Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Akbank, son yıllarda yapay zeka alanında birçok önemli projeyi hayata geçirerek dijital finans dünyasında iddialı olduğunu bir kez daha vurguluyor.
Sektörde bir süredir, pandemiyle beraber ivmesi daha da artan büyük bir dönüşüm içerisinde olduklarını anlatan Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce “Geçtiğimiz yıl hayata geçen uçtan uca müşteri edinim süreci de bizleri heyecanlandıran ve sektörü temelden değiştiren gelişmelerden biriydi. Biz de bu süreç kapsamında müşterilerimize en iyi ve bütünsel hizmeti sunmak için bazı yenilikleri sürecimize dahil ettik. Müşterimiz olmak için Akbank Mobil‘i indirenler vadesiz hesap, banka kartı, kredi ve kredi kartı başvurularını da anında yapabiliyorlar. Bu da bizi sektörde farklılaştıran bir unsurlardan biri oldu. Kullanıcıların da dijitalden müşteri edinim sürecine ilgisinin yoğun olduğunu görüyoruz. Türkiye Bankalar Birliği tarafından 14 bankanın katılımıyla hazırlanan verilere göre Mayıs 2021’den bugüne kadar müşteri ediniminin %24’ünün dijitalden gerçekleştiğini görebiliyoruz” dedi.
DENEYİM İLE ÖNE ÇIKMA DEVRİ BAŞLADI
Günümüzde müşterilerin kendilerini daha iyi anlayan ve hizmetlerini veya ürünleri müşteri odaklı anlayış üzerinden sürekli olarak ileri taşıyan markaları daha çok tercih ettiğini ifade eden Yüce “Kurumların yarattıkları deneyim ile kendilerini ifade ettikleri bir dünyada yaşıyoruz. Artık bir bankacılık uygulaması olarak sadece bankalarla yarıştığımız bir ortamda değiliz. Müşterilerimizin ihtiyaç duydukları her noktada yanlarında olabilmek için dijital kanallarımıza yatırım yapıyoruz. Bugün 7 milyon Akbank’lının kullandığı Akbank Mobil’de 350’den fazla fonksiyon ile müşterilerimizin bankacılık ihtiyaçlarına son derece bütünsel bir yaklaşımla en iyi çözümü sunuyoruz” diyor.
MÜŞTERİ VERİSİ İLE İÇERİK ÜRETİLİYOR
Burcu Civelek Yüce, Akbank Mobil içerisinde bulunan ve yapay zeka ile çalışan Akbank Asistan’ın finansal işlemler de dahil 185 işlemde müşterileriye yardımcı olabilme kabiliyetine sahip olduğunu söyledi. Yüce ayrıca Akbank Mobil’de müşterileri verisinden yola çıkarak kişiselleştirilmiş içerikler ürettiklerini, aylık, haftalık nakit akış özetleri, harcama iadesi bilgileri, haftalık nakit akış öngörüsü gibi akıllı ipuçlarını müşterilerilerine bu servis ile sunduklarını iletti.
AKBANK YAPAY ZEKA İLE DİJİTALLEŞİYOR
Tüm finansal hizmetler için veriyi müşterilerle birebir temasa çevirmenin oldukça değerli olduğunu söyleyen Burcu Civelek Yüce “Son yıllarda yapay zeka alanında birçok önemli proje hayata geçiyoruz. Banking IQ projemizde Akbank Mobil’deki yapay zeka tabanlı akıllı ve yeni uygulamalar ile tamamen müşteriye özel içgörüler ve akıllı ipuçları sağlıyor. Akbank Asistan ismini verdiğimiz Chatbot’umuz da yapay zeka algoritmalarını kullanarak müşterilerimizin taleplerine yardımcı olabiliyor. Ayrıca satış, müşteri analitiği ve kredi tahsis modelimizle de (FİZ&Zest) makine öğrenimi, yapay zeka ve büyük veri işleme kullanarak müşterilerimizin ihtiyaçlarını önceden tahmin edebiliyor, onlara özel teklifler sunabiliyoruz” diyerek yapay zeka ile sektörde fark yarattıklarını anlattı.
BLOCKCHAIN’İ TÜRKİYE’YE GETİREN İLK BANKA
Blockchain teknolojisine hem kısa vadede müşterilerimize fayda sağlayabileceğimiz bir alan hem de uzun vadeli bir yatırım olarak baktıklarını her fırsatta dile getiren Akbank Bireysel Bankacılık ve Dijital Çözümler Genel Müdür Yardımcısı Burcu Civelek Yüce “Yurt dışı para transferlerinde hız kazandırıp aynı zamanda maliyetleri düşüren Blockchain teknolojisini Ripple ile yaptığımız anlaşma ile ülkemize getiren ilk Türk bankası olduk. Blockchain’in fırsat sunduğu bir diğer alan ise sözleşme yönetimi ve ticaret finansmanı. Uluslararası ticarette alıcılar, satıcılar ve bankalar arasındaki işlemlerin daha hızlı ve güvenli yapılmasını sağlayan bu hizmeti we.trade platforma dahil olan ilk Türk bankası olarak dış müşterilerimize sunmaya başladık” dedi.
Burcu Civelek Yüce son olarak, Akbank olarak hiç durmadan müşterilerimizi daha iyi tanımak, kişiye özel deneyimler sunmak ve müşteri ilişkilerini derinleştirmek için teknolojilerini, güçlü müşteri veri tabanlarını, analitik yetkinliklerini daha da zenginleştirmeyi hedeflediklerini ve bu alanlara yatırım yapmaya da devam edeceklerini söyledi.