Seyahat pazarı 2025 yılında büyümeye hazırlanıyor. Marriott Bonvoy’un Avrupa, Afrika ve Orta Doğu’nun ara aralarında olduğu on pazarda 21 bin 374 yetişkin arasında ve Türkiye’den 2 binden fazla katılımcıyla gerçekleştirdiği Ticket to Travel 2025 (Seyahate Bilet) araştırması, Türk gezginlerin yüzde 53’ünün 2024 yılına kıyasla 2025’te daha fazla tatile çıkmayı planladığını, yüzde 85’inin ise daha fazla veya aynı miktarda tatil yapacağını gösteriyor. Yalnızca yüzde 11’i daha az tatil yapmayı planlıyor.
Araştırmaya katılan Türk gezginler, 2025 yılında; 2,5 kez yurt içi tatile, 2,2 kez kısa mesafeli tatile (dört saat veya daha kısa uçuş) ve 1,9 kez uzun mesafeli tatile çıkmayı planladıklarını belirtiyor. Bu sonuçlar katılımcıların 2025’te toplamda ortalama 6,6 kez tatile gitmeyi planladığını gösterirken, bu da her iki ayda bir, birden fazla tatil anlamına geliyor.
Yükselen trendler
Araştırma, yükselen veya yeni seyahat trendlerini de ortaya koyuyor. Bunların arasında özellikle aile kültürel mirasını, tarihini veya köklerini keşfetmek için çıkılan ‘Kültürel Miras Tatilleri’ yer alıyor. Katılımcıların yüzde 47’si daha önce bu tarz bir tatile çıktığını ve yüzde 35’i ise gelecek yıl ya da yakın gelecekte çıkmayı planladığını belirtiyor.
En genç ve en yaşlı gezginlerin bu tatilleri yapmış olma olasılığı en yüksek olarak görülüyor. 25-34 yaş arası katılımcıların yüzde 56’sı, 55 yaş ve üzerindeki gezginlerin yüzde 50’si ve 18-24 yaş arasındakilerin yüzde 49’u bu tatili deneyimliyor.
Bu trendin arkasındaki temel etkenler yüzde 52 ile aile büyüklerinin nerede yaşadığını ve büyüdüğünü görmek istemek, yüzde 47 ile ailenin nereden geldiğini bilmenin ve yaşamlarının nasıl olduğunu anlamanın önemli olduğuna’ inanmak olarak gösteriliyor.
Yükselişteki bir başka seyahat trendi ise ‘cesaret isteyen tatiller’. Bu trend, tatile çıkıldığında daha cesur olma ve yaşanılan yerde deneyimleme fırsatı bulunmayan şeyleri denemeye daha yatkın olma anlamına geliyor.
Marriott International Türkiye ve Orta Doğu Direktörü Şafak E. Güvenç’e göre: “Araştırma sonuçlarına göre Türk gezginler her iki ayda bir, birden fazla tatile çıkmaya hazırlanıyor. Uluslararası, bölgesel ve yurt içi seyahatlere yönelik bu güçlü istek sektör için harika bir haber ve önümüzdeki yıl için heyecanlıyız. Araştırma 2025 yılı için çeşitli trendleri de öne çıkarıyor. Cesaret isteyen tatiller ve ailenin kültürel mirasını keşfetmek için çıkılan tatiller gelecek yılın ana temalarını oluşturacak. Hesabını bilerek hareket etmek, tatil rezervasyonu yaparken birçok kişi için tatil bütçelerinden bağımsız olarak önemli bir konu olacak.Ayrıca, tatil planlamasında yapay zeka kullanımının oldukça yaygınlaştığını ve Türk gezginlerin bu konuda başı çektiğini görüyoruz. Aynı zamanda, sürdürülebilirlik konusu özellikle konaklama söz konusu olduğunda artık birçok Türk gezgin için önemli bir özellik haline geldi.”