Yazar Merve Başcumalı, çocuk kitapları yazma yolculuğunun nasıl başladığını, Havuç Kız serisi ile çocuklara neler aktardığını ve kitap okuma alışkanlığının kazandırılmasında ailenin rolünü anlatıyor.
Çocukların hayal dünyalarını beslemenin ve değerleri aktarmanın önemine vurgu yapıyor.
– Çocuk kitapları yazmak nasıl aklınıza geldi? Yolculuğa nasıl başladınız?
Bir çocuğa okumayı sevdiren karşılaştığı güzel bir kitap aslında… Bunu hep düşünürüm…
2005 yılında bir internet haber sitesinde köşe yazıları yazıyordum. İlk kitabın o yazılarımdan derleyerek çıkardığım kitabım oldu ve 2016 yılında “Kalpten Hikayeler” ismi ile piyasaya çıktı. Sonrasında çocuk ruhlu olduğum ve çocukların saf ve temiz dünyasını buna ek olarak hayal güçlerini de çok sevdiğim için çocuk edebiyatına kaydım ve 2018 Mart ayında ilk çocuk kitabım “Havuç Kız” akabinde de serinin ikinci kitabı çıktı, çalışmalara ve yazmaya devam ediyorum. 30 Aralık 2020 de de değerler eğitim şemsiyesi altında serinin ilk kitabı “Dedemin Gramofonu” raflarda yerini aldı ve bu alanda yolculuğum, ‘Havuç Kız Turşu atölyesi ile devam ediyor.
– Havuç Kız Serisi’nde çocuklara geleceğe dair neler aktarıyorsunuz?
Artık bebeklikten itibaren çocuklar kitaplarla tanıştırılıyor. Banyo kitapları buna en iyi örnek. Okul çağına gelene kadar da ailelerle okunan resimli kitaplar sayısız hikâye oluşturma deneyimiyle bu yakınlığı hep canlı tutuyor. Okul çağında da bu alışkanlığı kazanan çocukların düşünce evreni fazlasıyla gelişiyor… Havuç Kız serisi ile de çocukların hayal gücünün önemini vurgulayıp, hayal kurmak hedefe ulaşmanın yarısıdır mesajını vermeye çalışıyorum. Kendi hayatim için de bunu hep önemsemişimdir hatta 5 H kuralım var, Kendime göre H harflerini birleştirdim diyelim
Hayal Et, Hedef Koy, Hisset, Havaya gir ve Harekete geç…
– Bir yazar olarak yarının gençleri olan bugünün çocukları sizce nelerden ilham alıyorlar?
Aslında çocukların her biri içlerinde uçsuz bucaksız bir hayal dünyası taşıyorlar. Dünyayı keşfederlerken onlara eşlik etmek benim için en büyük mutluluk… Hayal dünyaları son zamanların teknolojik gelişi hızıyla biraz körelmiş gibi geliyor bana ve yapay zeka evreninde daha neler olacak bence bizler de çok tahmin edemiyoruz bu hızlı hayat döngüsünde… Dolayısıyla İlham alacakları alanlar da kısıtlanıyor ama yine de hala bence doğa bu konuya fazlasıyla yardımcı olan en önemli unsur. Doğada vakit geçiren çocuklar yaratıcı güçlerini çok daha fazla ortaya çıkarabiliyorlar…
– Havuç Kız meslek seçimlerinde, tasarruf yapmak, büyüklere saygı, doğaya duyarlılık gibi güncel konularda nasıl mesajlar veriyor?
Çocuklara en çok verdiğim mesaj, artık kaybolmaya yüz tutmuş değerler. Aile kavramı, sevgi, paylaşma gibi olumlu duyguların geri donuşunu çok hızlı alıyorum aslında çocuklardan, hoşlarına gidiyor bu kavramlar. Ayni zamanda kibir ve kıskançlık gibi olumsuz duyguların da nelere yol açabileceğini mümkün olduğunca, hikayeler üzerinden vermeye çalışıyorum… Genelde büyükanne, büyükbaba figürlerini çok kullanıyorum, çünkü büyüklere büyüyebilen çocuklar aslında çok şanslı oluyor, her yastan çeşitli hikayeler dinleyerek kelime hazineleri ve hayal dünyaları zenginleşiyor…
– Çocuklara kitap okuma alışkanlığı sizce nasıl kazandırılmalı
Kendimiz örnek olabiliriz en başta çünkü çocuklar özellikle küçükken aileden çok fazla etkileniyor, okuyan anne baba gören çocuk da kitaplara ilgi duyuyor.
Buzdolabının üzerine birbirinize küçük mesajlar da bırakabilirsiniz. Bir kelime yazarsınız, çocuğunuz onu okur ve kelimenizin son harfinden başlayarak yeni bir kelime oluşturur. Sonra sıra yine size gelir… bu şekilde oyunlarla teşvik edebilirsiniz…
Bazen çocuklar onu gerçekten ilgilendiren bir kitap bulamadığı için okumak istemez. Kitapçıya veya kütüphaneye birlikte gidip ve farklı bölümlere göz atarak ilgi alanına göre kitap bulabilirsiniz.
Çocukların kitapları yalnızca kapağına göre seçmediğinden emin olmak gerekir. Sadece kapağına bakarak kitap seçimi yapmak genellikle hayal kırıklığına yol açar ve okuma arzusuna zarar verir. Çizgi roman veya dergilere de izin vermek önemli bana göre onlar da gayet teşvik edici olabiliyor kitap okuma konusunda…