Business World Global

Lojistiğin dijital platformu: Tırport

Lojistiğin dijital platformu: Tırport
29 Ağustos 2024 - 9:52

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Tırport, sahip olduğu teknolojilerle, Orta Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya uzanan aksta 1,5 milyon küçük nakliyeci ve bireysel kamyon sahibinin bir numaralı işvereni olmayı hedefliyor.

App Store’un devreye girmesiyle dünyada akıllı telefon devriminin başladığını kaydeden Tırport kurucu ortağı Dr. Akın Arslan, akıllı telefonların bir iş, alışveriş, ödeme, sağlık, eğitim ve eğlence aracına dönüştüğüne işaret etti.

Bu devrimin nereye gideceğini 2009 başlarında erken görenlerden birisi olduğunu ifade eden Dr. Akın Arslan, Tırport’un kuruluş hikayesini paylaştı.

“Tırport dev bir operasyona dönüştü”

2009’da bugünkü Uber’in varlığından tamamen habersiz olarak bir taksi uygulaması tasarladığını aktaran Arslan “Başka devam eden yatırımlarım nedeniyle, bu projeye tek başına işe girmem güç görünüyordu. Türkiye’de önde gelen yatırımcıları ziyaret ettim. Heyecanla onlarca defa projeyi anlattım. 3,5 metre uzunluğunda P&L’ler paylaştım. Maalesef hiçbirini ikna etmeyi başaramadım. Zaten 2010 gibi ABD’de Uber, Almanya’da MyTaxi, İngiltere’de GetTaxi çıkmıştı. Daha sonra 2013 başında Türkiye’de de BiTaksi canlıya geçti. Biz hayata geçiremedik, ama bu yeni nesil konum-tabanlı, gerçek-zamanlı pazaryeri uygulamasının birçok alanda hakim olacağını iyi gördüm.  İş modelini pas geçmek istemedim. Global danışmanlık ve proje yönetimi şirketimle uzun yıllar lojistik sektöründeki çeşitli aktörlere danışmanlık vermiştim, yeniden yapılanma süreçleri içinde olmuştum. Türkiye’de bireysel kamyon sahipliğinin çok yüksek olduğunu, Türkiye’nin önde gelen lojistik firmalarının bile günlük kontratlı taşımalarının çoğunu nakliye sitelerinden buldukları kamyonlarla yaptıklarını iyi biliyordum. Buradan hareketle 2014’te aynı işi yük sahibi ile kamyoncuyu buluşturmak için yapmaya karar verdim. Tohum aşamasında yanıma yatırımcı aradım, ama Türkiye’de fikre yatırım maalesef yok. 2015’te bu işi mutlaka hayata geçirmeye karar verdim. Bazı yakın dostlarımdan da destek alarak, kendi tohum yatırımımızı kendimiz yaptık. Kuleli Askeri Lisesi’nden yakın arkadaşım olan Hakan Özçubukçu ve uzun yıllardır birlikte çalıştığım, sağ kolum, en önemli iş ortağım Burcu Kale’yi de yanıma kurucu olarak alarak, bu işe 2015 Kasım’ında Tırport hikayesine başladık. 150m2’lik ilk ofisimizi kiraladık, 8 kişiyle yola çıktık. Bu yolculuk, bugün 50 kişilik ekibimizle, 7 dilde, 10’un üzerinde ülkede faaliyet gösterdiğimiz, 100 bini aşkın üye kamyoncusu olan, 3 binin üzerinde üye KOBİ ve büyük yük vereniyle dev bir operasyona dönüştü. Önümüzdeki 5 yıl içinde; Avrupa’dan Çin’e ve Afrika’ya uzanan hatta günlük 30 binin üzerinde FTL, LTL ve intermodal taşımayı yöneten, 1,5 milyonun üzerinde üye kamyoncuya sahip global bir dijital ağa dönüştürmeyi hedefliyoruz. Lojistik işinin gelecekteki yüklenicileri, Dijital yük servisleri ve ağları olacaklar. Tırport dünyada bu işin öncü teknolojilerinden birisidir” dedi.

“KOBİ’lere güvenilir kamyonlar tedarik ediyoruz”

Tırport’un sahip olduğu teknolojilerle lojistik sektörünün tüm paydaşlarına değer yarattığını anlatan Dr. Akın Arslan “Türkiye hariç 10’un üzerinde ülkede, 7 farklı dilde, tüm dijital platformlardan (web/iOS /Android /Tablet) hizmet veriyoruz. Her gün binlerce FTL taşımanın uçtan uca izlenmesi, yönetilmesi ve raporlanmasına katkı sağlıyor, onlarca lojistik firması, üretici ve binlerce KOBİ’ye güvenilir kamyonlar tedarik ediyoruz. Tırport, lojistik operasyonların tüm dijital platformlardan uçtan uca yönetilmesi, ihtiyaca uygun, güvenilir ve müsait kamyonlara kolayca erişilmesini sağlarken, kamyoncuların istedikleri yer ve zamanda yüke kolayca ulaşabilmelerini mümkün kılıyoruz. Her gün onlarca bireysel kamyon sahibine, yükle yolda ilerlerken, dönüş yüklerinin akıllı bir şekilde organize edilmesinde değer yaratıyoruz. Küçük filo sahiplerinin, filolarını ve şoförlerini etkili bir şekilde cepten yönetebilmelerine olanak veriyoruz” ifadelerini kullandı.

Arslan son olarak, Tırport olarak sahip oldukları teknolojilerle Orta Asya’dan Avrupa ve Afrika’ya uzanan aksta 1,5 milyon küçük nakliyecinin ve bireysel kamyon sahibinin bir numaralı işvereni olmayı hedeflediklerini ve günde 30 binin üzerinde FTL taşımayı yönetebilmeyi planladıklarını söyledi.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]