Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Finans şirketlerinin dijitale yaptığı yatırımlar müşteriler açısından işlemlerin uzaktan ve hızlı şekilde gerçekleşmesine olanak verdi.
Deloitte Türkiye Finansal Hizmetler Lideri Yaman Polat, finans şirketlerinin mobil uygulamalarını kullanıcıların daha fazla işlemi online yapabilmelerine olanak verecek şekilde geliştirmeye başladığını söylüyor. Polat, dijitalleşen finans şirketlerinin gelecek öngörülerini Business World Global’e değerlendirdi.
2021 yılında finans sektöründe ne gibi değişiklikler yaşandı?
2021’i pandeminin ikinci yılını yaşayan finans sektörünün toparlanma yılı olarak değerlendiriyorum. Finans dışı sektörlerin operasyona dönmesiyle birlikte özellikle bankaların tahsilat performansının çok iyi olduğu bir yıl olarak görüyorum. Bankalar ve kredi veren kuruluşlar açısından 2021, spread’lerin de yüksek devam etmesi sonucunda karlılıklara da çok olumlu yansıdığı bir yıldı. 2021 Aralık ayında BDDK’nın ‘Dijital Banka ve Servis Modeli Bankacılığı’na ilişkin mevzuatı yayınlaması bankacılık ve fintech sektörünün geleceği açısından çok önemli bir dönüm noktası olduğunu söyleyebiliriz.
Ekonomik dalgalanmanın olduğu 2022 ilk çeyreğinde sektörde neler yaşandı?
2022 yılı ilk çeyreği karlılığın devam ettiği bir çeyrek olarak geçti. Kredi büyümesinin de beklenenin altında kaldığı bir çeyreği geride bıraktık.
Finans şirketleri ne gibi yeni ürün ve hizmetler sunuyor, bunların piyasaya etkileri nasıl oldu?
Finans şirketleri mobil uygulamalarını kullanıcıların daha fazla işlemi online yapabilmelerine olanak verecek şekilde geliştirmeye başladı. Birçok banka dışı fintech’in elektronik cüzdan, kredi kartı saklama gibi uygulamalarla sektörde yer almaya başladığını da görüyoruz.
Dijitale yapılan yatırımların gelecek için iyi / kötü yönleri neler?
Dijitale yapılan yatırımlar müşteriler açısından işlemlerin uzaktan ve hızlı şekilde gerçekleşmesine olanak verdi. Bankaların dijitalleşmesinin orta vadede şube bankacılığının giderek azalmasına, uzun vadede ise tamamen ortadan kalkmasına yol açacağını öngörüyorum.
Sektörün geleceğine ilişkin görüşünüz nedir?
Dijital bankaların 2022 yılı içerisinde lisans başvurularını takiben veya telekom operatörü ve Pazar yeri gibi teknoloji odaklı şirketlerin BDDK onayıyla ‘servis modeli bankacılığı’na geçiş yapmalarıyla birlikte mevcut bireysel ve kobi bankacılığının odak değiştireceğini, bu şirketlerin milyonlarca kişiden oluşan müşteri tabanlarına bankacılık hizmetlerini kendi platformları üzerinden sunmaya başlamalarıyla birlikte konvansiyonel bankaların yeni nesil bankalarla rekabette zorlanacaklarını düşünüyorum.