Visa’nın Fintech Fast Track programı, tüketici ve iş yerleri için yenilikçi dijital alışveriş deneyimleri oluşturulması ve yeni nesil finans teknolojilerinin Visa ağına katılmasını sağlıyor. Yıllık bazda yüzde 360 büyüme kaydeden Fast Track programı; dijital cüzdanlar, işletmeler arası (B2B) uygulamalar ve dijital para birimi gibi yeniliklerin hayata geçmesine destek veriyor.
Kart sahipleri ve iş yerlerinin, günlük alışverişlerinde temassız, mobil ve çevrimiçi ödemeleri giderek artan bir hızla benimsemesi sonucu, tüm Avrupa’da ödeme yapma ve alma şekilleri hızla değişiyor. Para yönetiminin ve alışverişin dijitalleşme hızı ile birlikte fintech’ler, tüketicilerin ve iş yerlerinin ödeme yapma ve ödeme kabulü alanındaki ihtiyaçlarını karşılayan yeni, güvenli yolların geliştirilmesinde önemli bir rol oynuyor. Visa bugün yaptığı açıklamayla; Fintech ekosistemine daha fazla destek sağlamak amacı ile hayata geçirdiği Fintech Fast Track programının yeni bileşenlerini duyurdu:
- Fintech’lerin büyümeyi hızlandırmalarına ve müşterilerine daha iyi hizmet vermelerine yardımcı olacak bir “İş Ortağı Kılavuzu”
- Fintech’lerin dijital düzenleme ve diğer hizmetler için Visa’nın iş ortaklarıyla bağlantı kurmasını sağlayacak “Visa Ready for Fintech Enablers” adlı bir sertifika programı
Dünyanın dört bir yanındaki önde gelen fintech’ler, dijital cüzdanlar, dijital bankacılık, ‘Şimdi Satın Al, Sonra Öde’, B2B ödemeler, uluslararası para transferleri, fatura ödemeleri, ödeme altyapısı ve kişiden kişiye ödemeler de dahil olmak üzere birçok kategoride Visa ile çalışmayı giderek daha fazla tercih ediyor.
Visa ile ortaklık yapan fintech’lerin son örnekleri arasında Türkiye’den Paycell, ininal ve Param olmak üzere Bankable (Birleşik Krallık), Conotoxia (Polonya), Enfuce (Finlandiya), Modulr (İngiltere), PayPal (ABD), Railsbank (Birleşik Krallık) ve Vivid Money (Almanya) bulunuyor.
Visa Türkiye Genel Müdürü Merve Tezel, Visa ile iş ortaklığı yapan fintechlerin, finansal hizmetleri dijitalleştirmek ve aynı zamanda dokundukları tüketicilerin ve işletmelerin yaşamlarını kolaylaştırmak üzere Visa Fast Track Programı’nı ve Visa ağını kullandıklarını belirterek, program hakkında şunları söyledi; “Fast Track programı aracılığıyla, fintech’lere ürünlerini hayata geçirmeleri için basit bir araç seti sağlıyoruz. Çevrimiçi lisanslama, kart tasarımı ve benzeri noktalarda sağladığımız kaynaklar, Fast Track programımızı fintechler için cazip kılıyor. Türkiye’den de, bu programa dahil olmuş başarılı fintech’lerin bulunmasından ötürü gurur duyuyoruz”.
Fast Track “İş Ortağı Kılavuzu”
Visa, programda mevcut modüllere ek olarak fintech’ler için özel olarak tasarlanmış bir Fast Track İş Ortağı Kılavuzu tasarladı. Fintech’lerin büyümesini hızlandırma amaçlı oluşturulan bu kılavuz, Visa’nın strateji, pazarlama, tasarım, risk yönetimi ve daha pek çok konuda mevcut uzmanlığına erişim sağlıyor. İş ortakları, kendilerine sunulan kılavuz sayesinde “ödeme temel eğitim kampı” gibi kaynaklardan yararlanabiliyor ve Visa’nın hızlı şekilde bir kart çıkarılmasına destek veren çevrimiçi kart tasarım araçlarını kullanabiliyor.
“Visa Ready” ile Dijital Yolculuğa Güçlü Başlangıç
Visa Ready sertifikasyonu ise, teknoloji şirketlerinin Visa’nın güvenlik ve işlevsellik ile ilgili küresel standartlarını karşılayan ödeme çözümleri oluşturmasına yardımcı olmak için tasarlandı. Visa’nın iş ortakları, bu sertifikasyonla dünyanın her yerindeki fintech’lerin, başlangıç adımlarında ihtiyaç duydukları çözümleri ve uzmanlığı sağlayarak kendi ürünlerini oluşturmalarına yardımcı oluyor. Yakın zamanda Visa Ready programına, Avrupa’da faaliyet gösteren birkaç yeni ortak da eklendi. Yeni sertifikalı işleme ortakları arasında BPC Radar Payments (Global), FIS, Global Processing Services (GPS) (Global), i2c (Global) ve Marqeta (Global) yer alıyor. Benzer şekilde, Visa, Nium (APAC, EU) ve Railsbank (APAC, EU) dahil olmak üzere fintech’ler için programlar oluşturmaya yardımcı olan Avrupa BIN sponsorları da Visa programına dahil oldular.
Fast Track programına dahil olan son örneklerden bazıları
Dijital Cüzdanlar: Visa, ödemeler alanında değişen tüketici tercihlerini karşılayarak dijital ödemelere erişimi genişletiyor. Daha önce belirli coğrafyalar veya işlevlerle sınırlı olan kapalı devre sistemleri açık sistemlere dönüştürerek kullanıcılara daha fazla seçenek, güvenlik ve fayda sağlıyor. Bu alanda programda yer alan fintechler’den bazıları şöyle: Paycell (Türkiye), ininal (Türkiye), Conotoxia (Polonya), GoHenry (İngiltere), Lydia (Fransa), VIPPS (Norveç), Vivid Money (Almanya) ve Yapeal (İsviçre).
Finansal Erişim ve Sosyal Etki: Dünyanın her yerindeki tüketicilerin ve işletmelerin hayatlarını iyileştirmek için finansal araçlara ve ürünlere erişimini sağlamak Visa misyonunun temelini oluşturuyor. Programa dahil olan Enfuce (Finlandiya) gibi şirketler, tüketicilerin satın aldıkları ürünlerdeki karbon ayak izini anlamalarına yardımcı olurken; Tomorrow (Almanya), iklim koruma, sürdürülebilirlik ve ekonomik değişime olan bağlılığıyla mobil bankacılık sektörüne değişiklik getirmeyi hedefliyor.
B2B Ödemeler: Visa, global olarak 120 trilyon Dolar dolayında bir büyüklüğü temsil eden B2B dünyasında Airwallex (Birleşik Krallık), Modulr (Birleşik Krallık) ve Payhawk (Bulgaristan – Almanya) gibi iş ortakları ile bu andaki ödemelerin dönüşümünde rol oynuyor.
Dijital Para Birimi: Visa, dijital para birimlerini ve 61 milyon işyerine sahip ekosistemini birbirine bağlamak adına Crypto.com (Birleşik Krallık) ve eToro Money (Birleşik Krallık) gibi şirketlerle yakın iş birliği içinde çalışıyor.
Fintech’ler için yeni çözüm ortakları: Fast Track’in hayata geçmesinin arkasında, fintech’lerin ürünlerini oluşturmalarına destek veren çözüm ortaklarıyla kurulan iş birlikleri var. Param (Türkiye), Bankable (İngiltere), Contis (İngiltere), Modulr (İngiltere) ve Solarisbank (Almanya) Visa’nın dünya çapındaki fintech çözüm ortakları arasında yer alıyor.