Türkiye’nin inovatif kargo sistemini hayata geçiren “Kargoist” büyüdükçe gelişen e-ticaret lojistiğindeki sorunlara yenilikçi çözümler hedefiyle yola çıktı.
Pandemi döneminin en çok büyüyen sektörü e-ticaret olurken, internetten sipariş oranı kısa sürede%159 büyüdü. E-ticaretle aynı paralelde büyüyen sektörlerden biri olan last mile (Bir depoya getirilen malların tam olarak paketlenmesini ve doğrudan müşteriye gönderilmesini sağlayan bir tedarik zinciri yönetiminin son ayağıdır) alanında hizmet veren Kargoist, özellikle e-ticaret taşımacılığına teknolojik yenilikler getirerek pazarda adından söz ettirmeyi başardı.
Pandeminin başladığı 2020’de yüzde 300, devamındaki 2021’de yine aynı başarı yüzdesiyle yüzde 300 büyüme gösteren, geçen yıl sadece 9,5 milyon e-ticaret ürünü taşıyan Kargoist, bu büyümeleri esnek yapısı ve her daim hizmet kalitesini ön planda tutmasına borçlu.
Kargoist’in kurucularından İsak Temel bu başarıyı “Türkiye pazarının en önde gelen dağıtım hizmet sağlayıcılarından biri haline gelmemizin en önemli noktalarından biri de organizasyonel yapımız ve müşteri beklentilerinin üstünde hizmet anlayışını benimsememizdir. Kargoist olarak, İstanbul’da başlayan yolculuğumuz, şu anda 22 ilde 40 şubesiyle 1000’in üzerindeki çalışma arkadaşlarımızla birlikte hız kesmeden devam ediyor” sözleriyle açıkladı.
GELİŞİMLER YAZILIMLARLA DEVAM EDİYOR
E-ticarette End-to-end hizmet verme üzerine yatırımlar yapan Kargoist “Fulfillment Center” kurulumları üzerinde çalışmaları devam ederken bir taraftan da kullanacağı sistemlerin yazılımını Bilişim Vadisi’nde kurulan AR-GE ekibinin çalışmalarıyla oluşturuldu. Kargoist yakında kendi geliştirdiği yazılımlar üzerinden çalışacak ilk Fulfillment Center’ı hizmete açacak.
Bilişim Vadisi’nde ayrıca taşıma yönetim sistemi ve rotalama yazılımları da tamamlanırken bu yazılımlar sayesinde end-to-end sürecinin kusursuz işlemesi ve iş ortaklarıyla yapılacak dağıtımın mükemmelleşmesi sağlanacak.
Kargoist’in kurucularından Alim Yazlı, 2022’de firmanın başlatmayı düşündüğü projelerini şu sözlerle açıkladı: “2022 içinde sürdürülebilirlikte devreye almaya planladığımız diğer projelerimizi Kargoistbox kutuları ile teslimatlara başlamak, esnaf noktalarından teslim alınmasına teşvik etmek, 2022 yıl içerisinde paket dağıtımlarında elektrikli araç kullanımını %25’in üzerine çıkarmak.”
TÜRKİYE’DE BİR İLK: SCOOTERLA DAĞITIM
Kargoist’in yenilikleri sadece yazılımda değil saha uygulamalarında da aktif. Türkiye’de ilk kez scooter ile dağıtım yapan firma olan Kargoist bu sayede şehir içinde daha hızlı ve daha pratik bir dağıtım ağına kavuştu.
E-ticaret dağıtımındaki sorunlara esneklikle çözümler getirmeyi hedefleyen firmanın teslimat opsiyonlarını geliştirmeye yönelik çalışmaları devam ederken, paket özelliğine göre taşımacılık için de yenilikçi çözümler geliştiriliyor.
– Bize Kargoist’i anlatır mısınız? Kargoist nasıl bir kargo firmasıdır?
Alim Yazlı: Kargoist 2012 yılında kurulmuş olup sektörde butik hizmet anlayışı ile iş ortaklarına çözüm üreten ve mutluluk taşıyan bir firmadır. Bizler özellikle teslimat odaklı çalışarak e-ticaret tarafında satış yapan firmaların satış kaybının önüne geçecek şekilde %99,8 teslimat performans göstermekteyiz. Bununla birlikte taşıdığımız paketlerin teslimatındaki mutluluklara tanık oldukça işimizi ve görevimizi daha da çok sevmekteyiz.
– Kargo firması kurma fikri nasıl oluştu? Pazardaki hangi açığı gördünüz?
İshak Temel: Alim Bey ile birlikte uzun yıllar kargo sektöründe satış süreçlerinde çalışıyorduk. Bundan dolayı bir çok farklı sektörden farklı firmalar ile görüşme fırsatımız oldu. Yaptığımız bu görüşmelerde kargo firmalarının hizmetleri konusunda aldığımız geri bildirimlerin en başında mevcut firmaların firma çalışma sürelerine göre hiç esneklik sağlamaması ve akabinde hizmet kalitesindeki olumsuz durumlarından bahsediyorlardı. Hemen hemen görüştüğümüz tüm firmalarda bu tarz geri bildirimleri toparlamış bizler ne yapabilirizi değerlendirirken çalıştığımız firmalardan bir tanesi bizim İstanbul içerisinde dağıtım yapmamızı rica etti. Bu rica ile birlikte bizlerinde düşüncesinde olan bu fikiri canlıya alarak ilk dağıtımımızı İstanbul’da başladık. Sonrasında burada özellikle sektörün butik çözümler ile birlikte iyi bir hizmet kalitesi görüp deneyimledikçe de diğer firmalara hizmet vermeye başladık. Şuanda 25 ilde günlük 100 bin paketlere ulaşan dağıtımımızla hizmet veren koca bir şirket olduk.
– E-ticaret lojistiği alanındaki müşteri yelpazenizden söz eder misiniz? Sektörlere özel çözümleriniz var mı?
İshak Temel: Sektörde ulusal ve global öncü bir çok tekstil, ayakkabı, kitap, ev grubu, hızlı tüketim ve lojistik firmalarının alıcılarına teslimatlarını gerçekleştirmekteyiz. Hizmet verdiğimiz iş ortaklarımızdan bazıları; Lcwaikiki, İnditex (Zara, Bershka, Pull&Bear, Massimo Dutti ve diğer tüm markaları), Flo, Modaselvim, Modanisa, Bkm, M&S, Gap, Arvato Bertelsmann, Penti, Oxxo, English Home, Evidea’dır. İş ortaklarımıza standart teslimat hizmetlerinin yanında gün içi teslimat, randevulu teslimat, ertesi gün teslimat, mağazalardan alıcılara teslimat, kapıdan iade toplama, mağazalardan mağazalara teslimat ve ayrıca yoğunluklarında ekstra çalışma planlaması yaparak özel teslimatlar ile çözümler üretmekteyiz.
– Gelecek hedefleri neler?
E-ticaret sektörü hızla büyümekte olup farklı ihtiyaçlar ortaya çıkmaktadır. Öncelikle hizmet verdiğimiz il sayısını 25’ten 81’ile çıkartmayı planladık, sonrasında ise last mile tarafındaki teslimat modellerini çeşitlendireceğiz. Böylelikle iş ortaklarımıza daha fazla ilde ve teslimat modellerindeki çeşitlilikle hizmet kalitelerini artırmayı hedeflemekteyiz.
“Yeni nesil kargo deneyimi” cümlesiyle tanımlanıyorsunuz. Pandeminin de etkisini üzerinde barındıran bu kavramı nasıl yorumluyorsunuz? Kavramı bize anlatabilir misiniz?
İshak Temel; “Yeni nesil kargo deneyimi” ni açmak gerekirse burada özelliklepandemide en çok şikaye tedilen iki konu vardı. Bunlardan 1 tanesi kargonu doğru izlenebilirliğinin sağlanamaması diğeri ise paketin teslim edilememesiydi. Geleneksel firmalar bu dönemde gerekli reaksiyonu göstermediği için butik ve teknolojiye yatırım yapan kargo firmaları yeni nesil olarak tanımlandı ve bu dönemde öne çıktı. Sonrasında artık her firma bu taraftaki kaslarını güçlendirerek buradaki fark minimize edildi ve yine hizmet kalitesi ön plana çıktı. 2022 2. Dönemi itibari ile buradaki zinciri tam anlamıyla tamamlayamayan firmalar da maalesef sektörden ayrılmak durumunda kalacaklar.
Yurt dışına açılma hedefiniz var mı? Varsa ne zaman ve öncelikle hangi pazarlar?
Alim Yazlı: Yurtdışı için hedeflerimiz var ama önce iç piyasadaki yapı taşlarını oturtup sonrasında tam olarak gücümüzü bu tarafa vermek istiyoruz. Yalnız bunu yaparken de bu tarafı ihmal etmiyor tabiki yurtdışı için butik çalışmalar da gerçekleştiriyoruz. Önümüzdeki dönem içerisinde de buraya özgü ürettiğimiz hizmetimizin paylaşımlarını da paylaşmış olacağız. Yapacağımız bu çalışma Avrupa tarafında başlayıp tüm dünya olacak şekilde organize edeceğiz.