Business World Global

DFDS, Türkiye ile Avrupa arasında Ro-Ro köprüsü oldu

DFDS, Türkiye ile Avrupa arasında Ro-Ro köprüsü oldu
27 Şubat 2024 - 12:11

Efe Gökçe / efe@businessworldglobal.com

DFDS Akdeniz İş Birimi, sürdürülebilirlik, teknoloji ve inovasyona yatırım yaparak büyümeye devam ediyor. Şirketin yeni hatları ve filosunu genişletme başlıklarında da çalışmaları aralıksız sürüyor.

Denizcilik ve lojistik alanlarında Avrupa’nın lider firması DFDS’in Türkiye’de faaliyet gösteren şirketi DFDS Akdeniz İş Birimi Satış, Pazarlama, İş Geliştirme ve Strateji Başkan Yardımcısı Fuat Pamukçu, 2023 yılını değerlendirdi ve 2024 yılı hedeflerini anlattı. Pamukçu, 2024’ün lojistik sektörü için teknolojik yatırımlar ve dijital altyapı desteğiyle daha etkin ve sürdürülebilir lojistik çözümler sunmaya odaklanılacak bir yıl olacağını vurguladı.

2023 yılında DFDS’nin yaptığı çalışmalar nelerdir?

Geride bıraktığımız yılda daha da verimli, dijital ve çevre dostu hizmetlerle müşterilerimizin mevcut ve gelecekteki ulaşım ihtiyaçlarını karşılamaya olanak sağlayacak çok çeşitli projelere ve yatırımlara imza attık. Bunların başında nisan ayında hizmete giren İzmir – Sète hattı yer alıyor.

İzmir’den Sète’ye 72 saat gibi bir sürede ulaşım ve yüksek kapasite olanağı tanıyan yeni hat, hedef pazarlara en hızlı, emniyetli ve güvenilir şekilde ulaşmayı sağlıyor. Firmalar aynı zamanda DFDS Akdeniz İş Birimi’nin gelişmiş intermodal altyapısı ile İzmir’den Londra’ya ise 7 günde ulaşabiliyor. DFDS müşterilerine Güney Marmara, Ege ve tüm Anadolu bölgelerine çıkış ve varış yapacak yüklemeleri için transit süre ve maliyet avantajı sağlayan İzmir-Sete rotası, pazar günü haftada bir sefer şeklinde düzenleniyor.

Bunun yanı sıra Akdeniz İş Birimi’nin kuruluşunun 5’inci yılında çok özel bir projeye daha imza attık. Cumhuriyet’in 100’üncü yaşına özel tasarlanmış 100’üncü yıl logosu giydirilmiş gemilerimiz, dünyanın dört bir yanındaki limanlara Türkiye markasını ve 100’üncü yıl vizyonunu taşıyor. Bu da bizim için ayrı bir gurur vesilesi.

Bunun yanı sıra İstanbul’da düzenlenen Logitrans fuarında, taşımacılık operatörü VIIA, Fransa’nın Sète ve Calais limanları ile Akdeniz’i Kuzey Avrupa’ya bağlayacak bir uzlaşı belgesi (MoU) imzaladık. Anlaşma, Avrupa pazarlarına ihracat yapan Türk şirketleri ve taşıyıcılarına verimli ve hızlı bir lojistik çözümü sunuyor. Anlaşma kapsamındaki iş birliği, Avrupa pazarlarına ihracat yapan Türk şirketleri ve taşıyıcılarına, Akdeniz’i RoRo  ve demiryolu taşımacılığıyla  Kuzey Avrupa’ya bağlayarak verimli ve hızlı bir lojistik çözümü sunuyor.

DFDS olarak ülke ekonomisine katkılarınız nelerdir?

DFDS, 2018’den beri Akdeniz İş Birimi ile Türkiye’de hizmet sunuyor. Sadece 6 yılda gemi sayımızı 12’den 21’e çıkarmayı başardık. Çalışan sayımız ise iki katına ulaştı. Merkezi Türkiye’de bulunan DFDS Akdeniz İş Birimi olarak, Akdeniz bölgesinde Ro-Ro hatları ve Avrupa’daki demiryolu bağlantılarını birleştiren benzersiz intermodal altyapısı ile Türkiye ile Avrupa’yı birbirine bağlamaktayız.

Bu süre zarfında yapılan gemi ve liman yatırımlarıyla Ro-Ro taşımacılığının geliştirilmesine katkı sağlarken, kara nakliyecilerinin Avrupa’da karşılaştığı geçiş belgesi, sürüş yasakları, yüksek para cezaları gibi problemlerine karşı Avrupa’daki intermodal altyapısını genişleterek, Türk lojistikçilerin en önemli çözüm ortağı haline geldik.

Yarattığımız istihdam olanaklarının yanı sıra Türkiye ve Avrupa arasında gerçekleşen uluslararası kara taşımacılığının %40’ını Ro-Ro hatlarımızla taşıyoruz. Ulaştığımız limanlardan da demiryolu bağlantıları ile müşterilerimize hızlı, güvenli ve çevre dostu taşımacılık hizmetleri sunuyoruz. Türkiye’deki taşıyıcı firmalara hızlı ve demiryolu bağlantıları ile de karbon salınımlarını azaltan çözümler sağlıyoruz.

DFDS Akdeniz İş Birimi, Türkiye’nin bütün bölgelerinde faaliyet gösteren işletmelerin ve uluslararası taşımacılık firmalarının Avrupa’da İtalya, Yunanistan, Fransa, Almanya, İngiltere ve Kuzey Afrika pazarlarına en hızlı ve güvenli şekilde ulaşmasını sağlıyor. Firmalar aynı zamanda DFDS Akdeniz İş Birimi’nin gelişmiş intermodal altyapısı ile İzmir’den Londra’ya 7 günde ulaşabiliyor. DFDS olarak sürdürülebilirlik vizyonuyla intermodal çözümlerimizi genişletmeye devam ediyoruz. Son olarak da nisan ayında hizmete giren İzmir – Sète hattı ile Türkiye ve Avrupa arasındaki güvenli ve hızlı taşımacılık çözümlerine bir yenisini daha ekledik.

DFDS olarak yatırımlarımıza hız kesmeden devam ediyoruz. Hedefimiz Türk ihracatçılarını Avrupa pazarlarına güvenli ve hızlı şekilde ulaştırmak, dolayısıyla da ülke ekonomisine katkı sunmak.

DFDS istihdam kapasitesi nedir ve kadın çalışan oranı ile ilgili bilgi verir misiniz?

Deniz ve kara taşımacılığı alanında faaliyet gösteren DFDS, yolcu ve yük taşımacılığında Avrupa’nın lider firması konumundadır. DFDS, müşterilerine sunduğu üstün hizmet kalitesinin en önemli belirleyicisi olan çalışan sayısını, Akdeniz İş Birimi’nin faaliyete geçtiği 2018 yılından beri sürekli arttırarak istihdama da katkı sağladı. DFDS Akdeniz İş Birimi’nin halen, Türkiye, Fransa ve İtalya’daki operasyonlarında görev alan 1000’in üzerinde çalışanı bulunuyor.

Taşımacılık ve denizcilik çoğunlukla erkek egemen sektörler olarak görülür. Son yıllarda bu durum biraz değişse de hâlâ kadın çalışan ve yönetici sayısının artması gerekiyor. Kapsayıcılık ve toplumsal cinsiyet eşitliği, DFDS İK politikasının temel unsurları arasında yer alıyor. İlk kadın Ro-Ro gemisi kaptanı ve ilk kadın baş mühendis DFDS Akdeniz İş Birimi bünyesinde çalışıyor. Pendik Limanı terminalimizde de kadın çekici operatörlerimiz var. Ayrıca, Akdeniz İş Birimi olarak 2021 yılında Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile denizcilik sektöründe kadın çalışan sayısının en az %10 oranında artırılmasını destekleyen bir iyi niyet protokolü imzaladık. Pendik Limanı’nda kadın çalışan oranı şimdiden %35’e ulaştı.

DFDS’te kadın temsilinin arttırılmasına güçlü bir şekilde odaklanılması nedeniyle global olarak ofislerde çalışan kadın çalışan oranı %41’den %44’e, üst yönetimde %15’ten %18’e ve her seviyedeki yöneticilerde ise %16’dan %19’a yükseldi.

Şirket olarak sürdürülebilirlik çalışmalarınız var mı?

Günümüz dünyasında tüketiciler sadece son ürünle değil aynı zamanda firmaların sürdürülebilirlik ve sosyal sorumluluk alanlarındaki performanslarına da odaklanıyor. Markalardan bu konularda çözüm üretmeleri bekleniyor. Bizim de hem kara hem deniz yolu taşıması yapan sektör lideri bir lojistik şirketi olarak müşterilerimizin daha yeşil bir dünyada yaşama taleplerini karşılama yükümlülüğümüz olduğuna inanıyoruz.

DFDS olarak sektörün ve hepimizin geleceği için gemilerimizin daha uzun süre daha verimli çalıştırılmasını sağlayan yeni teknolojik gelişmelerden faydalanarak, sürdürülebilir ekonomiyi desteklemeye ve doğal kaynakların daha verimli kullanılmasına destek olmaya devam ediyoruz. Karbon emisyonlarını azaltmak için hem kısa hem de uzun vadeli eylemlere odaklanan 2 parçalı bir iklim stratejisi ile ilerliyoruz. DFDS olarak sürdürülebilirlik vizyonu ile çevresel ayak izimizi kademeli bir şekilde azaltarak 2050 yılına kadar iklim nötr olmak için çalışıyoruz. Kısa vadeli hedefimiz, 2030 yılına kadar karbon (CO2) emisyonlarını %45 azaltmak.

Karayolu taşımacılığımızı sürdürülebilir kılmak için Volvo Trucks ile ortak bir proje hayata geçirdik. Sektörün elektrikli karayolu taşımacılığına geçişini hızlandırmaya tamamen kararlıyız ve şimdiden Volvo Trucks’tan 125 adet elektrikli kamyon sipariş ettik. Ayrıca ilk yeşil gemimizi, en geç 2025’te suya indirme hedefimiz var.

Sürdürülebilir bir dünya için inovasyonlardan yararlanmak kaçınılmaz. Daha yeşil gemiler, kamyonlar, TIR’lar, pil sistemleri, farklı enerji modları (Hidrojen, Amonyak, Metanol) gibi teknolojiler olmadan sürdürülebilirlik hedeflerine ulaşmak mümkün değil.

Bunun yanı sıra deniz ve demir yolu taşımacılığını birleştiren ve dolayısıyla daha düşük karbon ayak izi anlamına gelen intermodal çözümler de sürdürülebilirlik açısından büyük önem kazandı. Bu doğrultuda DFDS Akdeniz İş Birimi olarak Ro-Ro ve demiryolu taşımacılığını birleştiren intermodal taşımacılık çözümlerine daha fazla yatırım yapıyoruz.

Dijitalleşme ile ilgili neler yapıyorsunuz?

Lojistik sektörü, hızlı bir teknolojik değişim çağına girdi. Dijital dönüşüm tük sektörler gibi lojistikte de büyük hız ve önem kazandı. Biz de sektör lideri bir marka olarak bu konuda gerekli adımları hızla atıyor, tüm süreçleri dijital çözümlerle standardize ediyoruz.

Deniz taşımacılığında teknolojik yenilikler, gemileri daha verimli hale getirmeye, daha az emisyon yaymaya yardımcı oluyor ve operasyonları daha güvenli hale getiriyor. DFDS Development Center İstanbul adını verdiğimiz ve 2019’da açılan Ar-Ge merkezimiz de bu doğrultuda çözüm ve ürünler geliştirmekte, çeşitli alanlarda yazılım çalışmaları yürütmektedir. Amacımız, burada hayata geçirilen ürün ve çözümlerle sektör beklentilerine en hızlı ve doğru şekilde yanıt verebilmek, teknik uzmanlık, dikkatli planlama ve titiz bir çalışma ile müşterilerimize kaliteli hizmet sunmaktır.

Merkezin çalışmaları alanlarını ise şu şekilde sıralayabiliriz: Mobil uygulama geliştirme, kurumsal kaynak planlaması (ERP) çözümleri, deniz taşımacılığı ve liman işletim çözümleri, intermodal taşımacılık çözümleri, depolama çözümleri ile çalışan ve müşteriler için sistem entegrasyon çözümleri.

DFDS’nin teknoloji alanındaki uygulamaları içinde “GTMS” (Terminal Yönetim Sistemi) özel bir yere sahip. DFDS Akdeniz İş Birimi, dijitalleşme stratejisi doğrultusunda GTMS sistemini 14 Kasım 2022 tarihinden itibaren Pendik Limanı’nda faaliyete geçirerek operasyonlarına hız kazandırdı. Sistem sayesinde limana giriş yapan her araç kayda alınıyor ve taşıdığı yük tipine göre araca sistem tarafından otomatik olarak bir park pozisyonu atanıyor. Ayrıca günlük Ro-Ro seferleri kaç yükün rezervasyonlu olduğu, araçların kaçının sahada olduğu veya ne kadarının henüz limana giriş yapmadığı gibi detaylar görüntülenebiliyor.

GMTS’nin yanı sıra bu sene içinde Pendik Limanı’na özel 2 yeni uygulama daha hayata geçirdik. İlki limana giriş-çıkışlarda kullanılan ‘yüz tanıma sistemi’. Sistemle, aynen havalimanlarında kullanılan yüz tanıma ile pasaport kontrolü gibi limana giriş ve çıkışlarda da limana giriş yapacak araç şoförleri için yüz tanıma sistemi kullanılacak. Amaç, kapı girişinde bekleme yapan araç şoförlerinin evrak kayıt süresini kısaltarak hizmet kalitesini artırmak. Bir yandan da bu sürenin kısalmasıyla birlikte araçların ürettiği karbon salınımı azaltmak.

İkinci uygulama ise ‘sahil hareket sensörleri’. Güvenliğin çok ön plana çıktığı bir dönemdeyiz. Biz de bu alanda teknolojiden olabildiğince faydalanarak olası riskleri bertaraf etmeyi hedefliyoruz. Bu çerçevede denizden kaçak girişleri önlemek üzere rampalarımıza hareket sensörleri yerleştirdik. Bu sensörlerden birinin uyarı vermesi durumunda güvenlik kabininde ışıklı ve sesli alarm sistemi devreye giriyor.

Bunun yanı sıra DFDS’in taşıdığı yüklerden sorumlu TIR/kamyon şoförleri için hazırlanmış olan DFDS Logistics Driver mobil uygulaması da 9 kişilik Türk bir ekip tarafından tasarlanmıştır. Planner özelliği ile şoförlere görev atamaları yapılarak yüklerin teslimatı her aşamasıyla uygulamada görünmektedir. Çalışmaya başladığında, ara verdiğinde ve bittiğinde uygulama üzerinde işaretleyerek ay sonunda hak ediş belirlemesi ve lokasyon izlemesi yapılabilmektedir.

2023 yılında sektörün yaşadığı zorlukları değerlendirerek neler söylersiniz?

Dünyada süregelen savaşlar ve çatışmalar, yaşadığımız deprem felaketi, ulusal ve global piyasalardaki çalkantılar şüphesiz lojistik sektörünü de olumsuz etkiledi. Yeni teknolojilerin ortaya çıktığı, pazar dinamiklerinin değiştiği ve işletmelerin değişen tüketici beklentilerine ve küresel zorluklara uyum sağladığı bir yılı geride bıraktık. Lojistik sektöründeki başarılı şirketler, çevik, yenilikçi ve bu dinamik trendlere ve gelişmelere duyarlı kalabilen şirketler oldu. Tüm zorluklara rağmen lojistik sektörünün geleceğinde büyük fırsatların ve büyük başarıların olacağına yürekten inanıyorum.

2024 yılı lojistik sektörü için nasıl bir yıl olacak?

2024 yılı, lojistik sektörü için teknolojik yatırımlar ve dijital altyapı desteğiyle daha etkin ve sürdürülebilir lojistik çözümler sunmaya odaklanılacak bir yıl olacak. Çevre dostu teknolojik yatırımları giderek önem kazanan diğer bir konu. Küresel gelişmeleri yakından takip ederek, jeopolitik, doğal afet veya iklim değişikliklerinin yaratacağı etkilere karşı sektörün en az şekilde etkilenmesini sağlayacak tedbirlerin alınması gerekiyor. Dünya ticaretinin önemli sektörlerinden biri olan lojistik sektörü, hizmet sunmaya ve aynı zamanda gelir elde etmeye devam etmek ve daha verimli olmanın yeni yollarını yaratmak için çalışmalarına devam edecektir. DFDS olarak biz de hızlı ve verimli iş modelimizle Türk ihracatçılarını Avrupa ve Kuzey Afrika’daki önemli pazarlara ulaştırmaya devam edeceğiz.

Son olarak 2024 yılı ile ilgili yapmayı planladığınız hedefleriniz nelerdir?

Türkiye’nin potansiyeline inanıyoruz ve yeni ticaret rotalarında hizmet verebilecek konumdayız. Bu nedenle Türkiye’deki hedefimiz daima büyümek aynı zamanda da Türk şirketlerinin potansiyellerini gerçekleştirmelerine ve küresel ticaretten daha fazla kâr elde etmelerine destek olmak. Hedeflerimizi gerçekleştirmek için hizmetlerimizi sürdürülebilirlik, teknoloji ve inovasyona da yatırım yaparak genişletmeyi sürdürüyoruz. Tabii yeni hatlar ve filomuzu genişletme başlıklarında da çalışmalarımız aralıksız sürüyor.

 

 

HABER HAKKINDA GÖRÜŞ BELİRT
Yorum Yok

YASAL UYARI! Suç teşkil edecek, yasadışı, tehditkar, rahatsız edici, hakaret ve küfür içeren, aşağılayıcı, küçük düşürücü, kaba, pornografik, ahlaka aykırı, kişilik haklarına zarar verici ya da benzeri niteliklerde içeriklerden doğan her türlü mali, hukuki, cezai, idari sorumluluk içeriği gönderen kişiye aittir.
EN ÇOK KAZANANLAR
    EN ÇOK KAYBEDENLER
      EN ÇOK İŞLEM GÖRENLER
        BUGÜN 1000TL NE OLDU?
        • -

          BORSA

        • -

          DOLAR

        • -

          EURO

        • -

          ALTIN

        KUR ÇEVİRİCİ

        Para Birimi

        Çevrilecek Para Birimini Seçin

        Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

        [reklam]