Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Isı Su Ses ve Yangın Yalıtımcıları Derneği (İZODER) Yönetim Kurulu Başkanı Emrullah Eruslu, “Bir yaşımızı daha geride bırakırken yıllardır emek harcadığımız yalıtım seferberliği kapsamında önemli bir adım olarak gördüğümüz Yalıtım Kredisi’nin hayata geçmesi, emeklerimizin karşılığını alma noktasında bize büyük bir armağan oldu. Emeği geçen herkese teşekkürlerimizi sunuyoruz. İZODER olarak ülkemizin enerjisini yükseltecek, verimliliğini ve konforunu artıracak çalışmaların içinde yer almaya devam edeceğiz” dedi.
Yalıtım ile yılda 9-10 milyar dolar tasarruf elde edilebileceğini vurgulayan Emrullah Eruslu sözlerine şöyle devam etti:
“Cumhurbaşkanımızın açıkladığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığımız, Çevre ve Şehircilik Bakanlığımız ile Hazine Maliye Bakanlığımız öncülüğünde, sektör temsilcileri olarak bizlerin de katkı sağladığı çalışmalar sonucunda ortaya çıkan Yalıtım Kredisi ile halkımız yüzde 0,99 faiz oranıyla 50 bin TL’ye kadar 60 ay vadeli olarak kredi kullanabilecek ve evlerini daha düşük faturalarla kışın ısıtabilecek, yazın da serinletebilecek. Yalıtım Kredisi ile her yıl 300 bin hanenin (daire) yalıtılması durumunda 5 yıl sonunda toplam 4,8 milyar metreküp doğalgaz tasarruf edilmiş olacak. Tasarruf edilen bu miktar 2020 yılında konutlarda tüketilen toplam enerjinin yüzde 15,5’ine karşılık geliyor ve parasal karşılığı 60 milyar TL’yi aşıyor. Türkiye’deki binaları ısı yalıtımlı hale getirerek, ülkemizin toplam enerji tüketimini yaklaşık yüzde 15, hane halkının yakıt giderlerini yüzde 50 azaltmamız mümkün. Sadece binaların enerji verimli hale getirilmesiyle (En az C sınıfı binalar) her yıl 9-10 milyar dolar tasarruf elde etme potansiyelimiz var. Yalıtım Kredisi sadece vatandaşa değil devletimize de kazandıracak.”
SU VE SES YALITIMI DA UNUTULMAMALI
Açıklamalarında deprem önlemlerinin önemine de değinen Emrullah Eruslu, “Ülkemizin bir başka gerçeği depremi de unutmamak gerekiyor. Depremin yol açtığı büyük yıkımların en önemli nedenlerinden biri korozyon olarak karşımıza çıkıyor. Bir yapının ana unsurları olan demir ve betonu, suyun olumsuz etkilerinden su yalıtımıyla koruyarak binalarımızı depreme karşı güçlü hale getirmeliyiz.
Öte yandan özellikle evde kapalı kaldığımız pandemi döneminde ses yalıtımının önemini çok daha fazla hissettik. Günün büyük bölümünde birçok alanda gürültünün yıpratıcı etkilerine maruz kalıyoruz. İZODER olarak toplum sağlığı için gürültü farkındalığının oluşması ve gürültüye alışmamak için çalışmalarımızı sürdüreceğiz” diyerek sözlerini tamamladı.