NATO Genel Sekreteri Jens Stoltenberg, Türkiye’nin F-35 programından çıkarılması konusunda endişe duyduğunu belirterek, “Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır.” dedi.
Amerika Birleşik Devletleri’nin Colorado eyaletinde düzenlenen bir güvenlik konferansında konuşan Stoltenberg, Ankara tarafından yapılan S-400 anlaşmasına ilişkin, “Ne tür savunma sistemlerini alacaklarına her bir ülke kendisi karar verir. Fakat NATO için önemli olan şey (bu sistemlerin NATO sistemleriyle) uyumlu çalışıp çalışmamasıdır.” şeklinde konuştu.
Stoltenberg ayrıca, “Türkiye’nin aldığı S-400 sistemleri NATO’nun hava savunma sistemine entegre olmayacak çünkü bunlar bir arada çalışabilir sistemler değil. Zaten Türkiye de böyle bir talepte bulunmadı.” değerlendirmesini yaptı. Genel Sekreter, Türkiye’nin sahip olduğu bazı uçak ve radarların NATO sistemi içinde kullanılmaya devam edeceğini vurguladı.
‘Türkiye S-400’den çok daha fazlasıdır’.
Stoltenberg, “Türkiye’nin NATO’ya katkısı ve NATO’nun Türkiye ile iş birliği, F-35’lerden çok daha derin ve kapsamlıdır. S-400 meselesini küçümsemiyorum ancak bir NATO müttefiki olarak Türkiye S-400’den çok daha fazlasıdır. Türkiye, IŞİD’le mücadelede anahtar bir müttefiktir. Türkiye ayrıca Balkanlarda, Kosova’da ve Afganistan’da birçok NATO operasyonlarına katkı sağlıyor. Bir NATO müttefiki olarak Türkiye, S-400’den çok daha fazlasıdır. Türkiye NATO’nun hava savunma sisteminin entegre bir parçasıydı, öyle olmaya da devam edecek. Ancak geldiğimiz noktadan dolayı endişeliyim çünkü Türkiye artık F-35 programının bir parçası olmayacak.” diye konuştu.
Türkiye’nin ABD’den Patriot sistemlerini veya İtalya-Fransa ortaklığı Eurosam’dan füze sistemlerini almak maksadıyla birtakım görüşmelerini sürdürdüğünü de kaydeden Stoltenberg, bu görüşmelerin önemine vurgu yaptı.
Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması gündemde değil’.
S-400 alımının ardından Türkiye’nin NATO’dan çıkarılması gibi bir tartışmanın olup olmadığı şeklindeki soruya Stoltenberg, “Türkiye önemli bir NATO müttefikidir ve hiçbir müttefik böyle bir konuyu gündeme getirmedi çünkü görüyoruz ki hepimiz bir diğerine bağımlıyız.” yanıtını verdi.
Stoltenberg, S-400 ile başlayan anlaşmazlığı çözemedikleri durumda da bunun ittifaka etkisinin minimum olması için çalışacaklarını belirtti.
Türkiye’nin S-400’leri almasına ilişkin Beyaz Saray’dan dün yapılan açıklamada, Ankara’nın F-35 programından çıkarılma sürecinin resmen başladığını açıklamıştı. Bunun üzerine Dışişleri Bakanlığı, “ABD’yi ilişkilerimizde onarılmaz yaralar açacak bu hatadan geri dönmeye davet ediyoruz.” şeklinde yanıt vermişti.