Business World Global

Otomotiv üreticileri dijital dönüşüme hazır değil.

Otomotiv üreticileri dijital dönüşüme hazır değil.
25 Haziran 2019 - 11:11

KPMG’nin yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder’le ortaklaşa gerçekleştirdiği çalışma, otomotiv sektörünün dijitalleşme için gereken kültür değişiminden sınıfta kaldığını ortaya koydu

Uluslararası vergi, denetim ve danışmanlık firması KPMG’nin, üst düzey yönetici araştırma şirketi Egon Zehnder’le birlikte yaptığı araştırma, dünyanın önde gelen otomotiv firmalarının sektörlerini yıkan dijital dönüşüme hazırlıklı olmadığını gösterdi.

Araştırmaya, dünya genelinde dev markalardan 527 otomotiv yöneticisi katıldı. Araştırma, dijitalleşmeye karşı sektörün neredeyse tamamında bir farkındalık oluştuğunu, buna karşın stratejik ve kültürel düzeyde hazırlık yapılmadığını ortaya koyuyor.

KPMG Türkiye’den Hakan Ölekli, “Araştırma açıkça ortaya koyuyor ki otomotiv endüstrisi hala geleneksel ‘üretim optimizasyonu’ zihniyetinde kalmış durumda. Sektöre yeni giren oyuncular sadece yeni kartlarla oynama avantajına sahip. Klasik sektör oyuncuları ise araç hareket halindeyken lastik değiştirmek zorunda” diye konuştu. Ölekli, bu durumun dezavantaj olarak algılanmaması gerektiğini, zira doğru adımlarla önemli bir avantaja çevrilebileceğini vurguladı.

Araştırmadan öne çıkan bazı satırbaşları şöyle:

* Katılımcıların yüzde 92’si, sektörü değiştiren dijitalleşmeye ayak uydurmak için yeni ve farklı bir kültürel yaklaşımın zorunlu olduğuna ikna olduklarını belirtirken,sadece yüzde 29’u ‘fail first, fail fast’ (bir sistemde hata oluşturabilecek durumu zamanından önce fark edip en kısa zamanda başarısız olmak) yönteminin bu yeni yaklaşım için rehber niteliği taşıdığını düşünüyor.

* Yöneticilerin yüzde 57’si dijitalleşmenin ön koşulunun süreç değişiklikleri olduğunu söylüyor. Kültürel değişim ve liderlik bilinci ise listede en alt sırada.

Öncü değil takipçi

* Yapay zeka ve diğer dijitalleşme teknolojilerinin kullanımı sorulduğunda katılımcıların yaklaşık yüzde 50’si, stratejilerinin bu teknolojilerin erken takipçisi olmak olduğunu belirtiyor. Ancak, sadece yüzde 40’ı bu alanlarda ilk harekete geçen olmak istediklerini söylüyor.

Eski ve yeni bir arada

* Katılımcıların yüzde 66’sı, geleneksel ve yeni iş modellerinin bir arada yürütülmesine ihtiyaç olduğunu düşünüyor, yüzde 34’ü ise ürünlerde ve iş modellerinde tam bir dönüşüne inandıklarını ifade ediyor.

İş birliği şart

* Araştırmaya katılan yöneticilerin yüzde 60’ı aşkın bölümü, başarılı bir dijitalleşme süreci için rakipleriyle rekabet etmek yerine işbirliğine gitmeleri gerektiği fikrinde birleşiyor. Bu oran CEO ve C-suite seviyesi yöneticilerde yüzde 80’ler seviyesindeyken, departman yöneticileri seviyesinde yüzde 19’a kadar geriliyor.

* Yöneticilerin yüzde 80’i, şirketlerinin sadece tek bir dijitalleşme stratejisi olduğunu söylüyor. Sadece yüzde 12’si, bu alanda farklı stratejiler uyguladıklarını belirtiyor.

KPMG Hakkında

Denetim, vergi ve danışmanlık hizmetleri sunan ve sektöründeki en büyük dört uluslararası şirketten biri olan KPMG, üye firmalar ağı sistemiyle 156 ülkede, 200 bin çalışanıyla finansal hizmetler, tüketici ürünleri ve endüstriyel sektörlerden, gıda, perakende, enerji, telekomünikasyon, kimya gibi pek çok sektöre danışmanlık hizmeti veriyor. KPMG Türkiye ise İstanbul merkez ofisinin yanı sıra Ankara ve İzmir ofisleriyle, 1982 yılından beri 1.500 çalışanıyla her sektörden 4 binin üzerinde firmaya sektörler özelinde hizmet verirken, rekabette ihtiyaç duydukları endüstriyel trendler hakkında değer yaratan çözümler sunuyor. Detaylı bilgi için www.kpmg.com.tr adresine başvurabilirsiniz.

Sitemizde yayınlanan haberlerin telif hakları businessworldglobal.com'a aittir, haberleri kopyalamayınız.

[reklam]