Ebru Dildar Edin / İş Dünyası ve Sürdürülebilir Kalkınma Derneği (SKD Türkiye) Başkanı
SKD Türkiye olarak 20 yıla yakın bir süredir sürdürülebilirlik alanında BM SKA’larını temel alan stratejimizle iş dünyasına rehberlik eden, bilgi ve proje üreten, öncü ve referans bir sivil toplum kuruluşuyuz. Sürdürülebilirliği hem çevresel hem de sosyal boyutu ile ele alan yaklaşımımızla yürüttüğümüz çalışmalarda üyelerimizle somut adımlar ve ölçülebilir çıktılar ortaya koyuyoruz. Gururla paylaşmak isterim ki iş dünyasında sürdürülebilirliğin söylemden öteye geçerek stratejik, planlı, hedef odaklı bir önceliğe dönüştürülmesinde katkımız oldukça büyük. Üye sayımızı son iki yılda yüzde 40 oranında artırarak 136 üyeye ulaştık.
Bu doğrultuda 2022 yılında iş dünyasının net sıfır emisyon ve doğa-pozitif hedeflerini yakalamaları, döngüsel ekonomiye geçişinin hızlandırılması gibi çevresel hedeflerin yanında iş yaşamında eşitsizliklerin azaltılması gibi sosyal konularda etkili sonuçlara imza attık.
Türkiye’nin döngüsel ekonomiye geçişine büyük katkı sağlayan tek platform olan Türkiye Döngüsel Ekonomi Platformu’nda sadece SKD Türkiye üyelerinin değil, 24 farklı sektörden yaklaşık 250 şirketin yer almasıyla 3,8 milyon Euro’ya karşılık gelen 77 bin tona yakın malzemenin geri kazanılmasını sağladık. Global Compact Türkiye ve TÜSİAD iş birliğinde hayata geçirdiğimiz Türkiye’nin ilk ve tek plastik girişimi olan İş Dünyası Plastik Girişimi’nde 33 şirket plastik kullanımını azaltmak adına 2023 yılına kadar verdikleri taahhütlerde birinci yıl için yüzde 41,1 oranında ilerleme sağladılar. Yaklaşık 18 bin tonluk bu azaltım, toplam 40 bin ailenin plastik kullanım miktarına denk geliyor. Toplamda 77 bin ton atığın geri kazanımını, 18 bin tona yakın atığın da azaltımını sağlamak doğa-pozitif bir başarı.
Düşük karbon çalışmalarımızda Türkiye’nin yeşil dönüşüm ve net sıfır emisyon hedefine katkı sağlayacak projeleri hayata geçirdik.
Geçtiğimiz yıl; ‘’Hedef Net Sıfır Karbon Hareketi’’ni başlattık ve 56 şirketin sıfır karbon hedefi vermesine katkı sağladık. Duyarlı Ol (Do!) projemiz ile şirketlerde çalışma alanlarında farkındalık yaratarak, şirketlerin ve çalışanların çevresel ayak izini azaltmalarına ve kurumların net sıfır karbon hedeflerine ulaşmasına katkıda bulunduk. Sürdürülebilirlik alanında stratejik önem taşıyan konularda yaratıcı çözüm yolları ortaya koymak üzere Yuvarlak Masa Buluşmaları başlattık.
Çevresel konuların yanında gittikçe derinleşen sosyal eşitsizlikler de odak alanımızdaydı. Kadın çalışanların dijital dönüşümünde iş dünyasına rehber olacak “İşin Geleceği ve Kadın İstihdamı Projesi”ni geçtiğimiz yıl hayata geçirdik.
Zor bir dönemden geçiyoruz. Geldiğimiz noktada tüm dünyanın çoklu kriz ortamında birden fazla sorunla karşı karşıya olduğunu görüyoruz. Çoklu kriz yeni deyimiyle “Hepkriz” olarak ifade edilmeye başlandı. SKD Türkiye olarak bu ortamda sürdürülebilirliğin birinci gündem maddesi olarak önemini korumasını sağlamak için var gücümüzle çalışacağız. Bu alanda politika gelişimine katkı sağlamaya devam edeceğiz.
Hepimizi derinden yaralayan, bir deprem yaşadık. Önümüzdeki dönemde, önceliğimiz afetten etkilenen şehirlere, bölge insanına azami faydayı sağlayacak, sürdürülebilir temelli planlama ile kalkınmaya yol gösterici olmak ve bölgede sanayinin ve tarımın yeşil dönüşüm ilkeleri çerçevesinde ayağa kaldırılması için projeler geliştireceğiz. Tüm zorluklara rağmen sürdürülebilirlikte iş dünyasının kolektif gücünü harekete geçirmek için çalışmalar yapacağız.
2023 yılı yeni dönem stratejimiz, üyelerimizin “Net Sıfır Emisyona Ulaşmak”, Doğadan aldıklarından fazlasını doğaya vererek “Doğa Pozitif” olmalarını ve “Eşitsizlikleri Azaltmak” konularını gündemlerine taşımalarını sağlayarak “yeşil dönüşümün” öncülüğünü yapmak olacak.
Türkiye’nin döngüsel ekonomi yol haritasının hazırlayarak, öncelikli sektörlerde döngüsel ekonomi eylem planlarını ortaya koyarak, karbon emisyonlarını azaltmak için inovatif araçları iş dünyasına anlatarak net sıfır hedeflerine ulaşmalarına katkı vereceğiz. Geliştireceğimiz sürdürülebilir iş rehberi, yenilikçi eğitimler ile Doğa Pozitif olma yolunda şirketleri harekete geçireceğiz. Kadınların dijital dönüşümünün sağlanması için sunacağımız yol haritası ile eşitsizlikleri azaltma yolunda önemli adımlar atacağız.
Elbette yapacaklarımız bunlarla sınırlı değil, sürdürülebilir finans, risk yönetimi, sürdürülebilir tarım ve fırsat eşitliği alanlarında yapacağımız farklı uygulamalar ile üyelerimizin dönüşümü için var gücümüzle çalışmaya devam edeceğiz.