Advertisement
  1. Haberler
  2. İŞ DÜNYASI
  3. Makarna dünyasının kalbi İstanbul’da attı

Makarna dünyasının kalbi İstanbul’da attı

featured
Screenshot
0
Paylaş

Bu Yazıyı Paylaş

veya linki kopyala

Sofraların ortak lezzeti, kültürlerin buluşma noktası ve sürdürülebilir beslenmenin simgesi makarna, bu yıl yeniden doğduğu topraklara dönüyor.

Türkiye Makarna Sektörü, Türkiye’nin makarnalık durum buğdayı üretimi, makarna üretimi ve ihracatında küresel liderliğe emin adımlarla ilerlediğini; makarna ihracatında ve üretiminde dünyada ikinci sıraya yükseldiğini açıkladı.

Türkiye’nin makarna üretimi, 2015’te 1 milyon 158 bin tondan 2024’te 2 milyon 83 bin  ona ulaşarak rekor kırdı. Makarna ihracatı ise aynı dönemde 360 milyon dolardan 932 milyon dolara yükselerek %159 oranında büyüme gösterdi. 2025’in ilk dokuz ayında ihracat hacmi 720 milyon dolara ulaşırken, sektör yıl sonu için 1 milyar dolarlık ihracat hedefine doğru ilerliyor.

Küresel Makarna Sektöründe Türkiye; Türkiye, makarna ihracatında İtalya’nın ardından dünya ikincisi konumunu güçlendirmeye devam ediyor. 2024 verilerine göre; dünya makarna ticaretinin %26.4’ünü elinde tutan Türkiye, tonaj bazında 1,5 milyon ton ihracata ulaşarak İtalya’nın %42’lik payını zorluyor. Lider ihracatçılar arasında İtalya ve Türkiye başı çekerken; Türkiye’yi Tayland, ABD ve İspanya gibi ülkeler takip ediyor. Dünya makarna ihracatında, 2015 yılından beri Türkiye’nin Dünya  Makarna   Pazarından aldığı pay  %17.6’dan  2024’te %26.4’e  yükselerek  Türkiye’yi  son 10 yılda  zirveye en yakın ülke konumuna yükseltti.

Dünya Makarna Günü 2025, “Gelenekten Geleceğe” temasıyla 24–26 Ekim 2025 tarihlerinde Conrad İstanbul Bosphorus’ta, Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) ve Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) ev sahipliğinde, Uluslararası Makarna Organizasyonu (IPO) iş birliğiyle gerçekleştirildi. Bu büyük buluşma, makarnanın tarihsel yolculuğunu yeniden hatırlatarak kültür, bilim, sürdürülebilirlik ve gastronomiyi aynı sofrada birleştirdi.

Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Aykut Göymen; Türkiye makarna sektörünün, 1970 yılında 13 tonla başlayan ihracat yolculuğu bugün 174 ülkeye yayılan gerçek bir başarı öyküsüne dönüşmüştür. Bu yolculuk, yalnızca ekonomik bir sıçrama değil, aynı zamanda Türk mutfağının küresel gastronomideki yerini sağlamlaştıran bir kültürel köprü niteliğindedir. Sektörün yenilikçi yaklaşımları, kaliteli üretim standartları ve sürdürülebilir büyüme stratejileri, bu küresel etkiyi mümkün kılan temel unsurlardır. 2025 yılında 1 milyar dolarlık ihracat hedefiyle Türk makarna sanayisi, gastronomi turizminde önemli adımlarla küresel arenada lider bir konuma yükselmeyi amaçlamaktadır. Bu vizyon, yalnızca ekonomik bir hedef olmanın ötesinde, Türk makarnasının eşsiz lezzetini ve kültürel mirasını dünya sofralarına taşıyarak, uluslararası alanda bir gastronomi elçisi olma misyonunu üstlenmektedir. Sektörümüzün bu iddialı hedefine ulaşması imkânsız değildir. Bugün kaç sektör dünyada ikinci sıraya yükselmeyi başarmıştır? Biz Türkiye Makarna Sanayicileri olarak hem yerel üreticilere ilham verecek hem de Türkiye’nin küresel gıda sektöründeki prestijini daha da pekiştirecek çalışmalarla, birlik beraberlik içinde sağlam adımlarla ilerliyoruz Geçmişten geleceğe umutla, lezzetle ve birleştirici, yapıcı değerler katarak büyüyen makarna sektörü adına; tüm paydaşları, makarnaya gönül verenleri ve bu büyük geleneğin bir parçası olmak isteyen herkesi 24–26 Ekim 2025 tarihlerinde İstanbul’da, geleneğin ve geleceğin  buluştuğu bu özel kutlamaya davet ediyoruz.”

Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Nihat Uysallı:

 “Her yıl Uluslararası Makarna Organizasyonu (IPO) tarafından dünyanın farklı bir ülkesinde kutlanan Dünya Makarna Günü, bu yıl ülkemiz ev sahipliğinde Makarna Üreticileri ve Sanayicileri Derneği (MÜSAD) ve Türkiye Makarna Sanayicileri Derneği (TMSD) iş birliği ile gerçekleştirilecek. Bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapıyor olmaktan büyük gurur duyuyoruz. Üreticilerden, tedarikçilere, akademisyenlerden karar alıcılara, sektörün tüm aktörlerinin yer alacağı bu buluşma yalnızca sektörümüzün değil, aynı zamanda küresel makarna pazarının geleceği açısından da büyük önem taşımaktadır. Makarna üretiminde  ve  ihracatında  ikinci sırada yer alan ülkemizin dünya makarna pazarındaki bu güçlü konumu bunun yanında ülkemizin durum buğdayının gen merkezi  olması ve ileri teknolojili tesislerimizle Türk makarnasının hem kalitesini hem de potansiyelini dünyada benzersiz bir konuma taşımaktadır. MÜSAD olarak bizler, bu organizasyonu sadece bir kutlama değil, aynı zamanda Türkiye’nin dünya gıda pazarındaki liderlik iddiasını güçlendirecek bir adım olarak görüyor, Dünya Makarna Gününün hem ülkemizin sektördeki konumunu güçlü bir şekilde göstereceğine hem de potansiyelimizi harekete geçireceğine inanıyoruz. Tüm paydaşlarımızı bu değerli buluşmaya davet ediyor, ortak akıl ve iş birliğiyle makarna sektörünün geleceğine hep birlikte yön vermeyi arzuluyoruz.”

 

Makarna dünyasının kalbi İstanbul’da attı
+ - 0

Tamamen Ücretsiz Olarak Bültenimize Abone Olabilirsin

Yeni haberlerden haberdar olmak için fırsatı kaçırma ve ücretsiz e-posta aboneliğini hemen başlat.

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

0/30 karakter

Giriş Yap

Business World Global ayrıcalıklarından yararlanmak için hemen giriş yapın veya hesap oluşturun, üstelik tamamen ücretsiz!

Bizi Takip Edin