Dünyanın en büyük kolaboratif robot merkezi Danimarka’da açılacak.
Danimarka robot endüstrisinin iki amiral gemisi Universal Robots ve Mobile Industrial Robots, dünyanın en büyük kolaboratif robot merkezini açmak üzere harekete geçti. ABD’li Teradyne şirketinin finansal desteğiyle 36 milyon dolar yatırım gerçekleştirilen 32 bin metrekarelik cobot merkezi, iki şirketin ortak kullanımına açık olarak yeni ürün geliştirme ve üretme imkânı sunacak.
Dünyanın cobot başkenti olarak bilinen Danimarka’nın Odense şehri, dev bir yatırıma daha ev sahipliği yapmaya hazırlanıyor. Danimarka robot endüstrisinin önde gelen iki şirketi Universal Robots (UR) ve Mobile Industrial Robots (MiR), ABD’li Teradyne şirketinin finansal desteğiyle dünyanın en büyük cobot üretme ve geliştirme merkezini kurmak üzere adım attı. 50 bin metrekarelik bir şantiye alanı satın alan şirketler, 32 metrekare kapalı alanda faaliyet gösterecek cobot merkezini ortak kullanarak yeni ürün geliştirme ve üretmeye odaklanacaklar. UR’nin mevcut merkezine çok yakın bir konumda olan merkezin inşası için 36 milyon dolar yatırım gerçekleştirilecek. Danimarka Sanayi, Ticaret ve Mali İşler Bakanı Simon Kollerup, merkezin Danimarka robot endüstrisinin önde gelen iki şirketinin yeni evi haline geleceğini açıkladı.
Jürgen von Hollen; Danimarka eşsiz bir yetenek ekosistemine sahip
Dünyanın bir numaralı kolaboratif robot üreticisi Universal Robots’un Başkanı Jürgen von Hollen, cobot pazarında muazzam bir potansiyel olduğunu dile getirerek, “ABI Research’e göre, cobot pazarı 2030 yılında 12 milyar dolara ulaşacak. Danimarka markaları olarak ürettiğimiz kolaboratif robotlara olan talep de bunun önemli bir göstergesi. Özellikle Odense bu alanda eşsiz bir yetenek ekosistemine sahip. Dolayısıyla son 10 yılda inşa ettiğimiz kolaboratif robot geliştirme sürecimize, uzun vadeli bir yatırımla devam etme fırsatı bulduğumuz için mutluluk duyuyoruz” dedi.
Thomas Visti; Odense bu iddialı yatırımı gerçekleştirmek için en uygun yer
Danimarka’nın küresel cobot pazarındaki liderliğine dikkat çeken Mobile Industrial Robots CEO’su Thomas Visti ise “Odense, dünyanın en büyük cobot merkezi gibi iddialı bir yatırımı gerçekleştirmek için en uygun ve mantıklı yer. Şehrin sağladığı üst düzey olanaklar ve profesyonel ortam, dünyanın her yerinden yetenekleri buraya çekmemizi destekleyecek” açıklamasında bulundu.
Mark Jagiela; Danimarka’da çok özel bir şey bulduk!
UR ve MiR’ın cobot geliştirme ve üretme misyonunu güçlendirmeyi hedefleyen Teradyne, bu iki şirkete ilk kez finansal destek sağlamıyor. Teradyne, bugüne kadar her ikisi de hızla büyüyen Danimarkalı iki robot şirketine yarım milyar dolardan fazla yatırım gerçekleştirdi. UR ve MiR’ın her ölçekteki şirket için robot kullanımını mümkün kılarak dünyaya öncülük ettiğini söyleyen Teradyne Başkanı ve CEO’su Mark Jagiela, “Danimarka’da çok özel bir şey bulduk. Danimarkalıların yenilikçi endüstriyel tasarım yönü, pratik bir iş anlayışı ile birleştiğinde, hızla gelişmekte olan bu endüstri için mükemmel bir kombinasyon ortaya çıktı. Dünyanın başka hiçbir yerinde, robotların kullanıcılarla iş birliği içinde çalışmasını sağlamak için böyle bir ortam yaratılmıyor. Dolayısıyla biz de Odense’de yeteneklerimizi genişletmekten heyecan duyuyoruz” diye konuştu.
UR ve MiR’ın çalışan sayısı her geçen yıl artıyor.
Universal Robots ve Mobile Industrial Robots, önümüzdeki yıllara dair öngördükleri büyümeyi sürdürmek ve yeni yetenekler için cazip bir ortam yaratmak amacıyla bu merkezi ortak kullanacak ancak çalışmalarına ayrı kuruluşlar olarak devam edecek. Diğer yandan iki şirket, çalışan sayısını hızla artırmaya devam ediyor. Son iki yılda 280 yeni çalışanı bünyesine katan UR’nin dünya genelindeki toplam çalışan sayısı 700’ü buldu. Geçen yıl istihdamını 100 kişi artıran MiR ise 220 civarında çalışan sayısına ulaştı.
Robotlar ülkesi Danimarka!
Güvenlik korumasına gerek kalmadan insanlarla birlikte çalışabilen cobot’lar, endüstriyel otomasyonun en hızlı büyüyen segmentlerinden birini oluşturuyor. Robot endüstrisine gerçekleştirdiği yatırımlarla ön plana çıkan Danimarka’da 2019 yılında yapılan bir araştırmaya göre, ülkede 8.500 kişi robot şirketlerinde çalışıyor ve bunların 3.900’ü Danimarka’nın üçüncü büyük şehri Odense ve çevresinde yer alıyor. Danimarkalı analiz şirketi Damvad’a göre, Danimarka robot endüstrisi 2025 yılında 25 bin çalışan istihdam edecek. Öte yandan robot endüstrisinde yalnızca çalışanlar değil, gelirler de ciddi ölçüde artış gösteriyor. Ülkede faaliyet gösteren robot şirketlerinin toplam geliri 2018’de yüzde 18 artarak 995 milyon dolara ulaşırken ihracat da yüzde 26 arttı.