Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Konut fiyatlarındaki artışın temel nedenlerini anlatan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Yönetim Kurulu Başkanı Nazmi Durbakayım, yeteri kadar arzın olmadığını, arsa maliyetlerinin yüksekliği ve ana ham maddede artışların fiyatları bu seviyelere getirdiğini söyledi. Durbakayım, rekor fiyat artışlarının kiraları da etkilediği ve bir kısır döngü içine girildiğini belirtti.
2020 Ocak – 2022 Nisan ayları arasında 30 aylık bir dilimde konut fiyatlarında yüzde 250 bir artışın söz konusu olduğunu söyleyen Durbakayım, “2020 Ocak ayı ile Nisan 2022 ortalamasını aldığımızda ana demir, çimento gibi malzemelerinde fiyat artışı yüzde 450 – 500 arasında. Son 8 ayda demir yüzde 400 arttı, hazır beton yüzde 478, çimentoda yüzde 516 artış yaşandı. Ortalama yüzde 450-500 gibi bir artış yaşandı. Oysaki 30 aylık bir dilimde konut fiyatlarında yüzde 250 gibi bir artış söz konusu. Konut fiyatlarındaki artış malzeme fiyatlarındaki artışı yakalamış değil. Bunun nedeni inşaat sektörünün sürekliliğini sağlamak için önce karlardan fedakarlık edildi, sonra daha evvel ucuz yapılmış imalatlar hesaba katıldı. İleriyi satın almak suretiyle, piyasayı kaybetmemek adına halen çoğu proje kafa kafaya, hatta bir miktar zararına gidiyor. Yani sattığını parayla yerine koyması mümkün değil” ifadelerini kullandı.
Türkiye’nin yıllık 600-700 bin yeni konut ihtiyacı olduğunu hatırlatan İstanbul İnşaatçılar Derneği (İNDER) Başkanı Nazmi Durbakayım, “Arz talep dengesinin bir yerde buluşması gerekiyor. Ancak pandemi ve ardından gelişen süreçler başta olmak üzere proje yönetimi çok zorlaştı. Yeni projelerin raflardan inmesiyle arzın çoğalması lazım ama müteahhitler bu yüksek girdilerle cesaretlenmiyor” dedi.
“KİRALIK FİYATLARI AKIL ALMAZ ŞEKİLDE YÜKSELİYOR”
Başta arsa girdilerinin ardından ise demir, çimento olmak üzere ana malzemelerin fiyatlarında bir gerileme sağlanması gerektiğini anlatan Durbakayım, “Örneğin, demir üretenler bu süreçte yurt içindekilerin alımlarına muhtaç değiller, ihracat talebi de yüksek. Bu nedenle fiyatı aşağı çekmeleri gerekmiyor. Ayrıca bizim gibi müteahhitlerin tekrar kentsel dönüşüme girmesini özendirecek önlemler alınması lazım. Böyle devam ederse müteahhitler sadece küçük projeler geliştireceklerdir. Satılık konut fiyatları maliyetin altında artıyor. Konut azalınca kiraya çıkacak konut sayısı düşüyor, kiralık fiyatları akıl almaz şekilde yükseliyor. Devletin arzı artıracak şekilde bu konuda yeni bir sistem, bir atılım yapmasını bekliyoruz” diye konuştu.