adım ise Türkiye-Paraguay İş Konseyi’nin kurulması ve faal hale getirilmesidir.2018 yılında ikili ticaret hacmimizin 39 milyon doları ihracat, 107 milyon doları ise ithalatımız oluşturdu. Ticaretimizin istikrarlı ve sürdürülebilir bir şekilde büyümediğini ve yıllar itibarıyla hem ihracat hem ithalatta dalgalanmalar olduğunu görüyoruz. Demir-çelik ve soya fasulyesi ticaretimizin %80’inini oluşturmaktadır. Dolayısıyla, iş dünyamızdan ürün yelpazesinin çeşitlendirilmesini istiyoruz. Bunun için iş insanlarımızı bir araya getirecek olan iş forumları, ticaret heyetleri ve fuarlar gibi araçları yoğun olarak kullanmalıyız.” diye konuştu.
Cramer: “Türk yatırımcıları Paraguay’da görmek istiyoruz”
Paraguay’ın ülke ekonomisindeki son durumu ve Türk iş insanları için sunduğu ticaret fırsatlarını özel bir sunumla aktaran Paraguay Sanayi ve Ticaret Bakanı Liz Cramer, “270 milyondan fazla insanın yaşadığı MERCOSUR ülkelerinden oluşan geniş bir coğrafyaya ulaşmak için Türkiye’nin her zaman ortağıyız ve en kıymetli müttefiklerinden biriyiz. Paraguay olarak, Güney Amerika’nın merkezindeyiz ve Brezilya ile Arjantin gibi bölgenin en güçlü iki ülkesine komşuyuz. Bu ülkelerle sınırlarımız çok geniş ve özellikle de üretken bölgeler. 7 milyondan fazla nüfusa sahip ve demokratik rejimle yönetilen seçkin bir ülkeyiz. Enflasyon konusunda ise çok istikrarlıyız. Bölgenin en istikrarlı ülkeleri arasında yer alıyoruz. Paraguay, makroekonomik açıdan ve GSMH büyüme oranlarıyla tüm dünyada örnek gösterilen bir ülke. Paraguay, yabancı yatırımcılar için fırsatlarla dolu bir Pazar. Türkiye’ye debu fırsatları ve avantajları sunabiliriz. Bu yüzden doğrudan yabancı yatırım yıllık olarak artmaya devam etti. İlk yatırımlar ABD’den gelmişti, ardından Brezilya’dan, İspanya’dan gelmeye başladı. Yine Teknoloji alanında da yapılan yatırımlar var. Özellikle telefon ve iletişim sektöründe bunun böyle olduğunu görüyoruz. Aynı zamanda Paraguay üzerinde Latin Amerika pazarlarına satış yapma imkânı da var. Farklı ürünlerinizi orada sunabilirsiniz. Belki Paraguay bir geçiş platformu olarak da görülebilir. Umut ediyoruz ki önümüzdeki yıllarda bu doğrudan yatırımcı ülkeler arasında Türkiye’yi de göreceğiz.” dedi.
Olpak: “En kısa zamanda Türkiye-Paraguay İş Konseyimizi kurmayı hedefliyoruz”
Yakın dönemde Asuncion’da Türk diplomatik temsilciliğinin, Ankara’da ise Paraguay diplomatik temsilciliğinin açılmasıyla birlikte, ticari ve diplomatik ilişkilerin geleceğinin olumlu yönde etkileneceğini dile getiren DEİK Başkanı Nail Olpak, “Cumhurbaşkanımız Recep Tayyip Erdoğan, beraberinde Ticaret Bakanımızın da olduğu bir heyetle, geçen yıl Aralık ayında Paraguay’a resmi ve ilk olması açısından tarihi değerde bir ziyaret gerçekleştirmişti. Biz de Türkiye-Amerika İş Konseyleri olarak, 3 Mayıs’ta Paraguay Dışişleri Bakanı Luis Alberto Castiglioni’nin ziyareti vesilesiyle, Paraguay’da İş ve Yatırım Fırsatları Toplantımızı düzenledik. Toplantıda, DEİK ile “Paraguayan Industrial Union(UİP)” arasında imzalanan mutabakat anlaşması, programın önemli bir sonucu oldu. Türk iş dünyası olarak hedefimiz; ticaretimizi, iş birliklerimizi ve karşılıklı yatırımlarımızı artırmak. Geçen yıl 40 milyon dolar ihracat yaptığımız Paraguay’dan, 107 milyon dolarlık ithalat yaptık. Amacımız, karşılıklı ticaretimizi, dengeli bir şekilde ve hak ettiğimiz seviyelere taşımak. Son resmi temaslarda görüşülen ve ticaretin önündeki engellerin kaldırılmasına yönelik anlaşmaların bir an önce imzalanması öncelikli talebimiz. Ülkemiz ile Paraguay arasındaki yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için uygun yasal altyapının tesis edilmesi amacıyla hazırlanan Yatırımların Karşılıklı Teşviki ve Korunması Anlaşması 2018 yılı Ocak ayında Paraguay tarafına iletildi. İş dünyası olarak, gerçekleşen müzakerelerin sonucunda en kısa zamanda imzalanmasını bekliyoruz. Türkiye ile Güney Amerika Ortak Pazarı arasında bir STA imzalanması, ekonomik ilişkilerimizi daha ileriye taşımak için önemli bir adım olacaktır. Bu noktada, Ticaret Bakanlığımızın MERCOSUR ülkeleri ile blok olarak STA müzakereleri başlatma kararı alması, sevindirici bir gelişmedir. En yakın zamanda tamamına ermesini diliyoruz. Ayrıca en kısa zamanda Türkiye-Paraguay İş Konseyimizin kurulmasını hedefliyoruz.” dedi.
Satıcı: “Paraguay ile ticaretimizi geliştirmek için daha çok çaba sarf edeceğiz”
MERCOSUR üyesi olan Paraguay’ın, sadece kendi nüfusu olan 7 milyon kişiye değil, yaklaşık 270 milyon nüfusluk bir pazara erişim imkanı sunduğunu söyleyenDEİK/Türkiye-Orta Amerika ve Karayipler İş Konseyi Başkanı Oğuz Satıcı, “IMF’nin 2019 yılı tahminlerine göre Paraguay, 42 milyar 352 milyon dolar gayri safi yurtiçi hasıla, 5 bin 921 dolar kişi başına düşen milli gelir ve %3.49’luk ekonomik büyüme oranına sahip. Paraguay’da sanayiye dayalı katma değerli üretimin ve doğrudan yabancı yatırımın hızla artış gösterdiğini görmekteyiz. 2017 ve 2018 yıllarında Paraguay, Latin Amerika’daki en yüksek ekonomik büyümeyi gerçekleştirmiş bir ülke olarak vergi, maliyetler ve teşvikler açısından sunduğu avantajlar ile makroekonomik disiplin açısından yabancı iş dünyasına güvenilir bir yatırım ortamı sunuyor.Türkiye ve Paraguay arasında da özellikle tarım, gıda, enerji ve inşaat sektörlerinde önemli bir iş birliği potansiyeli bulunuyor. Bu çerçevede, ikili ticaret hacmimizin 150 milyon dolar civarında olduğunu göz önünde bulundurarak, iki ülke iş dünyası temsilcileri olarak daha çok çaba sarf etmemiz gerektiğini düşünüyoruz. Ticareti geliştirmek üzere Türkiye ve MERCOSUR ülkeleri arasında imzalanması için görüşülen ticaret anlaşmalarını da çok olumlu bir gelişme olarak görüyoruz.” şeklinde konuştu.