Murat Akyüz-Takım Tezgahları Sanayici ve İş İnsanları Derneği (TİAD) Başkanı
1980’ler, tedarik sanayisinin Türkiye’de ivme kazandığı yıllardı. Bu yıllarda bilhassa Avrupa ülkelerinde gelişen ana sanayi, Türkiye’nin tedarik sanayisine yönelik talebi artırdı. Yurdumuz sanayicileri, artan talebi karşılamak üzere; üretim teknolojileri olan takım tezgahları yatırımlarında, üniversaldan CNC’lere geçişi hızlandırdı. Bilgisayar destekli takım tezgahlarına hızlı geçiş, ihracatla güçlenmek isteyen Türkiye sanayisi için bir hamleydi. Bu hamle sonrasında otomotiv tedarik sanayi üretimi, Türkiye ekonomisi için lokomotif sektör oldu. Bugün otomotivin yanı sıra medikal, kalıpçılık, savunma ve havacılık, beyaz eşya, gemi inşa, makine teçhizat gibi kritik sektörlerin kaderini, “makine üreten makinalar” olan takım tezgahları yatırımları belirliyor.
“Open Design İstanbul ile Türkiye’yi tasarım ile dünya sanayisinde markalaştırmak istedik”
TİAD uluslararası bir dernek. Haliyle dünyayı gözlemleyerek Türkiye sanayisindeki ihtiyaçları saptayıp çözüm önerileri geliştirmek, birliğimizin önemli bir faaliyeti. Yakın zamanda hayata geçirdiğimiz Open Design İstanbul Tasarımcı-Sanayi İşbirliği Portalı, katma değerli üretimin başlangıç noktası olan endüstriyel tasarım ile mühendislik tasarımını tüm sanayi alanlarına yaymak ve ürünlerde “Designed in Türkiye” hedefiyle kurgulanan ve İSTKA tarafından fonlanan “Açık Kaynak Tasarım Merkezi ve İşbirliği Platformu Projesi” sonucu olarak faaliyet gösteriyor. Portal ile endüstriyel tasarım, imalat sanayinde yeşil üretim, sürdürülebilir ekonomi, otomasyon, Endüstri 4.0 uygulamaları ile tasarımda da ülkemizin dünyada ön plana çıkmasına destek sağlanması hedefliyoruz.
Maalesef ekonomik koşullar karşısında talaşlı imalatın şu anki gündemi “maliyet yönetimi…” Rekabetçiliğini artırmak bir yana korumak için mücadele eden Türkiye sanayisi için üretim maliyetlerini düşürmek için katma değer sağlayacak üretim teknolojilerine ihtiyaç var.
Ancak, hem finansmana ulaşımın maliyetinin yatırım için çok yüksek olması hem de hedef pazarlarımızdaki sanayi üretimi durgunluğu nedeniyle sektörün 2024 yılını yaklaşık yüzde 10 daralmayla kapatacağını tahmin ediyoruz ve 2025 için de büyüme beklentimiz yok.
TİAD üyelerinin rolü kritik
Talaşlı imalatın yapı taşı olan takım tezgahları sektörünün gündemi de kullanıcısına maliyet avantajı sağlayıp rekabeti korumayı taahhüt edecek kabiliyette üretim teknolojileri sunmak… Haliyle teknolojik üretim girişimleri ve teknoloji transferi tam da şu dönemde stratejik önemde. TİAD olarak imalatçı üye firmalarımızın yanı sıra teknoloji transferiyle de teknolojik imalatı destekliyoruz.
Endüstri 5.0’a hazırız
Endüstri 4.0 araçlarını teknolojinin ilk geliştiği alanlardan olan CNC takım tezgahlarında 20 yıldır kullanıyoruz. Bizim gündemimiz ve farkındalığımız, Endüstri 5.0 üzerine yoğunlaşmış durumda. Endüstri 5.0’ın saha uygulamalarında yaygınlaşmasıyla birlikte yapay zeka uygulamaları, robotik sistem otomasyonu (RPA), endüstriyel nesnelerin interneti (IIoT), sınır bilişim uygulamaları, nöro-fiziksel uygulamalar, artırılmış gerçeklik, sanal ikiz gibi çeşitli uygulamalar sanayide çok sık kullanılmakta. Birçok alanda kullanılan Endüstri 5.0’ın giderek yaygınlaşması ve gelişmesi, verimlilik ve sürdürülebilirlik açısından olmazsa olmaz. TİAD olarak bu konuların sanayiye entegrasyonu konusunda araştırmalarımız devam ediyor ve yakın zamanda projelerimizi somut hale getirmeyi amaçlıyoruz.