BEE’O Propolis, Sözleşmeli Arıcılık Modeli kapsamında Adana’nın farklı bölgelerinde sosyal sorumluluk projesini hayata geçiriyor.
Ülkemizde arıcılık, her bölgede yapılan geleneksel bir tarım faaliyeti olup, bugün ülkemizin bütün illerinde gerçekleştiriliyor. Türkiye’nin ilk ve tek inovasyon ödüllü Anadolu propolisi BEE’O Propolis; Çukurova Kalkınma Ajansı, Adana İl Arı Yetiştiricileri Birliği, Adana Belediyesi ve Adana İl Tarım Müdürlüğü’nün desteği ile Türkiye’de ilk defa yepyeni bir arıcılık projesini hayata geçiriyor.
Türkiye’de başta propolis, arı sütü olmak üzere polen ve arı zehri üretiminin arttırılması adına gerçekleştirilecek bu proje ile Adana’da farklı bölgelerde arı sütü üretim çiftlikleri kurulacak. Propolis toplama düzenekleri projeye dahil olan arıcılara dağıtılacak. Kar amacı gütmeyen bu projede, hem kadın istihdamı yaratılması hem de sektöre yeni arıcıların kazandırılması hedefleniyor. Kırsal kesimlerde yaşayan kadınlarımız, ülkemiz arıcılığına dahil edilerek katma değerli bir arı ürünü olan arı sütü üretilmesi sağlanacak. Böylece ekonomik özgürlüğü olmayan ev kadınları için istihdam imkanı da sağlanmış olacak.
Proje kapsamında Türkiye’de ilk defa BEE’O Propolis tarafından hayata geçirilen Sözleşmeli Arıcılık Modeli ile doğrudan arıcılarla üretim sözleşmesi yapılacak ve kovandan itibaren doğru arıcılık uygulamaları ile üretim yapmaları sağlanacak.
Sözleşmeli Arıcılık Modeli Hakkında
BEE’O Propolis, Sözleşmeli Arıcılık modeli kapsamında, arıcılarla birebir sözleşme imzalıyor. Ürünü hangi rakamdan satın alacağının taahhüdünü vererek alım garantisi sağlıyor. Aradaki tüm distribütör ve aracıların kaldırıldığı sistem ile arıcılarımız doğrudan kazanıyor, emeklerinin karşılığını doğrudan aldıkları bu sistem ile Adil Ticaret mümkün oluyor. BEE’O’nun şu anda 500’den fazla sözleşmeli arıcısı ve 150.000 sözleşmeli kovanı var. Sözleşmeli arıcılarına, iyi arıcılık uygulamaları kapsamında ücretsiz eğitimler, ekipman ve malzeme desteği veriyor. BEE’O, ülkemizde bal dışında diğer arı ürünlerinin de üretimine arıcıları teşvik ederek hem onlar için ayrı bir gelir kaynağı hem de ülkemiz için bir katma değer yaratıyor.
Bu proje kapsamında uygulanacak Sözleşmeli Arıcılık Modeli ile, ülkemizde arıcılığın gelişimi, sürdürülebilirliğine ve ülkemiz ekonomisine de katkı sağlaması hedefleniyor.
Arı Sütü Hakkında
Arı sütü, arıların kendi vücutlarından salgıladığı, kovanda yavru arılar ve kraliçe arıyı beslemek için kullandıkları doğal bir arı ürünüdür. Yavru arılar yeterli olgunluğa gelene kadar arı sütü ile beslenir, kraliçe arının ise ömrü boyunca tek besin kaynağı arı sütü olur. Kraliçe arı bu sayede bir işçi arının iki katı büyüklüğüne ulaşır ve her gün binlerce yumurtalık bir verim ile yaşar. İşçi arı ortalama 45 gün gibi bir ömre sahip olurken, kraliçe arı ortalama 5-7 yıl yaşayabilir. Arı sütü üretimi oldukça zordur, yoğun emek gerektirir. Çok kıymetli bir ürün olan arı sütünün üretimi çok az miktarlarda yapılabilmektedir. Üretimi, ana arı yüksüklerinden tek tek toplanarak gerçekleştirilmektedir. Kadınlarımız el işçiliğine yatkın olmaları sebebiyle bu işlemi daha kolay gerçekleştirebilmektedir. Ayrıca bal ile kıyaslandığında, arı sütü üretiminin arıcılara getirisi 250 kat daha fazladır. Böylece, arıcılarımızın gelirinin arttırılması ve kadınlara iş imkânı sağlanarak sektöre kazandırılmaları hedeflenmektedir.
Propolis Hakkında
Propolis, arıların bitkilerin yaprak, sap ve tomurcuklarından topladıkları antioksidan maddelerden fenolik ve flavonoidlerden meydana gelen doğal bir arı ürünüdür. Arı petek gözlerini önce propolis ile kaplar sonra ana arı petek gözüne yumurtasını bırakır. Bu sayede yumurtanın sağlıklı bir şekilde gelişmesi sağlanır. Ayrıca arılar, propolisle sıvanan petek gözlerine balını, polenini, arı sütünü koyar. Böylece arının ürünleri de kovanda bozulmadan saklanır. Propolisin üretimi arı sütüyle karşılaştırıldığında daha kolaydır. Bu proje kapsamında, üretim yapmak isteyen arıcılara propolis toplama düzenekleri dağıtılacaktır. Kovan üzerine yerleştirilen bu düzenekleri arılar propolis ile doldurur ve ardından düzenekler arıcılar tarafından kovan üzerinden çıkartılır. Propolis; dünyada bilinen en güçlü antioksidanlardandır. Şimdiye kadar, çoğunlukla kovandan alınıp atılan bu değerli arı ürününün, bu proje kapsamında arıcılarımıza ürettirilmesi amaçlanmaktadır. Bal ile kıyaslandığında arıcılara 20 kat daha fazla getiri sağlayan propolis ile ülkemiz arıcılığına da destek olunmuş olacaktır.
BEE’O Propolis Hakkında
BEE’O Propolis; Gıda Yüksek Mühendisi Propolis Uzmanı Aslı Elif Tanuğur Samancı, Ziraat Mühendisi Arıcılık Uzmanı Taylan Samancı ve Prof. Dr. Dilek Boyacıoğlu tarafından 2013 yılında KOSGEB destekli Ar-Ge projesi ile İstanbul Teknik Üniversitesi ARI Teknokent’te kuruldu. Türkiye’de BEE’O ve BEE’O UP markaları, ABD ve Avrupa’da ise BEE&YOU markası ile doğal besin içeriği ve biyolojik aktiviteleri korunmuş propolis, arı sütü, polen gibi doğal arı ürünlerinden oluşan katma değerli inovatif ürünler üretmektedir. BEE’O Propolis, geliştirdiği inovasyon ödüllü özütleme yöntemiyle ve yaptığı projeler ile ulusal ve uluslararası arenada 26 farklı ödüle layık görülmüştür. 3000 metrekarelik tesisi ve 95 kişilik uzman kadrosu ile Türkiye’nin en büyük propolis üreticisidir.