Umut Çelik / umut@businessworldglobal.com
Paynet tüm kartlar ile ödeme alınmasını sağlayan Paynet sanal POS, Paynet API ve Paylink çözümleriyle hızla büyüyen e-ticaret pazarında işletmelerin ve tüketicilerin yeni nesil ihtiyaçlarına yanıt veriyor. Paynet Sanal POS çözümü ile işletmeler fiziksel POS’a ihtiyaç duymadan tüm ödemeleri kolayca alabiliyor.
Paynet CEO’su Serkan Çelik “Paynet olarak tüm kartlar ile ödeme alınmasını sağlayan Paynet sanal POS, Paynet API ve Paylink çözümlerimizle işletmelerin ve tüketicilerin yeni nesil ödeme ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz” diyor.
* 2021 yılı nasıl geçti? Ekonomik dalgalanmalarla girdiğimiz 2022 yılı beklenti ve hedefleriniz neler?
2021, hem dünyada hem Türkiye’de pandeminin gerek ekonomik faaliyetler gerek tüketici davranışları üzerinde olağanüstü etkilerini geride bıraktığımız bir yıl oldu. Bankalararası Kart Merkezi A.Ş.’nin (“BKM”) açıkladığı verilere göre, 2021 genelinde kartlı ödemeler yüzde 49 büyüyerek yıllık 1,71 trilyon TL’ye ulaştı. Türkiye’nin lider fintek şirketi olarak, 2021 yılını yüzde 60’ın üzerinde büyümeyle kapattık. 2022’ye yüzde 100 büyüme hedefiyle girdik. 2022’de ekonomik dalgalanmaların jeopolitik risklerle arttığı bir dönemden geçiyoruz ama ödeme sistemlerindeki gelişmeler her türlü kriz ortamında da ticaretin yönünü belirlemeye devam edecek.
* Yeni ürün ve hizmetlerinizden, dijitale yaptığınız yatırımlardan bahsedebilir misiniz?
İş ortaklarımızla birlikte finansal çözümlerle teknolojiyi birleştirerek yeni ürün ve çözümler geliştiriyoruz. Önemli odak noktalarımızdan biri KOBİ’lerin nakit akışı yönetimlerini ek bir yatırım maliyetine katlanmadan yalnızca tek bir anlaşmayla aynı platform üzerinden dijitalleştirmek. Aynı zamanda ödemeler dünyasının son iki yılda en radikal dönüşümlerden birini yaşadığını görüyor ve bu konuda yeni çözümler geliştiriyoruz.
Hızlanan teknoloji, e-ticaretin yükselişi ve temassız alışveriş talebinin artması, nakitten kartlı ve dijital ödemelere yönelişi hızla artırdı. The Business Research Company’s Dijital Ödemeler Global Pazar Raporu’na göre 2020 yılında 29,66 milyar dolar olan dijital ödemeler pazarının 2021’de 32,27 milyar dolara ulaştığı tahmin ediliyor. Beklentiler 2025 yılına kadar pazarın yıllık yüzde 10’luk bir büyümeyle 46,94 milyar dolara ulaşacağı yönünde.
NAKİTSİZ TOPLUMA DOĞRU ADIM ADIM
Worldpay Global Ödemeler Raporu ise 2019 yılından bugüne nakit ödeme pazarının yüzde 42 daraldığını ortaya koyuyor. Aynı araştırmaya göre gelecek 4 yıl içinde de nakdin en az kullanılan ödeme yöntemi olması bekleniyor. Nakitsiz topluma doğru yolculuk hiç olmadığı kadar ivme kazanırken, işletmeler de özellikle temassız işlemlerin artışıyla alışverişlerini çok kanallı olarak gerçekleştirmeye imkan verecek ödeme çözümlerine ihtiyaç duyuyor.
“YENİ NESİL ÖDEME İHTİYAÇLARINA YANIT VERİYORUZ”
Ödeme sistemlerinde Türkiye’nin öncü şirketi Paynet olarak biz de tüm kartlar ile ödeme alınmasını sağlayan Paynet sanal POS, Paynet API ve Paylink çözümlerimizle işletmelerin ve tüketicilerin yeni nesil ödeme ihtiyaçlarına yanıt veriyoruz. Online ödemelerde en önemli çözümlerimizden biri link aracılığıyla ödeme olan Paylink. Şirketler, e-ticaret siteleri olmasa dahi kendilerine gelen bir siparişe ait ödemeyi kart bilgisi istemeden güvenli ve hızlı bir şekilde Paylink ile gerçekleştirebiliyorlar. Paylink çözümümüzle işletmeler, müşterileri nerede olursa olsun SMS veya e-posta yoluyla link gönderip onların ödeme alabilmelerini sağlıyor. Müşteriler, linkten ulaştıkları ödeme sayfasında bilgilerini doldurup onayladıktan sonra da tahsilat kolayca gerçekleşiyor. Paynet mobil uygulama, Paynet API ve kendi portalımız olan PayPortal üzerinden Paynet çözümlerimiz ile de Paylink üretilip gönderilerek ödeme alınabiliyor.
Yine Paynet Sanal POS çözümümüz ile işletmeler fiziksel POS’a ihtiyaç duymadan tüm ödemeleri kolayca alabiliyor. Tüm banka ve kredi kartları ile uyumlu olan Paynet Sanal POS sayesinde regülasyonların izin verdiği ölçüde taksitli satış yapabiliyor. Ayrıca müşteriler, Paynet üye iş yerlerinde bankaların sunduğu puan gibi avantajlardan da yararlanabiliyor. Paynet üyeleri, müşterilerinin online alışverişe açık kartlarından diledikleri yerde ve saatte ödeme alıyor. Tüm bu süreçler de Paynet güvencesiyle korunuyor. Paynet, bir uygulamanın, servisin ya da platformun sahip olduğu yeteneklere izin verilen sınırlandırmalar dahilinde dışarıdan erişilebilmesini sağlayan bir arayüz olan API teknolojisini kullandığı Paynet API ile çözümlerini şirketlerin kendi e-ticaret sitelerine entegre edebiliyor.
PAYNET API, SÜREÇLERİ DİJİTALLEŞTİRİRKEN SORUNSUZ BİR DENEYİM SUNUYOR
Paynet birçok e-ticaret sitesi altyapı sağlayıcısıyla entegrasyona sahip olduğu için de Paynet üyeleri, bu altyapı sağlayan şirketlerle entegrasyon için ayrıca bir efor harcamadan çalışma imkanına sahip oluyor. Tüm platformlarla uyumlu esnek bir yapıya sahip olan Paynet API, süreçleri dijitalleştirirken sorunsuz bir deneyim sunma konusunda geliştiricilerin en büyük yardımcısı oluyor. Paynet üye iş yerleri, Paynet’in tüm ürünlerini Paynet API ile ihtiyaçlarına göre uyarlayıp müşterilerine sunabiliyor. Ayrıca üye işyerleri, tüm satış süreçlerini kendi iş modellerine göre esnek bir şekilde düzenleyebiliyor, Paynet API aracılığıyla Kurumsal Kaynak Planlaması (ERP) ve Müşteri İlişkileri Yönetimi (CRM) çözümleriyle bağlantı kurabiliyorlar.
* Sektörün geleceğine ilişkin öngörü ve beklentileriniz neler?
Dijital ve temassız ödeme çözümlerinin hem operasyonel hem maliyet açısından yarattığı avantajlar, giderek daha çok şirket tarafından benimseniyor. Bu doğrultuda 2022’de sektörün daha hızlı büyüyeceğini öngörüyorum. Mevcut oyunculardaki büyümeye ek olarak yeni lisans alacak oyuncuların pazara girişiyle pasta daha da büyüyecek. Fintek en çok oyuncunun olduğu ve ilginin en yüksek olduğu dikey sektör. Şu anda lisans bekleyen 50’ye yakın şirket olduğunu biliyoruz. Bu yıl lisans alacak şirketler ve yeni regülasyonlara tâbi yeni oyuncular oyuna girecek. Böylelikle yeni unicorn’lar fintekler arasından çıkacak. Yeni girişler sadece yeni kurulan şirketlerle olmayacak, satın alma, yatırım, ortaklık ya da birleşmelerle de pazara yeni oyuncu girişi olacağını düşünüyoruz.
DİJİTALLEŞME VE REGÜLASYONLAR SEKTÖRÜN BÜYÜME HIZINI ARTIRACAK
Bu yıl rekabetin odağında müşteri ihtiyaçlarını anlama ve en iyi çözümleri sunmak olacak. Hibrit çözümler, çok kanallı müşteri deneyimi ve yenilikçilik sektöre yön verecek. Dijitalleşme ve regülasyonlar da sektörün büyüme hızını artıracak. Artık değişimin çok hızlı olduğu, müşteri taleplerinin, işletmelerin çözmesi gereken sorunların hızla değiştiği bir dünyadayız. Regülasyonların da bu sürece uyum sağlayacak şekilde evrilmeye başladığını gözlemliyoruz. Öte yandan regülasyon süreçlerinin 1 yıl gibi bir zamana tâbi olmasından dolayı açık bankacılık ve dijital bankacılık gibi alanlarda esas büyümeyi 2023 yılından itibaren hissedebiliriz.