Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Gayrimenkul Yatırımcıları Derneği (GYODER) Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Kalyoncu, “Son bir yıldaki değişime baktığımızda, inşaat maliyetlerindeki artışı yüzde 101 olarak görürken, yeni konut endeksinde ise yüzde 96’lık bir artış var. Yani yeni konutlardaki artış, inşaat maliyetlerinin gerisinde. Bu bize şunu gösteriyor: Tabii ki işçiliğin o oranda artmamasının avantajı da bir yana, maliyetlerle ilgili geliştiricilerin aslında bir takım sübvansiyonları da sürdürdüğünü görüyoruz. Özellikle mekanik elektrik aksamlarda halen yerli üretimimizin gelişmesi gerektiğini düşünüyoruz. Buna yönelik bir destek olduğu takdirde, bu dışa bağımlı olduğumuz inşaat kalemlerinde de yerli üretim avantajını yakalayacağız” dedi.
Kalyoncu, “Özellikle büyük kentlerde herhangi bir problemi olmayan, hemen üretime dönebilecek bir arsa bulmak gerçekten zor. Bulunan arsalar da erişilebilir konut üretimi açısından maalesef bir imkan sunmuyor. Dünya ile mukayese edildiğinde bizde düz mantık, herkesin de kulağının aşina olduğu bir yüzde 50’ye yüzde 50’lik bir paylaşım oranı vardır. Eğer bir arsada oluşan değerle ilgili bir geliştirme yapılıyorsa, yüzde 50’si geliştiricinin, yüzde 50’si de arsa sahibini oluyor. Avrupa ülkeleri başta olmak üzere arsa sahiplerinin oranın dünyada yüzde 20, yüzde 30 hatta yeri geliyor yüzde 15’lere indiğini görüyoruz. Devletin, fiyatların regüle edildiği bir mekanizmayı ilk defa devreye aldığını görüyorum. Eğer bunun devamı olursa ve bu şekildeki mekanizmaların türevleri düşünülürse bu arsa payını düşürmekle ilgili de imkanlar ortaya çıkabilir” diyerek sözlerini tamamladı.
“FİYAT ARTIŞLARI İLE ALAKALI İNTERNETTEKİ İLANLAR DENETLENMELİ”
Günümüzde gayrimenkul alım satımı veya kiralaması ekseriyetle dijital platformlar üzerinden yapıldığını aktaran Mehmet Kalyoncu “Çünkü en kolay oradan bulunabiliyor ve seçenekleri görebiliyorsunuz. Baktığınız bir dairenin arka sokağındaki veya o mahalledeki başka bir gayrimenkul ile mukayese edebiliyorsunuz. Fakat bu işlemlerin yapıldığı internet sitelerinde bir ilan açmakla ilgili açıkçası bir kontrolsüzlük olduğunu düşünüyoruz. Bu sitelerde yaklaşık 800 bin gayrimenkul ilanı varmış ve bunların 64 bininde bir fiyat artırımı uygulanmış. Bir kurumsal firmanın zaten öyle bir akşamda fiyatını yenilemesi mümkün değildir. O açıdan fiyat artışlarında bu konun da kontrol edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Çünkü kontrolün olmadığı yerde kaos oluyor. Bu fiyat artışları sanki geliştiricilerin, konut üreticilerinin yaptığı artışlar gibi konuşuluyor ve öyle algılanıyor” diyerek sözlerini tamamladı.