Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
İş Bankası, her müşterisine tamamen kendi ihtiyaçlarına özel tasarlanan finansal çözümleri ve hizmetleri doğrultusunda kişiselleştirilmiş yalın ve kesintisiz bir bankacılık deneyimi yaşamasını sağlıyor. İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle “Yıllardır dilimize yerleşmiş olan havale, EFT kavramlarının adının “fon transferi” olacağını öngörüyoruz” dedi.
Geleceğin bankası olma vizyonu çerçevesinde dijitalleşmeye yatırım yapmayı 2021 yılında da sürdürdüklerini vurgulayan İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle “Sürdürebilirlik vizyonumuzu odağa alarak dijital teknolojileri uçtan uca tüm süreçlerimize entegre ediyor ve verimliliğimizi artırıyoruz. Geçtiğimiz yıl da bu doğrultuda müşterilerimize daha hızlı, daha kolay ve sürtünmesiz bir bankacılık deneyimi sunmak için İşCep’i geliştirmeye devam ettik. 10 milyonu aşkın kullanıcısının her birine özel kişiselleştirilmiş bankacılık deneyimi yaşatan İşCep’in 530 fonksiyonu ile gerek bireysel gerekse ticari müşterilerimizin işlemlerini bulundukları yerden, kolayca ve sürtünmesiz şekilde yapmalarına imkân sağlıyoruz. Türkiye’nin en çok işlem çeşitliliğine sahip mobil bankacılık uygulaması olan İşCep’in, müşteri beklentilerine paralel olarak işlem çeşitliliğini artırıyor, her müşterimizin tamamen kendi ihtiyaçlarına özel tasarlanan finansal çözümler ve hizmetler doğrultusunda kişiselleştirilmiş yalın ve kesintisiz bir bankacılık deneyimi yaşamasını sağlıyoruz” diyor.
İŞ BANKASI’NDAN KESİNTİSİZ DİJİTAL HİZMET
Fonların Anlık ve Sürekli Transferi (FAST) ile Kolay Adres tanımlama/para aktarma ve uzaktan müşteri edinimi, geçtiğimiz yıl bankacılık sektöründe dijitalleşme alanında yapılan en önemli düzenlemeler olduğunu aktaran Lüle “Biz de bu hizmetleri hızlı bir şekilde dijital kanallarımızda sunmaya başladık. Dijitalleşmeye çok olumlu katkı sağlayan FAST ile ödeme sistemlerine yeni bir halka eklendi. Gelişen teknolojilere paralel olarak bireylerin davranışlarındaki değişimle ortaya çıkan daha fazla pratiklik, hız ve kolaylık yönündeki beklenti karşılandı. Sürtünmesiz dijital çözümlere örnek olan bu anlık ödeme yönteminin zamanla nakdin yerini alacağını ve yıllardır dilimize yerleşmiş olan havale, EFT kavramlarının adının “fon transferi” olacağını öngörüyoruz” diyerek gelecek öngörüsünü paylaştı.
HER 4 MÜŞTERİDEN 1’İ DİJİTALDEN GELDİ
Uzaktan müşteri olma ile bankacılık sektöründe müşteri kazanım süreçlerinin uçtan uca dijitale taşındığını söyleyen Sezgin Lüle “Bu süreç, bankalar ve müşteriler arasındaki ilişkilerin mekân bağımsız kurulabilmesini ve bankacılık hizmetlerine daha hızlı ve kolay erişilmesini sağladı. Müşterilerimiz şubeye gitmeye, ıslak imzaya gerek kalmadan dakikalar içinde İşCep’ten İş Bankası müşterisi olabiliyor. 1 Mayıs 2021’den 2021 yılı sonuna kadar aldığımız uzaktan müşteri olma başvurusu yaklaşık 250 bin oldu. Yeni bireysel müşterilerimizin yüzde 22’sini uzaktan müşteri olma yöntemleri ile kazandık. Bankamızın dijital yolculuk stratejisine önemli katkı sağlayan yeni düzenlemenin, potansiyel müşterilerimizin bankacılık sistemine, finansal piyasalara erişimini ve tabana yayılımı genişletici bir katkı sağlayacağına inanıyoruz. Müşteri olma süreçleri dijitalleştikçe bankacılık sistemi çok daha kolay ulaşılabilir olacak; bireylerin bankacılık ile olan ilişkileri çok daha hızlı gelişecek. Bu gelişim, ülke ekonomisi açısından kaynak kullanımı adına da büyük katkı sağlayacak” diyor.
YAPAY ZEKA İLE KOLAY BÜTÇE YÖNETİMİ
‘Bankacılığın anlamlı olan tüm süreçlerinde yapay zekâ ve robotik otomasyon teknolojilerinin kullanımının arttığını gözlemliyoruz’ diyen İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle, şöyle devam etti: “Biz de müşterilerimizin finansal yolculuklarına değer katan, kişiselleştirilmiş ve proaktif çözümlerle eşlik etmek amacıyla birçok alanda yapay zekâ teknolojilerinden faydalanıyoruz. Makine öğrenimi ve doğal dil işleme teknolojisiyle geliştirdiğimiz sanal asistan uygulamamız Maxi ile müşterilerimizin hem yazarak hem de konuşarak bankacılık işlemlerini tek bir adımda kolaylıkla yapmalarına ve benzersiz kişisel finans yönetimi yetenekleriyle geçmiş ve gelecek harcamalarına yönelik zengin iç görüler sağlayarak bütçe yönetimine destek oluyoruz. Sahip olduğu 445 yeteneğiyle istedikleri her an müşterilerimizin yanında ve onlarla birebir etkileşim halinde olan Maxi, yüzde 95’i aşan oranda anlama başarısı gösteriyor. Sanal asistan uygulamamız, 3,5 yılda 9,4 milyon kullanıcıya ulaşırken, 112 milyonu aşkın başarılı diyalog gerçekleştirdi.”
FINTECH’LERLE İŞ BİRLİĞİ ÖNEM TAŞIYOR
Her dönemde ülkemizde girişimciliği ve girişimleri destekleyen bir kurum olduklarını söyleyen Sezgin Lüle “Yeni iş modellerinin ve iş sahalarının gelişmesinde öncü rol oynadık. Kullanıcı dostu ve inovatif hizmetler sunabilmek için işbirlikçi ekosistemleri çok önemsiyor, diğer girişim ve kuruluşlarla iş birliğinin artırılması amacıyla sistematik şekilde çalışıyoruz. E-ticaret alanındaki yetkinliklerimizi Pazarama ile kapsayıcı, kaliteli ve yenilikçi bir ekosisteme dönüştürdük. Alıcı ve satıcıların birbiriyle kesintisiz, kolay bir iletişim kurduğu Pazarama da yolculuğuna ilk olarak Maximum Mobil’de başladı. Zorunluluğun ötesinde bir vizyon olarak değerlendirdiğimiz “açık bankacılık” yaklaşımımız doğrultusunda, fintech’ler ile yapılan iş birliklerine çok önem veriyoruz. Bu kapsamda ilk adımı 2018 yılında 14 API ile açtığımız API Portalımız ile attık. Bugün API sayımızı 54’e çıkardık. Mevcutta devam eden 15 entegrasyon sürecimizin sayısını da günden güne artırıyor ve ekosistemimizi devamlı büyütüyoruz. Ayrıca bu yıl robotikle yapay zekayı birleştirerek süreçlerimizi daha da akıllı, verimli ve yalın bir hale getirmeyi hedefliyoruz” diyerek girişimcilere verdikleri desteklere devam edecekleri mesajı verdi.
ÖNCELİK: GÖRÜNMEZ BANKACILIK
Gelecekteki temel stratejik önceliklerinden ilkinin, açık bankacılık ve servis modeli bankacılığı olduğunu ifade eden İş Bankası Genel Müdür Yardımcısı Sezgin Lüle son olarak şunları söyledi: “Açık bankacılık düzenlemeleri sayesinde finans sektörünün daha rekabetçi ve yenilikçi hale gelmesi ve bankacılık fonksiyonlarının üçüncü parti kuruluşların da kullanımına açılması, tüketicilerin finansal hizmetlere daha iyi ve kişiselleştirilmiş deneyim ile ulaşabilmelerini sağlayacak. Servis modeli bankacılığı ile kapsayıcılık artacak.
Görünmez bankacılık bir diğer önceliğimiz. Buradaki vizyonumuz, müşterilerimize ihtiyaç duydukları anda, bulundukları ve çözüm aradıkları temas noktalarında sürtünmesiz bir deneyim sunmak. Görünmez bankacılık odağındaki faaliyet ve uygulamalarımızı hem müşterilerimize hem de hizmet sunduğumuz temas noktalarının sahibi iş ortaklarımıza değer yaratma hedefiyle geliştiriyoruz.”