MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, yapay zeka kullanarak gerçekleştirdikleri dönüşümle şirketlerin enerjiden çalışana kadar maliyet giderlerini yüzde 50’ye kadar azaltabileceklerini belirtti.
Pandemiyle birlikte şirketlerin odak noktalarından bir tanesi dijitalleşme operasyonları oldu. Yapılan araştırmalara göre Türkiye’nin dijitalleşme endeksi yüzde 61 ve Türkiye, Çin, Malezya, Endonezya, Kenya, Filipinler, Rusya, Hindistan, Şili, Brezilya, Kolombiya’yla birlikte dijital dönüşüme en açık ülkeler arasında bulunuyor. Türkiye’nin önemli kurum ve kuruluşlarının dijital iletişimlerini üstlenen MEZO Dijital, şirketlerin dönüşümü için MEZO Techno’yu hayata geçirdi.
29 Mart Salı günü Le Meridien Otel’de tanıtımı gerçekleşen MEZO Techno hakkında bilgi veren MEZO Dijital Yönetim Kurulu Başkanı ve Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, “Araştırmalarımız sonucunda şirketlerin yüzde 96’sının anlık iletişim kuramadıklarını, yüzde 43’ünün mobil ödeme kullanamadıklarını ve yüzde 63’ünün de şirket içi operasyonlarını internete taşıyamadıklarını tespit ettik. Oysa yapay zeka teknolojisi kullanılarak gerçekleştirilen dijital dönüşüm sayesinde şirketlere altın değerinde olan ‘zaman’ kazandırılıyor. Bunun dışında operasyon verimliliği artıyor, giderler azalıyor, insan kaynaklı hatalar ortadan kalkıyor, yüksek seviye operasyon sürdürülebilirliği ve iş modelinde tutarlılık sağlanıyor. En önemlisi de büyük metrekarelere sahip server odaları tek bir kutuya sığdırılarak enerji maliyetleri dahi yüzde 50’ye varan oranlarda azalabiliyor. MEZO Techno ile şirketlerin siber güvenliklerinden şirket içi yönetimlerine kadar tüm süreçlerine dair 360 derece dijital dönüşümü sağlıyoruz” dedi. Dijital dönüşümde Singapur, İngiltere, Estonya, Japonya, Yeni Zelanda, Birleşik Arap Emirlikleri, Hong Kong ve İsrail’in ön plana çıktığını belirten Garakhanova, Türkiye’nin de dijital dönüşümde potansiyeli yüksek ülke olduğunu sözlerine ekledi. Yapay zekanın, büyük veri ve analizlerin, artırılmış gerçekliğin, siber güvenliğin, robot ve otomasyonun, bulut sistemlerin dijital dönüşümde kullanılan temel teknolojiler olduğunu ifade eden Dijital Dönüşüm Uzmanı Dr. Nabat Garakhanova, siber saldırılara da dikkat çekerek, “Siber saldırılar, 2021 yılında bir önceki yıla göre yüzde 46 oranında artış gösterdi. Türkiye, siber güvenlikteki gayretleriyle; Avrupa’da 11’inci sırada yer almaktadır. 2021’de en az 1 şirket her 11 saniyede 1 fidye yazılımı içeren bir saldırı yaşadı ve fidye yazılımı hasarının maliyeti 2015’e kıyasla 57 kat artışla 20 milyara dolara ulaştı. Dijitalleşmenin hızlandığı bir zamanda, şirketler her zamankinden daha fazla siber güvenliğe ihtiyaç duyuyor” açıklamalarında bulundu.