Business World Global

Hakan Aydoğdu: Ar-Ge çalışmaları bir devlet politikası olarak ele alınmalı

Hakan Aydoğdu: Ar-Ge çalışmaları bir devlet politikası olarak ele alınmalı
07 Eylül 2023 - 11:00

Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com

Tezmaksan, kurulduğu günden bu yana sanayinin çözüm ortağı olurken daha da ileri taşıma misyonu doğrultusunda Ar-Ge yatırımlarına hız kesmeden devam ediyor.

40 yılı aşkın bilgi birikimi ile Türkiye makine pazarının lider markası olarak talaşlı imalat sanayisinde; CNC satış, servis, kiralama, teknolojik danışmanlık, finansman, yazılım ve eğitim konularında hizmet veren Tezmaksan’ın Genel Müdürü Hakan Aydoğdu ile Ar-Ge yatırımlarını, Türkiye’nin inovasyondaki geldiği noktayı ve sektörü konuştuk.

Ar-Ge ve inovasyonun öncü kuruluşlarından olan Tezmaksan ile ilgili bilgi verir misiniz?

Yenilikçi atılımlarda bulunarak geliştirdiğimiz iş modellerimiz sayesinde 1981 yılından bu yana Türkiye sanayisinde katma değer yaratıyoruz. Talaşlı makine satışı yapan lider bir marka olmanın ötesinde sanayicinin üretim faaliyetlerini kolaylaştırmaya da odaklanıyoruz. Sanayinin Endüstri 4.0 yolculuğunda teknoloji liderliğine ulaşabilmesi için veri analizi çalışmaları yürüttük. Bu doğrultuda makine analiz platformumuz Kapasitematik doğdu. Ayrıca talaşlı imalat sektör oyuncularını bir araya getirebilmek amacıyla parkurda.com isimli B2B e-ticaret platformu, robotlu otomasyon sistemlerini yerlileştirmek, üretime hız vermek ve ihracat taleplerini karşılayabilmek amacı ile Yerli Üretim belgesine sahip CubeBOX robotlu otomasyon sistemlerini sanayinin hizmetine sunduk. Bunun yanı sıra 2019 yılında talaşlı imalat sektörüne sermaye ihtiyacı olmadan teknolojiyi yenileme fırsatı sunmak ve rekabet güçlerini artırmak amacı ile Teknoloji Kiralama modelini kazandırdık.

Ar-Ge çalışmalarınız ne durumda? 

Tezmaksan olarak kurulduğumuz günden bu yana sanayinin çözüm ortağı olurken daha da ileri taşıma misyonu doğrultusunda Ar-Ge yatırımlarımıza devam ediyoruz. Nitekim Kapasitematik, CubeBOX, parkurda.com bu doğrultuda hizmete sunduğumuz çıktılar arasında. Bunların yanına yenilerini eklemek için çalışıyor ve bunun için Ar-Ge’ye yıllık 1 milyon Euro ayırıyoruz. Şu an halihazırda yürüttüğümüz inovatif Ar-Ge proje ve çalışmalarımız aşağıdaki gibidir.

-CNC İşleme Merkezleri için Modüler ve Esnek Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi

-Robot Parmak Tutucularının Cr-Co Malzemeden Hibrit Üretim Teknikleri ile Üretilmesi

-Topoloji Optimizasyonu ile Tezgâh Gövdesi Hafifletme Projesi

-Çok Maksatlı Tezgahların Freze-Torna Fener Millerinin Termo-Mekanik Tasarımı

-CNC İşleme Merkezleri için Modüler ve Esnek Üretim Teknolojisi Geliştirilmesi

Ürün çeşitleriniz nelerdir? Hangi sektörlere hizmet veriyorsunuz?

Ürün çeşitliliğimiz arasında CNC tezgahlar, Universal tezgâh, freze, testere ve tornalar, aksesuarlar, robotlu otomasyon sistemi CubeBOX yer alıyor. Hizmet verdiğimiz sektörler arasında ise makine imalatı, otomotiv, havacılık ve savunma bulunuyor.

Kısa ve orta vadede inovasyon çalışmaları ile ilgili planları nelerdir?

İnovasyon ya da yenilik bizim için bir sonuçtan ziyade süreci ifade ediyor. Dolayısıyla bir ürünün kullanım süresi boyunca uğradığı her türlü değişikliği, sebep-sonuç ilişkili içinde PDM ve PLM modüllerimize kaydederek, kurumsal hafızamızı da her an güncel tutuyoruz. Bunun için de şirket genel bütçemizde Ar-Ge harcamaları için herhangi üst bir limit tutmuyoruz. Bu konuda herhangi bir kısıtlamamız yok. Yani bütçeyi aştık, seneye değerlendirelim gibi bir tutumuz olmadı, olmayacaktır da. Yeter ki yeni fikirler gelsin. Bundan dolayı bu seneki robot firmamızın Ar-Ge harcamaları, ciromuzun yüzde 14’üne tekabül ediyor. Ülkemizdeki şirketlerin Ar-Ge harcamalarının ciroları ile oranlarına bakıldığında oldukça yüksek bir değer. Bu oranların daha da yükselmesi gerek çünkü ülkemiz bunu yapabilecek bilgi ve deneyime sahip.

2023 yılı için Ar-Ge bütçesi ve yatırımlarınız ne durumda?

Yılın ikinci yarısında Sivas’ta 15 milyon Euro yatırım ve 37 milyon 500 bin TL’lik inşa bedeliyle fabrikamızın açılışını gerçekleştireceğiz. Bunun yanı sıra ek yatırımımızı da tamamlamayı planlıyoruz. Mevcut 10 bin m²’lik alanı yeni yatırımla 18 bin m² daha ekleyeceğiz. İlk faz yatırımımız 10 bin m²’lik alanı tamamlandı ve bu sayede üretim kapasitesini yüzde 300 oranında artırmayı planlıyoruz. Ayrıca 2 milyon TL’lik yatırımımız Parkurda Pazaryeri’ni de kullanıcılarla buluşturmayı amaçlıyoruz. Sektör özelinde ilk olma özelliğini taşıyan ve tüm Türkiye’deki tedarikçilerin kendi online mağazalarını açarak ürünlerinin satışını vakit kaybetmeden yapabileceği platform, ilerleyen süreçte Avrupa ve Amerika kıtasında da hizmete girecek. Daha önce bahsettiğim gibi toplam 1 milyon Euro’luk bütçemiz var ve ihtiyaç halinde Ar-Ge bütçesini aşmak ile alakalı herhangi bir kısıtımız yok.

Türkiye’deki Ar-Ge kültürünü ve kamunun Ar-Ge teşviklerinin mevcut durumunu nasıl değerlendiriyorsunuz?

Türkiye’de Ar-Ge konusunda eksik olan, organize bir şekilde hareket edebilmek. Her şirket münferiden bir yol haritası çiziyor ve buna bağlı harcamalar yapıyor. Güney Kore örneğinde olduğu gibi Ar-Ge çalışmaları bir devlet politikası olarak ele alınmalı ve organize edilmeli ki ortaya çıkan değer katma değerli olsun. Kuvvetler bileşkesinde olduğu gibi herkes aynı yöne yumruk atarsa, ortaya o kuvvetlerin toplamı kadar bir değer çıkar. Aksi yönlerdeki yumruklar da değeri düşürür. Bu sebeple Ar-Ge kültürü ve teşviklerinin genel bir yaklaşımdan ziyade bir proje ile yürütülmesi ehemmiyet taşıyor.

Kurulduğunuz ilk zamanlarda hedefleriniz nelerdi, günümüzde hangilerine ulaşabildiniz?

Tezmaksan olarak kurulduğumuz ilk yıldan bu yana kendi alanımıza yenilikler katan, liderlik eden ve ihracatla ülkesine her geçen gün daha fazla değer katma vizyonunu benimsemiştik. Bugün geldiğimiz noktada 42 yıllık bilgi birikiminin ve kurumsal hafızanın da desteği ile bu yaklaşımı özümsemiş ve çalıştığımız her projede, her Ar-Ge ve/veya Ür-Ge çalışmasında bu doğrultuda katma değer sağlayarak ilerleyip ülkemiz sanayisinin üretim gücüne değer katıyoruz.

İnovasyon yalnızca teknoloji başlığında değil, hayatın her alanında ve tüm süreçlerinde gerekli. Türkiye’de inovasyona bakış açısını nasıl değerlendirirsiniz?

Öncelikle inovasyonun ne olduğunu özetlemek faydalı olur. Çünkü bazen Ar-Ge ve Ür-Ge çalışmaları sonucu ortaya çıkan ürünler, icatlar ve yüksek teknolojik ürünlerin ne olduğu konusunda anlam karışıklığı ortaya çıkabiliyor. Bir inovatif ürünün muhakkak yüksek teknolojik ürün olması gerekmiyor. Ya da bir icat da olmayabilir. Bir örnek ile açıklamak gerekirse, hemen hepimizin kullandığı akıllı telefonları ele alalım. Telefon, radyo, bilgisayar, video, kamera senelerdir hayatımızdaydı. Akıllı telefonların hayatımıza girdiği dönemden çok çok önce bunlar icat edilmişti. Buradaki inovasyon, saymış olduğumuz tüm fonksiyonların telefonda buluşturulması. Ya da kahvaltılarda kullanılan fındıklı çikolata kreması. Fındık ve çikolata hayatımızın her yerinde iken bunların bir araya getirilip yeni bir ürün olarak sunulması inovasyon kavramının en güzel örneklerinden biridir. Kısacası inovasyon bir icat değildir. Biz de Tezmaksan olarak tüm çalıştığımız projelerde 42 senelik bilgi birikimi ve müşteri talep ve ihtiyaç analizleri ile yenilikçi ve yaratıcı yaklaşımlarla, ürünlerimiz akıl katarak ticari başarı sağlamak ve bunu sürdürülebilir halde tutmak noktasında emin adımlarla ilerliyoruz.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]